email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Modalitati de intocmire a situatiei fluxurilor de trezorerie

fluxuri de trezorerieintocmire situatiicontabilitate

Multumim Revistei Romane de Monografii Contabile

drd. Monica Julean

Modalitati de intocmire a situatiei fluxurilor de trezorerie

Ce este situatia fluxurilor de trezorerie?

Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.752/2005 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene desemneaza situatia fluxurilor de trezorerie ca fiind o componenta a situatiilor financiare anuale, alaturi de:

  • bilant,
  • cont de profit si pierdere,
  • situatia modificarilor capitalurilor,
  • notele explicative la situatiile financiare anuale.

Avand in vedere ca ordinul mai sus mentionat transpune prevederile directivelor europene, sa vedem care sunt elementele componente ale situatiilor financiare, conform reglementarilor comunitare.

Art. 2 alin. (1) din Directiva a IV-a a CEE privind conturile anuale ale anumitor tipuri de societati, mentioneaza ca si componente ale situatiilor financiare anuale urmatoarele elemente: bilant, cont de profit si pierdere si notele la situatiile financiare anuale.

Prin urmare, situatia fluxurilor de numerar nu apare ca o situatie obligatorie ceruta de textul directivei comunitare. Atunci se pune problema: statele membre au dreptul sa ceara operatorilor economici intocmirea situatiei fluxurilor de trezorerie?

ATENTIE!

Art. 2 alin. (6) din Directiva stipuleaza ca statele membre pot cere operatorilor economici prezentarea in situatiile anuale si a altor informatii, in plus fata de cele mentionate in Directiva.



De unde provine insa situatia fluxurilor de numerar?

Pct. 7 din Cadrul general pentru intocmirea si prezentarea situatiilor financiare elaborat de IASB stipuleaza ca un set complet de situatii financiare include, de regula:

  • bilant,
  • cont de profit si pierdere,
  • situatia fluxurilor de numerar,
  • notele explicative la situatiile financiare anuale.

Prin urmare, o definitie a situatiei fluxurilor de trezorerie, componentele si modalitatea de calcul a acesteia ar trebui cautata in standardele elaborate de IASB.

IAS 7 „Situatiile fluxurilor de trezorerie” defineste fluxurile de trezorerie ca fiind intrarile sau iesirile de numerar si echivalente de numerar, adica intrarile sau iesirile de disponibilitati banesti si depozite la vedere (numerar), respectiv investitiile financiare pe termen scurt, extrem de lichide, care sunt usor convertibile in sume cunoscute de numerar si care sunt supuse unui risc nesemnificativ de schimbare a valorii.

Care sunt obiectivele situatiei fluxurilor de trezorerie?

Tabloul fluxurilor de trezorerie are cateva obiective majore, dupa cum urmeaza:

  • permite evaluarea capacitatii entitatii de a degaja lichiditati;
  • permite evaluarea solvabilitatii unei entitati;
  • permite determinarea necesitatilor de lichiditati;
  • permite determinarea scadentelor si a riscului incasarilor viitoare.

Care sunt beneficiile intocmirii situatiei fluxurilor de trezorerie?

Din punctul de vedere al utilizatorilor situatiilor financiare, beneficiile sunt multiple.

  • Utilizatorii pot sa evalueze modificarile in structura activelor nete ale unei entitati, precum si capacitatea entitatii de a influenta valoarea si momentul de aparitie a fluxurilor de trezorerie.
  • Informatiile prezentate de situatia fluxurilor de trezorerie permit stabilirea capacitatii unei entitati de a genera numerar si echivalente de numerar. De asemenea, maresc gradul de comparabilitate al raportarii rezultatelor din exploatare intre diferitele entitati. Acest lucru se intampla deoarece sunt eliminate efectele utilizarii unor tratamente contabile diferite pentru aceleasi tranzactii si evenimente.
  • Istoricul fluxurilor de trezorerie permite examinarea relatiilor dintre profitabilitatea unei entitati si fluxul net de trezorerie.

Care sunt componentele tabloului fluxurilor de trezorerie?

Standardul international IAS 7 prezinta fluxul de trezorerie ca fiind compus din fluxurile de trezorerie clasificate pe activitati de exploatare, de investitii, de finantare. Ca si consecinta, fluxul total de trezorerie constituie suma fluxurilor de trezorerie din celelalte activitati.

Sa analizam in continuare, fiecare tip de activitate si sa vedem care este modalitatea de determinare a fluxului de trezorerie.

Fluxul de trezorerie din activitatea de exploatare – cuprinde incasarile si platile aferente activitatii de exploatare.

In aceasta categorie pot fi incluse:

  • incasarile din vanzarea marfurilor si prestarea serviciilor,
  • veniturile provenind din comisioane, onorarii si alte venituri asemanatoare acestora,
  • incasarile in numerar provenite din contracte incheiate in scopuri de plasament sau tranzactionare,
  • platile in numerar efectuate catre furnizorii de bunuri si servicii (platile efectuate catre furnizorii de imobilizari sunt incluse in activitatea de investitii),
  • platile in numerar efectuate catre si in numele angajatilor,
  • platile sau restituirile impozitului pe profit.

NOTA

Avand in vedere ca rezultatul generat de activitatea de exploatare este principala sursa de finantare a unei entitati, fluxul de trezorerie aferent activitatii de exploatare este cea mai importanta componenta a fluxului total de trezorerie. Totodata, se poate observa ca tabloul fluxurilor de trezorerie din activitatea de exploatare transforma rezultatul din activitatea de exploatare intr-un rezultat efectiv incasat, in vederea achitarii obligatiilor curente ale entitatii.

In general, dobanzile platite sunt incluse in fluxul de trezorerie din activitatea de exploatare.

Fluxul de trezorerie din activitatea de investitii – cuprinde incasarile si platile din achizitionarea sau vanzarea de active pe termen lung sau a altor investitii ce nu sunt cvasilichiditati.

In categoria incasarilor si platilor pot fi incluse urmatoarele:

  • platile privind cheltuielile ulterioare efectuate pentru imobilizari corporale si necorporale, care maresc valoarea contabila a bunului,
  • platile referitoare la constructia unei imobilizari in regie proprie, incasarile din instrumente de capitaluri proprii,
  • platile aferente unei emisiuni de obligatiuni.

Fluxul de trezorerie din activitatea de finantare – cuprinde incasarile si platile referitoare la datoriile financiare pe termen lung sau scurt, respectiv incasarile si platile care genereaza modificari in structura si marimea capitalurilor proprii si a celor imprumutate.

Exemple de astfel de incasari si plati sunt:

  • incasarile in numerar provenite din emisiunea de actiuni sau alte instrumente de capital,
  • platile in numerar efectuate catre proprietari pentru achizitionarea sau rascumpararea actiunilor entitatii,
  • incasarile in numerar provenite din emisiunea titlurilor de creanta.

    NOTA

Informatiile cuprinse in fluxul de trezorerie al activitatii de finantare prezinta importanta in special pentru actionarii si creditorii entitatii. Cunoscand marimea fluxurilor, acestia pot face previziuni in ceea ce priveste rentabilitatea investitiei lor in entitate.

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Contabilul.ro" si link catre www.contabilul.ro. In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
fluxuri de trezorerieintocmire situatiicontabilitate


Data aparitiei: 10 Iunie 2009

Votati articolul "Modalitati de intocmire a situatiei fluxurilor de trezorerie":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X