Anul 2023 a venit cu schimbari semnificative pentru PFA-uri, una dintre cele mai importante fiind reducerea plafonului pentru trecerea de la norma de venit la sistem real, de la 100.000 euro la 25.000 euro.
Mai exact, PFA-urile care depasesc 25.000 euro in acest an vor trece pe sistem real din 2024. Citeste mai multe despre toate noutatile importante privind taxarea PFA-urilor in 2023.
Expertul nostru ne prezinta mai jos cum se calculeaza plafonul de 25.000 euro, care este cursul si din ce este format.
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Plafonul de 25.000 euro la PFA: raspunsul specialistului
Potrivit art. 69 alin. (8) si (9) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal:
(8) Contribuabilii care desfasoara activitati pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit au obligatia sa completeze numai partea referitoare la venituri din Registrul de evidenta fiscala si nu au obligatii privind evidenta contabila.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
(9) Contribuabilii, pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit si care in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 25.000 euro, incepand cu anul fiscal urmator au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real. Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului in lei al sumei de 25.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Nationala a Romaniei, la sfarsitul anului fiscal. Aceasta categorie de contribuabili are obligatia sa completeze corespunzator si sa depuna declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.
Prevederile sus-mentionate se aplica incepand cu veniturile din 2023, astfel ca pentru determinarea echivalentului in lei al sumei de 25.000 euro se considera cursul de schimb mediu anual comunicat de BNR, la sfarsitul anului fiscal 2023.
Potrivit art. 68 alin. (2) din legea sus-mentionata, venitul brut cuprinde: a) sumele incasate si echivalentul in lei al veniturilor in natura din desfasurarea activitatii.
Asadar, plafonul de 25.000 euro se raporteaza la venitul brut incasat in cursul anului 2023.
Raspuns oferit in luna aprilie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.