O persoana care are calitatea de asociat unic a achitat in anul 2004 contributii de asigurari sociale sanatate calculate la venitul de 2.800.000 lei adica 182.000 lei/luna (nu este salarariat la alta societate). La sfarsitul anului detine venituri din dividende in suma de 120.000.000 lei. La veniturile din dividende detinute trebuie sau nu sa achite contributia de asigurari sociale de sanatate de 6,5% (O.U.G. nr. 150/2002 - art.51)?
Raspuns: Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor Portal Persoane Fizice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
 Potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.150/2002 privind organizarea si functionarea sistemului de asigurari sociale de sanatate, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.838 din 20 noiembrie 2002, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele fizice sunt obligate la plata unei contributii banesti lunare pentru asigurarile de sanatate, care se stabileste sub forma unei cote de 6,5%, care se aplica asupra urmatoarelor venituri:
 - venituri din salarii care se supun impozitului pe venit;
 - venituri din activitati desfasurate de persoane care exercita profesii liberale sau autorizate potrivit legii sa desfasoare activitati independente;
 - venituri din agricultura si silvicultura, stabilite potrivit normelor de venit;
 - veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, venituri din dividende si dobanzi si alte venituri care se supun impozitului pe venit numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor mentionate mai sus.
Â
Persoanele care nu sunt salariate au prin urmare obligatia sa isi asigure sanatatea fiind obligate sa comunice direct casei de asigurari in a carei raza teritoriala isi au domiciliul veniturile impozabile, in vederea stabilirii si achitarii contributiei de 6,5%.
 Asadar, astfel cum textul actului normativ prevede, conditia ca sa nu datorati 6,5% aplicata la cuantumul veniturilor din dividende este sa realizati in anul 2003 si alte venituri supuse impozitului pe venit, nefiind conditionata de existenta unui contract de asigurari sociale si de plata unor contributii de asigurari de sanatate.
 Aceste venituri supuse impozitului pe venit sunt cuprinse in Codul fiscal si pot fi:
- venituri din salarii supuse impozitului pe venit in categoriile “Venituri din salarii”,
- venituri realizate de persoanele fizice autorizate sa desfasoare activitati independente si de persoane fizice din profesii libere cuprinse in categoria “Venituri din activtati independente”, precum si,
- venituri ale persoanelor fizice care obtin venituri din cultivarea si valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor, in sere si in solarii, precum si a arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor, din exploatarea pepinierelor viticole si pomicole si altele asemenea, cuprinse in categoria “Venituri din activitati agricole”.
 In situatia prezentata de dumneavoastra, in calitate de asociat unic si eventual si administrator al societatii comerciale, incasarea (realizarea) unei indemnizatii in calitate de administrator (asociat unic) supusa impozitului pe venit ar solutiona, din punctul nostru de vedere, problema cuantumului ridicat al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorata pe veniturile din dividende in lipsa unui asemenea venit realizat si supus impozitului pe venit.