INFIINTARE REPREZENTANTA
Depunerea cererii pentru autorizarea de functionare la Departamentul de Comert Exterior din cadrul Ministerului Economiei Comertului si Mediului de Afaceri, de catre persoana juridica straina.
Documentele necesare a fi prezentate pentru eliberarea autorizatiei de functionare a unei reprezentante sunt urmatoarele:
1. atestat, in original, din partea Camerei de Comert si Industrie - Registru de comert din tara de unde isi are sediul firma, care confirma existenta legala, obiectul de activitate si capitalul social al firmei straine;
2. certificat de bonitate, in original, eliberat de o banca comerciala prin care firma straina isi deruleaza operatiunile financiare;
3. statut (sau memorandum de asociere), in copie, atestand forma de organizare si modul de functionare a firmei straine;
4. imputernicire, in original, a sefului de reprezentanta eliberata de firma straina, autentificata de un jurist sau notar.
In 30 de zile de la data inregistrarii cererii se emite autorizatia sau, motivat se respinge cererea. Obs. intrucat reprezentanta nu are personalitate juridica, nu se inregistreaza la Registrul Comertului.
AUTORIZAREA REPREZENTANTEI
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Examen Consultant Fiscal 2024
Autorizatia de functionare va stabili obiectul, conditiile de exercitare a activitatii, durata si sediul reprezentantei.
Persoanele juridice straine, prin reprezentante infiintate in Romania, nu sunt abilitate sa desfasoare activitati de productie, comert sau prestari de servicii, aceste reprezentante neavand calitatea de persoana juridica. [punctul24 alineatul(1) din norme dat in aplicarea art.235 ]
INREGISTRAREA FISCALA A REPREZENTANTEI
Orice persoana juridica straina, care infiinteaza sau desfiinteaza o reprezentanta in cursul anului fiscal, are obligatia de a depune o declaratie fiscala la organul fiscal competent, in termen de 30 de zile de la data la care reprezentanta a fost infiintata sau desfiintata.[articolul 237 alineatul (3) Cod fiscal]
Inregistrarea fiscala a reprezentantelor persoanelor juridice straine, care isi au sediul sau isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei, se face prin completarea si depunerea declaratiei de inregistrare fiscala (formular 015) la organul fiscal competent.
Organul fiscal competent
- Administratia fiscala pentru contribuabili nerezidenti are competenta de administrare a obligatiilor fiscale ale reprezentantelor societatilor si ale organizatiilor economice straine, care au sediul in municipiul Bucuresti, autorizate potrivit legii sa isi desfasoare activitatea in Romania.
- Administratiile judetene ale finantelor publice au competenta de administrare a obligatiilor fiscale ale reprezentantelor societatilor si ale organizatiilor economice straine autorizate potrivit legii sa isi desfasoare activitatea in Romania, care au sediul in raza lor teritoriala.
IMPOZITUL PE REPREZENTANTA
Impozitul pe reprezentanta pentru un an fiscal este egal cu echivalentul in lei al sumei de 4.000 euro/an, la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de BNR pentru ziua in care se efectueaza plata impozitului la bugetul de stat, in 2 transe egale: 25 iunie si 25 decembrie a anului de impunere.
Obs.: Potrivit articolul 155 alineatul (2) din Codul de procedura fiscala, scadenta si/sau termenul de declarare care se implinesc la 25 decembrie, sunt scadente si/sau se declara pana la data de 21 decembrie. in situatia in care data de 21 decembrie, este zi nelucratoare, creantele fiscale sunt scadente si/sau se declara pana in ultima zi lucratoare anterioara datei de 21 decembrie.
Orice persoana straina care datoreaza impozitul pe reprezentanta are obligatia de a depune o declaratie anuala* la organul fiscal competent, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului de impunere.
Cuantumul impozitului pe reprezentanta difera in functie de momentul infiintarii sau dupa caz al desfiintarii reprezentantei. in functie de acest moment in cursul unui an fiscal, impozitul datorat pentru anul respectiv se calculeaza proportional cu numarul de luni de existenta a reprezentantei in anul fiscal respectiv.
In cazul persoanelor juridice straine care infiinteaza o reprezentanta in Romania in cursul unei luni din anul de impunere, impozitul pentru anul de impunere se calculeaza incepand cu data de 1 a lunii in care reprezentanta a fost infiintata pana la sfarsitul anului respectiv. Pentru reprezentantele care se desfiinteaza in cursul anului de impunere impozitul anual se recalculeaza pentru perioada de activitate de la inceputul anului pana la data de 1 a lunii urmatoare celei in care a avut loc desfiintarea reprezentantei.
Reprezentantele sunt obligate sa conduca evidenta contabila prevazuta de legislatia din Romania.
(articolul 235-237 Cod fiscal, punctele 25-26 din norme)
*Obs.: Modelul "Declaratiei anuale privind impozitul pe reprezentante" cat si "Declaratia fiscala depusa la organul fiscal din Romania de persoanele juridice straine care infiinteaza sau desfiinteaza o reprezentanta in cursul anului fiscal reprezentante" se gasesc pe site-ul www.anaf.ro, sectiunea legislatie/formulare fiscale si ghid de completare/arhiva formulare.
INCHIDEREA UNEI REPREZENTANTE LA DEPARTAMENTUL DE COMERT EXTERIOR
Documentele necesare pentru inchiderea unei reprezentante sunt urmatoarele:
- decizia consiliului director al firmei mama prin care se hotaraste inchiderea reprezentantei;
- adresa de solicitare, din care sa rezulte data inchiderii reprezentantei;
- scrisoare eliberata de Directia Generala a Finantelor Publice, din care sa rezulte ca reprezentanta nu are obligatii fiscale;
- copie a ultimei autorizatii de functionare.
Baza legala:
Decretul Lege 122/1990 privind autorizarea si functionarea in Romania a reprezentantelor societatilor comerciale si organizatiilor straine,
TITLUL VI - Capitolul III "Impozitul pe reprezentante", articolul235-237 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal,
punctul24-26 din Hotararea Guvernului 1/2016 privind normele metodologice date in aplicarea Codului fiscal,
Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala,
Ordinul ANAF 2089/2007, Ordinul ANAF 3775/2015, Ordinul MFP 1230/2006, Ordinul MFP 460/2004.