Incepand cu 9 ianuarie 2017 se aplica Procedura de inregistrare a acordurilor incheiate de angajatori nerezidenti care nu au sediu social, sediu permanent sau reprezentanta in Romania si care datoreaza contributiile sociale obligatorii pentru salariatii lor, potrivit prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si ale acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte aprobata prin OANAF 3706/2016.
Angajatorii nerezidenti care nu au sediu social, sediu permanent sau reprezentanta in Romania, care datoreaza in Romania contributiile sociale obligatorii pentru salariatii lor, potrivit prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si ale acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, isi pot indeplini obligatiile fiscale:
1. fie direct,
2. fie prin incheierea unor acorduri cu salariatii, persoane fizice rezidente sau nerezidente prin care acestea isi asuma obligatia privind calculul, declararea si plata contributiilor sociale obligatorii.
1. Indeplinirea obligatiilor fiscale de catre angajator
Angajatorii nerezidenti care nu au sediu social, sediu permanent sau reprezentanta in Romania, care datoreaza contributiile sociale obligatorii pentru salariatii lor, potrivit prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si ale acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, si care nu au incheiate acorduri cu salariatii au urmatoarele obligatii:
- sa se inregistreze fiscal, direct sau prin imputernicit, completand sectiunea "Categorii de obligatii fiscale de declarare, cu caracter permanent" din declaratia de inregistrare cu obligatiile declarative privind contributiile sociale;
- sa depuna declaratia 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate";
- sa achite contributiile sociale datorate de angajatori;
- sa retina si sa plateasca contributiile sociale individuale;
In acest caz angajatii au obligatia depunerii lunare a formularului 224 "Declaratie privind veniturile sub forma de salarii si asimilate salariilor din strainatate obtinute de catre persoanele fizice care desfasoara activitate in Romania si de catre persoanele fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate in Romania".
La incetarea obligatiei de declarare a contributiilor sociale, angajatorii depun declaratia de mentiuni pentru eliminarea din vectorul fiscal a obligatiei declarative privind contributiile sociale sau declaratia de radiere pentru anularea inregistrarii fiscale, daca nu au alte obligatii declarative in Romania.
2. Indeplinirea obligatiilor fiscale de catre salariat in baza acordului incheiat cu angajatorul
Angajatorii nerezidenti au obligatia sa transmita organului fiscal competent informatii cu privire la acordul incheiat cu angajatii. Angajatorii transmit o copie a acordului, tradusa in limba romana, certificata de traducatori autorizati, direct organului fiscal competent pentru administrarea salariatului sau pot imputernici angajatul sa indeplineasca aceasta obligatie.
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Acordurile incheiate de angajatorii nerezidenti cu persoanele fizice rezidente sau nerezidente trebuie sa contina, in mod obligatoriu, elementele necesare pentru stabilirea corecta de catre angajat a contributiilor sociale datorate, cum ar fi codul CAEN al activitatii principale a angajatorului, conditiile de munca etc.
In acest caz salariatii, persoanele fizice rezidente si nerezidente au urmatoarele obligatii:
a. sa depuna la organul fiscal competent, dupa caz:
- formularul 020 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice romane si straine care detin cod numeric personal", pentru actualizarea vectorului fiscal, avand bifate in capitolul IV "Date privind activitatea desfasurata" casuta "Angajator", precum si in capitolul V "Date privind vectorul fiscal" sectiunile referitoare la impozitul pe venitul din salarii si contributiile sociale - persoanele fizice romane sau persoanele fizice straine care detin cod numeric personal (CNP);
formularul 030 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice care nu detin cod numeric personal", in vederea inregistrarii fiscale si/sau actualizarii vectorului fiscal, avand bifate in capitolul IV "Date privind activitatea desfasurata" casuta "Angajator", precum si in capitolul V "Date privind vectorul fiscal" sectiunile referitoare la impozitul pe venitul din salarii si contributiile sociale - persoanele fizice care nu detin cod numeric personal.
b. sa depuna lunar formularul 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate". In sectiunea "Date de identificare a platitorului" si sectiunea "Date de identificare a asiguratului" din formularul 112 se completeaza cu datele de identificare a persoanei fizice care are obligatia declararii contributiilor sociale. In formularul 112 se declara si impozitul pe venitul din salarii datorat potrivit legii, astfel ca persoanele fizice nu mai au obligatia sa depuna formularul 224.
c. sa plateasca contributiile sociale individuale si ale angajatorului.
d. sa depuna declaratia de mentiuni la incetarea obligatiei de declarare si de plata a contributiilor sociale, pentru eliminarea din vectorul fiscal a obligatiilor declarative privind impozitul pe venitul din salarii si a contributiilor sociale.