La cedarea/casarea acestor mijloace fixe se inregistreaza capitalizarea diferentei din reevaluare cu nota contabila 105=1065. Concomitent se inregistreaza si provizion cu impozitul aferent acestei diferente din reevaluare cu nota contabila 6812=1516.
Sunt corecte aceste note contabile?
Cand trebuie platit impozitul aferent acestor diferente din reevaluare: la cedarea casarea acestor mijloace fixe sau la schimbarea destinatiei rezervei din contul 1065 "Rezerve reprezentand surplusul realizat din reserve din reevaluare"
Va invitam sa urmariti filmarea pentru solutia oferita de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Consideram corecte inregistrarile contabile efectuate
Impozitul aferent diferentelor de reevalure se datoreaza la momentul schimbarii destinatiei rezervei evidentiata in contul 1065. Avand in vedere ca reevaluarea a avut loc in anul 2002, inainte de anul 2004, in cazul prezentat sunt aplicabile prevederile art 22 alin 5, care prevad:
„(5) Reducerea sau anularea oricarui provizion ori a rezervei care a fost anterior dedusa se include in veniturile impozabile, indiferent daca reducerea sau anularea este datorata modificarii destinatiei provizionului sau a rezervei, distribuirii provizionului sau rezervei catre participanti sub orice forma, lichidarii, divizarii, fuziunii contribuabilului sau oricarui alt motiv. Prevederile prezentului alineat nu se aplica daca un alt contribuabil preia un provizion sau o rezerva in legatura cu o divizare sau fuziune, reglementarile acestui articol aplicându-se in continuare acelui provizion sau rezerva”
Normele metodologice prevad:
„57^1. In aplicarea prevederilor art. 22 alin. (5), corelate cu dispozitiile art. 19 din Codul fiscal , surplusul din reevaluarea imobilizarilor corporale, care a fost anterior deductibil, evidentiat potrivit reglementarilor contabile in contul "Rezultatul reportat" sau in contul "Alte rezerve", analitice distincte, se impoziteaza la momentul modificarii destinatiei rezervei, distribuirii rezervei catre participanti sub orice forma, lichidarii, divizarii, fuziunii contribuabilului sau oricarui alt motiv, inclusiv la folosirea acesteia pentru acoperirea pierderilor contabile. Pentru calculul profitului impozabil aceste sume sunt elemente similare veniturilor.
Inregistrarea si mentinerea in capitaluri proprii, respectiv conturi de rezerve sau rezultatul reportat, analitice distincte, a rezervelor constituite in baza unor acte normative nu se considera modificarea destinatiei sau distributie.”