Pentru modificarea perioadei de raportare fiscala a TVA de la trimestru la luna se foloseste formularul 700 "Declaratie pentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic a mentiunilor ulterioare inregistrarii fiscale, precum si pentru radierea inregistrarii fiscale (Anexa nr. 10 a Ordinului nr. 1699/2021, actualizat).
Schimbarea perioadei fiscale a TVA de la trimestru la luna: Studiu de caz
Intrebare: "Pentru a schimba perioada fiscala la TVA, in sensul trecerii de la trimestru la luna, cum ar trebui sa procedam cu ANAF? Eu stiam ca se depune D700. Dar se pare ca prin D700 se poate depune doar trecerea de la luna la trimestru. Subsectiunea B.II Mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale, din D700, se poate completa doar in cazul trecerii la trimestru. Exista o alta sectiune in care s-ar putea completa trecerea de la trimestru la luna? Sau poate se depune o alta declaratie? De asemenea, daca perioada fiscala este trimestru si se ramane la trimestru este necesara depunerea D700 in acest caz sau nu se mai depune nimic, tinand cont ca nu exista o schimbare in vectorul fiscal?"
- Ian 2039 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2096 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Ian 20100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Ian 28100 locuri
disponibileWebinarul Concedierea colectiva. Decizie, procedura, consecinte
2025, www.videoseminarii.roVezi detaliiInscriere - Ian 3125 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 151, Poiana Brasov
2025, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Ian 3125 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, editia 76, Poiana Brasov
2025, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
D700 se completeaza in SECTIUNEA B - Date privind inregistrarea in scopuri de TVA si vectorul fiscal privind TVA la SUBSECTIUNEA II - Mentiuni privind schimbarea/mentinerea perioadei fiscale” prin mentionarea informatiilor la randul 1.18, informeaza specialistii PortalContabilitate.ro.
Conform Instructiunilor de completare a formularului (700) din Ordinul nr.1699/2021, “Randul 1.18. Mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania se marcheaza cu ”X” de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, care utilizeaza trimestrul ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania. Declaratia de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale ca urmare a efectuarii de achizitii intracomunitare de bunuri taxabile in Romania se depune in termen de maximum 5 zile lucratoare de la finele lunii in care intervine exigibilitatea achizitiei intracomunitare.Se completeaza cu luna si anul in care a intervenit exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiei intracomunitare de bunuri.De asemenea, se completeaza data de intai a lunii incepand cu care se schimba perioada fiscala, respectiv se utilizeaza luna calendaristica ca perioada fiscala pentru declararea si plata taxei pe valoarea adaugata.
Astfel, perioada fiscala devine luna calendaristica incepand cu:
a) prima luna a unui trimestru calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in aceasta prima luna a respectivului trimestru;
b) a treia luna a trimestrului calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a doua luna a respectivului trimestru. Primele doua luni ale trimestrului respectiv vor constitui o perioada fiscala distincta, pentru care persoana impozabila va avea obligatia depunerii unui decont de taxa conform art. 323 alin. (1) din Codul fiscal;
c) prima luna a trimestrului calendaristic urmator, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a treia luna a unui trimestru calendaristic.
Daca perioada fiscala este trimestrul calendaristic si se ramane la trimestru, este necesara depunerea Declaratiei 700 si completarea in SECTIUNEA B, la SUBSECTIUNEA II, prin bifarea randului 1.19 (Mentiuni privind cifra de afaceri in cazul persoanelor impozabile pentru care perioada fiscala este trimestrul calendaristic si care nu au efectuat achizitii intracomunitare de bunuri in anul precedent) si completarea informatiilor la randul 1.19. 1. (cifra de afaceri din anul precedent, obtinuta sau dupa caz,recalculate).
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Conform Instructiunilor de completare, Randul 1.19 se marcheaza cu ”X” de catre:
a) persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art.316 din Codul fiscal si care au utilizat trimestrul ca perioada fiscala in anul precedent, care nu au efectuat achizitii intracomunitare de bunuri si care nu au depasit plafonul de 100.000 euro, al carui echivalent in lei se calculeaza conform normelor metodologice de aplicare a titlului VII din Codul fiscal;
(…)
Randul 1.19.1. se completeaza cu cifra de afaceri din anul precedent, obtinuta sau dupa caz, recalculata, de catre contribuabil, potrivit prevederilor Codului fiscal (…).”
Foto: pixabay.com