Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

TVA deductibila

Data actualizarii: 25 Aprilie 2006
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare:

In baza unui contract incheiat in anul 2002 (mai) ni s-au executat lucrari cadastrale ce ne-au fost facturate in luna decembrie 2002 – facturi fara T.V.A.; valoarea contractului era de „X lei fara T.V.A.”. In luna ianuarie 2005 societatea respectiva storneaza facturile din 2002 (facturi in rosu cu data ianuarie 2005) si repune sumele tot in luna ianuarie 2005 (facturi in negru cu aceleasi sume – la care adauga T.V.A.). Societatea ar fi trebuit sa calculeze T.V.A. in decembrie 2002 dar nu s-a inregistrat la timp conform normelor legale. T.V.A.–ul este deductibil?

Raspuns:

Din bonul valoric transmis rezulta faptul ca firma dvs. este beneficiarul lucrarilor cadastrale efectuate si este pusa in situatia de a mai plati o diferenta la facturile din decembrie 2002, diferenta care reprezinta de fapt T.V.A. ce trebuia colectata de prestatorul de servicii la momentul exigibilitatii. In mod sigur prestatorul de servicii a fost supus unui control de catre organele de inspectie fiscala care a stabilit diferente suplimentare de plata T.V.A. pentru facturile respective. Dupa parerea noastra, pentru T.V.A. inscris in noile facturi emise firma dvs. isi poate exercita dreptul de deducere cu conditia de a justifica acest drept prin factura fiscala in original, completata cu toate informatiile impuse de lege si emisa pe numele firmei pe care o reprezentati. Facturile primite in anul 2005, atat cele de stornare cat si cele de refacturare, trebuie inregistrate in contabilitate si evidentiate in jurnalul pentru cumparari intocmit pentru intrega activitate din luna respectiva. Asa cum se prevede si la art. 160 din Codul fiscal, corectarea facturilor transmise deja beneficiarului se poate face prin doua modalitati:

  • prin emiterea unei facturi fiscale noi care trebuie sa cuprinda, pe de o parte, informatiile din factura fiscala initiala, numarul si data facturii corectate, valorile cu semnul minus, iar pe de alta parte, informatiile si valorile corecte;
  • prin emiterea unei facturi fiscale noi care sa contina informatiile si valorile corecte si concomitent emiterea altei facturi fiscale cu valorile cu semnul minus in care se inscriu numarul si data facturii corectate corectat.

Facturile fiscale astfel emise trebuie inregistrate in jurnalul cumparari si se preiau in decontul intocmit pentru perioada in care a avut loc corectarea.

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X