In ultima perioada au aparut in presa mai multe materiale ce au ca tema principala procesul de impunere cu cass si de executare silita a persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente si din profesii liberale. Este vorba despre o categorie mare de persoane care ar trebui sa plateasca, pe langa contributia de 10% pentru sanatate, si un procent de 1% din venitul lunar, daca isi doreste sa fie platite si concediile medicale.
"Vorbim de circa 400 de mii de persoane – avocati, desigur, practicieni in insolventa, executori, notari, experti contabili, evaluatori, consultanti, medici, farmacisti, arhitecti, instructori auto sau sportivi, ziaristi freelanceri - pe scurt, cam tot ceea ce inseamna coloana vertebrala a societatii, clasa de mijloc.", dupa cum anunta pe pagina de Facebook avocatul Gheorghe Piperea. Mai multe informatii despre acest subiect acum dezbatut AICI. >>
Potrivit unui comunicat de presa al CNAS, “ indemnizatiile si concediile de asigurari sociale de sanatate sunt reglementate distinct printr-un alt act normativ decat Codul Fiscal, mai precis prin Ordonanta de Urgenta nr. 158/2005, care conditioneaza acordarea de concedii medicale platite de achitarea unei alte contributii decat contributia de asigurari sociale de sanatate. Astfel, in cazul angajatilor, dreptul la concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate este conditionat de plata contributiei asiguratorii pentru munca, pe care o efectueaza angajatorul. Articolul 75 din Codul Fiscal (abrogat prin OUG nr. 18/2018) se refera insa la deducerea contributiei de asigurari sociale de sanatate platita de catre persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, deci nu are nicio legatura cu dreptul angajatilor la concediile medicale platite.”
“Acest articol (referitor la art. 75) din Codul Fiscal a fost abrogat deoarece incepand cu anul 2018, a fost reglementat un nou mecanism mai simplu de stabilire, declarare si plata a impozitului pe venit si a contributiilor sociale obligatorii datorate de persoanele fizice care realizeaza venituri. Astfel, in forma actuala a Codului Fiscal contribuabilii persoane fizice declara veniturile realizate in Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, acestia efectuand toate operatiunile privind deducerile de care beneficiaza potrivit legii.”, se mai precizeaza in comunicat.
De asemenea, in comunicat se mai fac precizari si asupra calitatii de asigurat a persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente sau din drepturi de proprietate intelectuala. In conformitate cu legislatia actuala, aceasta calitate se dobandeste de la data depunerii Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, prevazuta in Codul Fiscal. Pentru aceste categorii de persoane calitatea de asigurat inceteaza la data la care expira perioada pentru care s-a depus declaratia mentionata, daca nu se depune o noua declaratie pentru perioada urmatoare.
In conformitate cu dispozitiile OUG 158/2005, persoanele care nu sunt angajate (deci inclusiv persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente) pot opta sa beneficieze de dreptul la concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, daca achita o contributie pentru asigurarea pentru concedii si indemnizatii, diferita de contributia de asigurari sociale de sanatate. Cuantumul acestei contributii este de 1% din venitul lunar inscris de contribuabil in contractul de asigurare de sanatate.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Cu alte cuvinte, aceasta categorie de persoane asigurate nu-si poate pierde calitatea de asigurat de sanatate si nici dreptul la concedii medicale platite (in cazul in care a optat pentru acest drept) indiferent de situatia regularizarilor anuale ale contributiei de asigurari sociale de sanatate.
In articolele de presa s-a mai discuta si despre faptul ca organele fiscale de abia in 2018 calculeaza sumele datorate de romani pentru CASS (Contributii de Asigurari Sociale de Sanatate) pentru anul 2013. “Din 2013 pana in prezent, fiscul roman nu a facut minimul efort de a calcula sumele anuale finale pe care persoanele care realizeaza venituri din activitati independente le datoreaza cu titlu de contributie la asigurarile sociale de sanatate (cass)", anunta avocatul Piperea pe Facebook, intr-o postare publica. Referitor la aceste materiale, CNAS precizeaza ca incepand cu 1 iulie 2012 stabilirea contributiilor de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente se realizeaza de catre organele fiscale teritoriale, care se subroga in toate drepturile si obligatiile caselor de asigurari de sanatate.