email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum s-a modificat Declaratia 112 la inceputul anului

Declaratia 112declaratia fiscala unica 112contributiile socialeimpozitul pe venitformularul 205


In Declaratia fiscala unica 112 au fost introduse si informatii noi care se completau in alt formular, inainte de aplicarea noilor prevederi.

Modficarile au fost aduse de Ordinul ministrului finantelor publice, ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice si ministrului sanatatii nr. 1977/2757/1580/2013, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 57 din 23 ianuarie 2014.

In concret, actul normativ prevede cuprinderea in declaratia fiscala unica 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate" si a informatiilor referitoare la impozitul calculat si retinut, pe fiecare beneficiar de venit. Pana in prezent, aceste informatii se mentionau in formularul 205.

Alte modificari introduse de actul normativ:

- se elimina din Nomenclatorul "Creante fiscale", doua tipuri de creante, si anume: contributia individuala de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele care realizeaza venituri, in regim de retinere la sursa a impozitului pe venit, din activitatile agricole prevazute la art. 71 lit. d) din Codul Fiscal, precum si impozitul aferent veniturilor din activitati agricole potrivit prevederilor art. 71 lit. d) din Codul Fiscal;

- se completeaza categoriile de conditii de munca, din "Anexa Angajator", cu o noua categorie, "alte conditii de munca";

- se modifica Nomenclatorul "Tip asigurat pentru alte entitati asimilate angajatorului", eliminandu-se tipul de asigurat care realizeaza venituri in regim de retinere la sursa a impozitului pe venit, din activitatile agricole prevazute la art. 71 lit. d) din Codul Fiscal si completandu-se cu doua tipuri de asigurat: "personal militar, politisti si functionari publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, la trecerea in rezerva sau direct in retragere, respectiv la incetarea raporturilor de serviciu, fara drept de pensie, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale" si "persoane fizice care realizeaza venituri sub forma de salarii de la angajatori nerezidenti si care achita contributiile sociale individuale".

- Nomenclatorul "Tip asigurat" se completeaza cu un nou tip de asigurat "Administratorii societatilor comerciale, companiilor/societatilor nationale si regiilor autonome, desemnati/numiti in conditiile legii, precum si reprezentantii in adunarea generala a actionarilor si in consiliul de administratie";

- modificarea instructiunilor de completare a declaratiei.

Prevederile actului normativ se aplica incepand cu obligatiile declarative aferente lunii urmatoare publicarii in Monitorul Oficial. Prin exceptie, actul normativ se aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2014, pentru veniturile din arendarea bunurilor agricole, in regim de retinere la sursa a impozitului pe venit.

Sursa: CECCAR



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Declaratia 112declaratia fiscala unica 112contributiile socialeimpozitul pe venitformularul 205


Data aparitiei: 11 Februarie 2014

Votati articolul "Cum s-a modificat Declaratia 112 la inceputul anului":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X