In randurile de mai jos, amintim cateva aspecte importante referitoare la Standardele Internationale privind Combaterea spalarii banilor si finantarea terorismului, tinand cont de Politicile de CSB/CFT si coordonare, de infractiunea de spalare a banilor, precum si de finantarea actelor de terorism si finantarea proliferarii.
A. POLITICILE DE CSB/CFT SI COORDONARE
1. Evaluarea riscurilor si aplicarea abordarii pe baza de risc
Tarile trebuie sa identifice, sa evalueze si sa inteleaga riscurile de spalare a banilor si de finantare a terorismului si sa ia masuri, inclusiv prin desemnarea unei autoritati sau unui mecanism pentru coordonarea actiunilor in scopul evaluarii riscurilor si aplicarii resurselor, pentru asigurarea diminuarii efective a riscurilor. Pe baza acestei evaluari, tarile trebuie sa aplice o abordare pe baza de risc (RBA) pentru a asigura ca masurile de prevenire sau diminuare a spalarii banilor si finantarii terorismului sunt proportionale cu riscurile identificate. Aceasta abordare trebuie sa reprezinte o baza esentiala pentru alocarea eficienta a resurselor in ceea ce priveste regimul de combatere a spalarii banilor si finantarii terorismului (CSB/CFT) si implementarea masurilor pe baza de risc ce se regasesc in Recomandarile FATF. Atunci cand tarile identifica riscuri mai inalte, trebuie sa se asigure ca regimul lor de CSB/CFT se adreseaza unor astfel de riscuri. Atunci cand tarile identifica riscuri mai scazute, pot decide sa permita luarea unor masuri simplificate pentru cateva dintre Recomandarile FATF, in anumite conditii.
Tarile trebuie sa solicite institutiilor financiare si profesiunilor desemnate non-financiare (DNFB-urilor) sa identifice, sa evalueze si sa intreprinda masuri eficiente de a diminua riscurile lor de spalare a banilor si finantare a terorismului.
2. Cooperarea si coordonarea, la nivel national
Tarile trebuie sa aiba politici nationale de CSB/CFT, pe baza riscurilor identificate, care ar trebui revizuite, cu regularitate, si trebuie sa desemneze o autoritate sau sa aiba o coordonare sau un alt mecanism responsabil pentru aceste politici. Tarile trebuie sa se asigure ca factorii de decizie, unitatile de informatii financiare (FID-urile), autoritatile de aplicare a legii, supraveghetorii si alte autoritati competente, la nivel decizional si operational, au in functiune mecanisme eficiente care sa le permita sa coopereze si, atunci cand e cazul, sa se coordoneze, la nivel national, in contextul dezvoltarii si implementarii politicilor si activitatilor de combatere a spalarii banilor, finantarii terorismului si proliferari armelor de distrugere in masa.
B. SPALAREA BANILOR SI CONFISCAREA
3. Infractiunea de spalare a banilor
Tarile ar trebui sa incrimineze spalarea banilor, in baza Conventiei de la Viena si a Conventiei de la Palermo. Tarile trebuie sa extinda infractiunea de spalare a banilor la toate infractiunile grave, cu scopul de a include cea mai vasta gama de infractiuni.
4. Confiscarea si masuri asiguratorii
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Manual de politici contabile - Stick USB
Tarile trebuie sa adopte masuri similare acelora prevazute in Conventia de la Viena, Conventia de la Palermo si Conventia privind Finantarea Terorismului, inclusiv masuri legislative, pentru a permite autoritatilor competente sa blocheze sau sa sechestreze si sa confiste urmatoarele, fara a prejudicia drepturile unei terte parti de buna credinta: (a) bunurile spalate, (b) veniturile obtinute sau instrumentele folosite sau destinate comiterii infractiunii de spalare de bani sau a infractiunilor predicat, (c) bunurile ce reprezinta venituri obtinute din sau sunt utilizate sau destinate a fi folosite in finantarea terorismului, a actelor de terorism sau a organizatiilor teroriste sau (d) bunurile de valoare corespunzatoare.
Continuarea aici.
Sursa: CECCAR Dambovita