Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Altele

Interpretarea contabila a prevederilor din Legea nr. 258 pe 2007: Practica studentilor

Data actualizarii: 18 Ianuarie 2013
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
egea nr. 258/2007practica studentilordeclararea sumelor impozitate1 iulie 2012conventie de practica scolara


O societate comerciala a aderat la scoala Kronstadt care sustine practica pentru copii. Zilnic vor veni in practica in cadrul societatii 12 copii. Pentru acestia se vor incheia contracte de practica in suma de 200 lei si se va asigura o masa la cantina. Vom vedea cum incadram suma de 200 lei, precum si masa la cantina din punct de vedere fiscal si contabil.

Informatii suplimentare:

1. Contractul de practica este intre scoala si societatea comerciala pentru care societatea plateste o contributie lunara (aprox. 500 EURO).
2. Pe langa acesta, exista un contract intre elevi si societate, individual pentru fiecare elev.
3. Elevii sunt minori.
4. Suma de 200 lei reprezinta ca un suport pentru practicanti si se acorda fiecarui elev care participa la practica.

Cadrul normativ privind practica scolara este dat de Legea nr. 258/2007 privind practica elevilor si studentilor. Acest act normativ permite desfasurarea acestei activitati in baza unui contract-cadru sau a unei conventii individuale aferente fiecarui elev.

Datorita faptului ca elevii sunt minori, acestia nu au capacitate de exercitiu si nu-si pot asuma obligatii contractuale decat cu acordul parintilor sau tutorelui legal, conform art. 42 din Codul civil, adoptat prin Legea nr. 287/2009, act normativ ce prevede aceasta posibilitate pentru minori, pentru desfasurarea unei activitati artistice, de munca sau culturale si da dreptul minorului de a dispune de veniturile realizate.

In acest caz, consideram ca singura solutie aplicabila situatiei este semnarea unei conventii de practica scolara cu elevul ce desfasoara practica, avand acordul scris al unuia dintre parinti sau al tutorelui legal.

Din punctul de vedere fiscal, consideram ca sunt totusi dificultati de aplicare datorita cadrului legislativ deficitar, mai ales incepand cu iulie 2012, de cand asigurarile sociale sunt regasite in Codul fiscal, prin modificarea Legii sanatatii si Legii pensiilor. Cum nu exista exceptii pentru veniturile ca urmare a practicii scolare, consideram ca tratamentul fiscal este cel aplicabil oricarui contract civil si urmarim impozitul pe venit, contributia individuala la pensii, contributia individuala la sanatate.

Din punct de vedere al impozitului pe venit pentru conventii civile, unde asimilam si aceste contracte de practica scolara, platitorul de venit are obligatia retinerii si platii impozitului pe venit conform art. 52 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal.

Cota de impozit este 10% sau 16% in functie de optiunea de impunere a venitului brut, care se exercita in scris in momentul incheierii fiecarui raport juridic/contract in sensul ca partile pot stabili:
a) retinerea si plata integrala a impozitului in procent de 16%, caz in care persoana fizica nu depune declaratie anuala de venit global pentru venitul din conventie/contractul civil;
b) retinere anticipata impozit in procent de 10%, iar pana in data de 25 mai a anului urmator, persoana fizica va depune declaratia de venit global 200, ocazie cu care va regulariza si procentul de 6% la impozit.

Va recomandam sa retineti direct procentul de 16% pentru a evita procedurile declarative din anul urmator.

De la 1 iulie 2012, pentru veniturile mentionate art. 52 alin. (1) din Codul fiscal (conventii civile, contracte de agent etc.), platitorul de venit are obligatia retinerii la sursa a urmatoarelor contributii:
- contributia individuala de asigurari sociale in cota de 10,5%, conform art. 296^21 alin. (1) lit. f) si art. 296^26 alin. (2) din Codul fiscal; baza contributiei este plafonata superior la 5 salarii medii utilizate la elaborarea bugetului asigurarilor sociale;
- contributia individuala de asigurari sociale de sanatate in cota de 5,5%, conform art. 296^21 alin. (1) si art. 296^26 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal.
 
Potrivit prevederilor art. 296^21 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal, persoanele care realizeaza venituri, in regim de retinere la sursa a impozitului pe venit, din activitati de natura celor prevazute la art. 52 alin. (1) din Codul fiscal - conventii civile si contract de agent - au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii si la cel de asigurari sociale de sanatate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, dupa caz.

Potrivit art. 296^21 alin. (2), persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii, conform art. 6 alin. (1) pct. I-III și V din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile obtinute ca urmare a incadrarii in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la alin. (1).

Altfel spus, nu se datoreaza asigurari la pensii pentru contracte/conventii civile semnate cu persoane deja salariate, pensionate sau ce incaseaza indemnizatii de somaj. Tratament pentru contributia de asigurari sociale de sanatate:

Pentru sanatate nu avem nicio exceptie de la plata - se plateste indiferent daca persoana fizica obtine venituri din salarii, venituri din pensii mai mici sau mai mari iar in cazul in care persoana respectiva nu realizeaza si alte venituri, baza de calcul a contributiei de sanatate nu poate fi mai mica decat salariul minim pe economie (700 lei).

Declararea sumelor impozitate conform precizarilor de mai sus se face in Sectiunea 3 a declaratiei 112.

In incheiere, consideram ca suma decontata scolii se va face in baza unei facturi emise de institutia de invatamant, iar in lipsa facturii, contractul cu documentul de plata constituie document justificativ pentru inregistrarea in contabilitate a cheltuielii.







Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X