email
MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.

In atentia angajatorilor nerezidenti - Comunicat ANAF privind contributiile sociale datorate

Angajatori nerezidentideclaratia de mentiuniinregistrare fiscalaformularul 030OANAF nr.17/2013
Inregistrarea acordurilor incheiate cu angajatori nerezidenti care nu au sediul social sau reprezentanta in Romania si care datoreaza contributiile sociale obligatorii pentru salariatii lor,
potrivit instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte (sectiunea B din anexa 1 la OPANAF nr.17/2013)

In conformitate cu prevederile sectiunii B din Anexa nr.1 la Ordinul Presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.17/2013 pentru aprobarea Procedurii de inregistrare a acordurilor privind declararea si plata contributiilor sociale, incheiate de angajatorii nerezidenti cu persoane fizice rezidente sau nerezidente care isi desfasoara activitatea iin Romania si obtin venituri din salarii, publicat in Monitorul Oficial nr.36/2013:

Persoanele fizice rezidente sau nerezidente care isi desfasoara activitatea in Romania si obtin venituri din salarii de la angajatori nerezidenti care nu au sediul social sau reprezentanta in Romania si care datoreaza contributiile sociale obligatorii pentru salariatii lor, potrivit instrumentelor
juridice internationale la care Romania este parte, si care au incheiat un acord cu angajatorul privind declararea si plata contributiilor sociale au obligatia sa depuna la organul fiscal competent, dupa caz:

a) formularul 020 "Declaratie de inregistrare fiscala/ Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice romane", pentru actualizarea vectorului fiscal, avand bifate in capitolul C "Date privind activitatea desfasurata" casuta "Angajator", precum si in capitolul E "Date privind vectorul fiscal" sectiunile referitoare la impozitul pe venitul din salarii si contributiile sociale - persoanele fizice romane sau persoanele fizice nerezidente care detin cod numeric personal (CNP);

b) formularul 030 "Declaratie de inregistrare fiscala/ Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice straine", in vederea inregistrarii fiscale si/sau actualizarii vectorului fiscal, avand bifate in capitolul C "Date privind activitatea desfasurata" casuta "Angajator", precum si in capitolul E "Date privind vectorul fiscal" sectiunile referitoare la impozitul pe venitul din salarii si contributiile sociale - persoanele fizice nerezidente care nu detin cod numeric personal.

Organul fiscal competent este:
a) organul fiscal in a carui raza teritorialacontribuabilul are adresa unde isi are domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuieste efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal in Romania;
b) organul fiscal in a carui raza teritoriala se desfasoara activitatea care constituie sursa de venit, pentru ceilalti contribuabili persoane fizice.

Angajatorii nerezidenti care nu au sediul social sau reprezentanta in Romania si care datoreaza contributiile sociale obligatorii pentru salariatii lor, potrivit instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, au obligatia sa transmita organului fiscal competent informatii cu privire la acordul incheiat cu angajatii. Acestia pot transmite o copie a acordului, tradusa in limba romana, certificata de traducatori autorizati, direct organului fiscal competent pentru administrarea salariatului sau pot imputernici angajatul sa indeplineasca aceasta obligatiei, potrivit art. 18 din Ordonanta Guvernului nr.92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata cu modificarile si completarile ulterioare.

Angajatilor care au fost imputerniciti sa transmita organului fiscal competent informtii privind acordul incheiat le sunt aplicabile prevederile sectiunii A "inregistrarea acordurilor incheiate cu angajatori din state care nu intra sub incidenta regulamentelor Uniunii Europene privind coordonarea sistemelor de securitate sociala sau din state cu care Romania nu are incheiate acorduri ori conventii in domeniul securitatii sociale" din Anexa nr.1 la OANAF nr.17/2013.

Acordurile incheiate de angajatorii nerezidenti cu persoanele fizice rezidente sau nerezidente trebuie sa contina, in mod obligatoriu, elementele necesare pentru stabilirea corecta, de catre angajat, a contributiilor sociale datorate, cum ar fi: codul CAEN al activitatii principale a angajatorului, conditiile de munca etc.

In situatia in care intervin modificari cu privire la perioada pentru care se incheie acordul, acestea se declara de catre contribuabil, prin depunerea documentului justificativ, respectiv a actului aditional la organul fiscal competent. Persoanele fizice rezidente sau nerezidente prevazute in sectiunea B din Anexa nr.1 la ordinul mentionat mai sus, au obligatia sa depuna lunar formularul112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate".

In acest formular sectiunile "Date de identificare a platitorului" si "Date de identificare a asiguratului" se completeaza cu datele de identificare a persoanei fizice care are obligatia declararii contributiilor sociale.

Aceste persoane declara in formularul 112 si impozitul pe venitul din salarii datorat potrivit legii, fara a mai depune formularul 224 "Declaratie privind veniturile sub forma de salarii din strainatate obtinute de catre persoanele fizice care desfasoara activitate in Romania si de catre persoanele fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate in Romania".
Obligatiile declarative si de plata a contributiilor sociale le revin persoanelor fizice rezidente sau nerezidente numai pentru perioada stipulata in acordul incheiat cu angajatorul.

La incetarea obligatiei de declarare si de plata a contributiilor sociale, persoana fizica rezidenta sau nerezidenta are obligatia depunerii Declaratiei de mentiuni, pentru eliminarea din vectorul fiscal a obligatiilor declarative privind impozitul pe venitul din salarii si a contributiilor sociale.

Declaratia de mentiuni care se depune la organul fiscal competent este, dupa caz:

a) formularul 020 "Declaratie de inregistrare fiscala/ Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice romane" - pentru persoanele fizice romane sau persoanele fizice nerezidente care detin cod numeric personal (CNP);
b) formularul 030 "Declaratie de inregistrare fiscala/ Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice straine" - pentru persoanele fizice nerezidente care nu detin cod numeric personal.

Sursa: Finante Arges

de Mihaela Pascu

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Angajatori nerezidentideclaratia de mentiuniinregistrare fiscalaformularul 030OANAF nr.17/2013

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 18 Februarie 2013


Votati articolul "In atentia angajatorilor nerezidenti - Comunicat ANAF privind contributiile sociale datorate":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Inregistrari contabile

Intrebare: In ce cont se inregistreaza majorarile de intarziere aferente TVA?

Raspuns: INREGISTRARE: 6581=4481 Din punct de vedere fiscal sunt cheltuieli nedeductibile... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 18 Februarie 2013 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 6 - 1 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

Stiri si analize economice
SATI

Atentie, Contabili!

Modificari in Codul Fiscal 2020 - ATENTIE la noile Proceduri Contabile!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X