email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Recuperare TVA aferenta achizitiilor de bunuri

Intrebare:

Suntem Organizatie Umanitara. Nu platim TVA, nu desfasuram activitati comerciale (deci nu emitem facturi). Nu vindem nimic. La achizitii platim TVA. In contabilitate TVA-ul nu se inregistreaza distinct. Putem recupera acest TVA platit la achizitii?

Raspuns:

Recuperarea T.V.A. aferenta achizitiilor de bunuri si servicii destinate realizarii obiectivelor din statutul organizatiei umanitare pe care o reprezentati este posibila numai daca va incadrati in prevederile cuprinse in O.M.F.P. nr. 141 din 20 ianuarie 2004 pentru aprobarea Normelor privind aplicarea scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii finantate din ajutoare sau din imprumuturi nerambursabile acordate de guverne straine, de organisme internationale si de organizatii nonprofit si de caritate din strainatate si din tara, inclusiv din donatii ale persoanelor fizice, prevazuta la art. 143 alin. (1) lit. l) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal (M.Of. nr. 65 din 26 ianuarie 2004).

Prin acest act normativ se reglementeaza doua situatii posibile de aplicare a scutirii de T.V.A. pentru achizitiile de bunuri si prestarile de servicii finantate :

cand finantarea este asigurata din ajutoare banesti sau din imprumuturi nerambursabile acordate de guverne straine sau de organisme internationale, caz in care scutirea de T.V.A. se aplica daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele doua conditii:

 • se realizeaza obiective sau proiecte nominalizate in hotarari ale Guvernului ori prevazute in acorduri, protocoale si intelegeri incheiate cu guverne straine sau cu organisme internationale;
 • finantarea este asigurata din fondul de contrapartida constituit din contravaloarea in lei a ajutoarelor primite de Romania sub forma de bunuri si de servicii si/sau din contributia publica nationala prevazuta la art. 1 lit. c) din OU.G. nr. 63/1999 cu privire la gestionarea fondurilor nerambursabile alocate Romaniei de catre Comunitatea Europeana, precum si a fondurilor de cofinantare aferente acestora, aprobata prin L. nr. 22/2000, cu modificarile ulterioare.

Cand finantarea este asigurata din imprumuturi nerambursabile acordate de organizatii nonprofit si de caritate din strainatate si din tara, precum si din donatii ale persoanelor fizice, caz in care scutirea de T.V.A. se aplica daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele trei conditii :

 • se realizeaza obiective sau proiecte nominalizate in hotarari ale Guvernului ori prevazute in acorduri, protocoale si intelegeri incheiate cu organizatii nonprofit si de caritate din strainatate si din tara, cu exceptia celor realizate din donatii ale persoanelor fizice;
 • obiectivele sau proiectele sunt destinate unor scopuri cu caracter umanitar, social, filantropic, religios, de aparare a sanatatii, de aparare a tarii sau a sigurantei nationale, cultural, artistic, educativ, stiintific, sportiv, de protectie si ameliorare a mediului, de protectie si conservare a monumentelor istorice si de arhitectura;
 • finantarea este asigurata din ajutoare banesti sau din imprumuturi nerambursabile ale organizatiilor nonprofit si de caritate din strainatate si din tara si/sau din donatii ale persoanelor fizice.

Aplicarea scutirii de T.V.A. se poate face prin doua modalitati:

 • prin restituirea efectiva a T.V.A. aferenta achizitiilor in baza facturilor fiscale emise cu T.V.A. de catre furnizori;

Restituirea T.V.A. este reglementata prin O.M.F.P. nr. 750 din 13 mai 2004 (M.Of. nr. 468 din 25 mai 2004). Restituirea T.V.A. se efectueaza in termen de 45 de zile de la data depunerii cererii (formular tipizat) la organul fiscal de domiciliu, la registratura sau prin posta.

Cererea trebuie insotita de urmatoarele documentein fotocopie:

- certificat de inregistrare fiscala a solicitantului;

- facturi fiscale sau alte documente legal aprobate din care sa rezulte cuantumul T.V.A. pentru care se solicita restituirea T.V.A.;

- dovada platii facturilor fiscale anexate , pana la data solutionarii cererii (dispozitii de plata, dispozitii de incasare, ordine de plata, cecuri, extrase de cont, chitante, bonuri fiscale emise de aparate de marcat electronice fiscale sau alte documente de plata);

- documente din care sa rezulte modalitatea de finantare, insotite de traducerea autorizata a acestora, dupa caz;

- adresa din partea agentiei de implementare prin care sunt definite partile implicate in derularea operatiunilor, respectiv beneficiari, contractori si subcontractori, dupa caz;

- copii de pe documentele care atesta calitatea de platitor de T.V.A. a furnizorilor: contractori si/sau subcontractori.

 •  prin obtinerea unui certificat de scutire, caz in care furnizorii emit facturi fara T.V.A. , in regim de scutire;

Obtinerea unui certificat de scutire este reglementata prin O.M.F.P. nr. 576 din 16 aprilie 2004 pentru aprobarea Deciziei Comisiei fiscale centrale nr. 2 din 7 aprilie 2004 (M.Of. nr. 376 din 29 aprilie 2004).

