Protectia muncii se refera la o serie de masuri ce trebuie luate de catre orice companie pentru a garanta desfasurarea in siguranta a activitatii. Legea cuprinde diferite reglementari ce trebuie respectate in primul rand de catre angajator, dar si de catre angajati. Insa in realitate acestea sunt de multe ori considerate simple formalitati, lucru confirmat de statistici.
Angajatii sunt cea mai importanta resursa in orice afacere. Majoritatea dintre ei isi petrec cea mai mare parte a zilei la locul de munca, contribuind substantial la succesul companiei. Din acest motiv, mediul de lucru ar trebui sa fie unul optim, care sa permita indeplinirea obiectivelor zilnice in armonie si siguranta. Insa normele de securitate si sanatate in munca sunt de multe ori privite ca simple formalitati. Acest lucru este confirmat de numarul ingrijorator de mare al accidentelor de munca mortale care au loc in Romania. Conform statisticilor, tara noastra se situeaza pe primul loc in Europa la acest capitol.
Prevederile legale si nerespectarea lor
Din pozitia de angajator este absolut necesar sa cunosti toate aspectele legate de protectia muncii. Legea prevede o serie de reglementari, cu scopul de a asigura sanatatea, siguranta angajatilor si de a preveni incidentele care pot avea loc in timpul programului de lucru. Acestea sunt specificate in Codul muncii si in alte acte normative, iar nerespectarea lor poate aduce cu sine sanctiuni.
Printre oblgatiile angajatorilor se numara: asigurarea unui mediu sigur de lucru si anume reducerea la minimum a posibilitatilor de vatamare fizica; asigurarea echipamentelor de protectie; in cazul in care angajatii isi desfasoara activitatea in conditii de mediu dificile este necesara limitarea efectelor prin asigurarea accesului permanent la apa sau ceai fierbinte, alternarea tipului de efort si acordarea de pauze; combaterea stresului; asigurarea de examene si controale medicale periodice.
Activitatile specifice protectiei muncii pot fi puse in aplicare de catre angajator doar in cazul in care numarul angajatilor este relativ mic, mai exact nu depaseste noua lucratori, iar domeniul de lucru nu este considerat unul foarte periculos.
In caz contrar, compania este obligata sa desemneze unul sau mai multi responsabili de activitatile de protectie a muncii, dintre lucratorii cu norma intreaga.
Externalizarea activitatilor specifice se impune in situatia in care angajatorul nu poate identifica toate riscurile existente, realiza un plan bine documentat si implementa singur masurile necesare. Un aspect foarte important este acela ca serviciul extern trebuie sa fie abilitat de Comisia de abilitare a serviciilor externe de prevenire si protectie si de avizare a documentatiilor cu caracter tehnic de informare si instruire in domeniul securitatii si sanatatii in munca.
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Cartea Verde a Contabilitatii
Dupa cum informeaza reprezentanti ai Inspectiei Muncii, permanent au loc controale de verificare a modului in care aceste prevederi legale sunt respectate de catre firme. In cazul in care sunt sesizate nereguli, angajatorii risca amenzi cuprinse intre 1.500 si 2.500 de lei.
Avantajele implementarii corecte a masurilor de protectie
Desi nu toti angajatorii privesc lucrurile din aceasta perspectiva, implementarea corecta a masurilor de protectie a muncii aduce beneficii companiei pe termen lung.
In primul rand, un mediu de lucru sigur va imbunatati calitatea muncii. Siguranta la locul de munca se pare ca este unul dintre factorii care contribuie la fericirea angajatilor. Iar acest lucru duce la cresterea implicarii si, implicit, a productivitatii. Totodata, este mult mai probabil ca un angajat multumit de mediul in care lucreaza sa nu vrea sa isi schimbe prea curand locul de munca.
Apoi, cu cat accidentele sau bolile de natura profesionala sunt mai reduse, cu atat scade rata absenteismului. Orice incident nedorit va afecta capacitatea de munca a persoanei in cauza. Iar pe langa neplacerile cauzate de un astfel de eveniment, care pot avea un impact psihologic mare la nivelul intregii companii, nivelul eficientei va scadea. De asemenea, astfel de evenimente inseamna costuri pentru ingrijiri medicale, substituirea angajatului, posibile litigii. Este important sa ai in vedere ca e mult mai ieftin sa previi decat sa faci fata consecintelor nedorite.
Un alt aspect ce trebuie luat in considerare este acela ca in cazul unui accident de munca imaginea companiei va avea de suferit. Iar urmarea poate fi scaderea numarului clientilor sau a colaboratorilor.
Activitatile de protectie a muncii nu ar trebui sub nicio forma privite ca simple prevederi legale. Siguranta si sanatatea angajatilor ar trebui sa fie o prioritate in orice companie. O astfel de abordare va aduce doar beneficii pe termen lung.
Sursa foto: Shutterstock