Acest act normativ se refera la situatiile in care Romania este beneficiara unor obiective/proiecte finantate din ajutoare banesti sau imprumuturi nerambursabile acordate de guverne straine ori de organisme internationale, dar nu exista o entitate desemnata drept beneficiar al fondurilor, contractarea fiind efectuata direct intre entitatea care acorda aceste fonduri, in calitate de autoritate contractanta, si o entitate care actioneaza in calitate de contractor, respectiv prestator de servicii si/sau furnizor de bunuri.

In acest caz, scutirea de T.V.A. se realizeaza prin facturarea fara T.V.A. atat de catre furnizorii/prestatorii persoane impozabile romane, care participa la realizarea obiectivelor sau proiectelor finantate din fondurile nerambursabile, denumiti contractori, cat si de catre furnizorii sau prestatorii acestora din Romania, denumiti subcontractori. Contractorii si subcontractorii isi pot exercita dreptul de deducere a T.V.A. aferenta intrarilor destinate realizarii obiectivului sau a proiectului.

Facturarea fara T.V.A. se poate efectua numai pe baza unui certificat de scutire de T.V.A. , care se solicita de catre contractori atat pentru livrarile si prestarile proprii efectuate, cat si pentru cele efectuate de subcontractori. Facturarea se efectueaza de catre subcontractori catre contractor si de catre contractor catre autoritatea contractanta.

In situatia in care organizatia dvs. nu se incadreaza in conditiile prezentate anterior, aceasta nu poate beneficia de restituirea T.V.A. platita furnizorilor pentru achizitiile de bunuri si servicii.

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

IMPORTANT: E-Factura in 50 de intrebari si raspunsuri!


1. Ce inseamna exact tranzactii B2G?

2. Tranzactiile cu societati la care statul este actionar majoritar sunt tranzactii B2G?

3. Odata inregistrati in registrul RO e-Factura, avem obligatia ca toate facturile emise de noi sa fie electronice sau doar cele in relatia B2G?

4. Facturile catre institutii publice, dar care nu implica produse cu risc fiscal, trebuie emise electronic?

5. Parohiile sunt considerate autoritati contractante? Exista pentru ele obligativitatea trimiterii facturilor electronice?

Raspunsurile sunt disponibile in lucrarea E-Factura in 50 de intrebari si raspunsuri!

...Vezi AICI detalii complete <<

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 25 Aprilie 2006


Votati articolul "Recuperare TVA aferenta achizitiilor de bunuri":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 25 Aprilie 2006 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

 • Incepand din 2023, Guvernul majoreaza impozitul pe dividende de la 5% la 8%

  • PNL si PSD, partidele din coalitia de guvernare, au hotarat ca de anul urmator sa creasca impozitul pe dividende de la 5%, cat este in prezent, la 8%.  Incepand de la 1 ianuarie 2023, impozitul pe dividende de 8% se va aplica atat companiilor private, cat si celor de stat. Urmeaza ca masura sa fie implementata printr-o Ordonanta de Guvern in viitorul apropiat.  Guvernul spera astfel sa aduca la bugetul de stat venituri suplimentare. Dar cum divid...» citeste mai departe aici

 • O veste buna: DISPARE Registrul Unic de Control

  • Firmele nu vor mai fi sanctionate pentru lipsa Registrului unic de control, potrivit unui proiect de lege inregistrat recent la Senat, care ar urma sa modifice Legea 252/2003.  Mai exact, initiativa legislativa prevede abrogarea articolelor 7 si 8 privind sanctiunile impuse contribuabililor din Legea privind registrul unic de control.  “Articol unic. - Articolele 7 si 8 din Legea 252/2003 privind ...» citeste mai departe aici

 • Iesirile la restaurant vor fi mai scumpe. Creste TVA-ul pentru industria Horeca

  • In coalitita de guvernare a fost propusa revenirea TVA-ului de la 5% la 9% pentru Horeca (catering si alimentatie publica). Astfel romanii vor fi nevoiti sa scoata mai multi bani din buzunar pentru iesirile la restaurant fiindca TVA-ul majorat nu va lipsi de pe nota de plata.  Patronatele din Horeca au subliniat recent intr-un comunicat de presa ca este “extrem de nociva” cresterea TVA-ului pentru industrial ospitalitatii.  &...» citeste mai departe aici

 • Facilitatile fiscale din domeniul agroalimentar. Finantele au publicat procedura de acordare

  • Salariul minim pentru angajatii din industria alimentara si sectorul agricol a crescut la 3000 de lei brut de la 1 iunie. Finantele au publicat recent, in dezbatere publica, si procedura de acordare a facilitatilor fiscale.  Asadar, firmele care activeaza in aceste domenii vor plati, intre iunie 2022 si decembrie 2028, un salariu diferentiat si vor datora taxe salariale reduse, asa cum se intampla deja in sectorul constructiilor.  Facilitatile f...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X