email
Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Recuperare TVA aferenta achizitiilor de bunuri

Intrebare:

Suntem Organizatie Umanitara. Nu platim TVA, nu desfasuram activitati comerciale (deci nu emitem facturi). Nu vindem nimic. La achizitii platim TVA. In contabilitate TVA-ul nu se inregistreaza distinct. Putem recupera acest TVA platit la achizitii?

Raspuns:

Recuperarea T.V.A. aferenta achizitiilor de bunuri si servicii destinate realizarii obiectivelor din statutul organizatiei umanitare pe care o reprezentati este posibila numai daca va incadrati in prevederile cuprinse in O.M.F.P. nr. 141 din 20 ianuarie 2004 pentru aprobarea Normelor privind aplicarea scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii finantate din ajutoare sau din imprumuturi nerambursabile acordate de guverne straine, de organisme internationale si de organizatii nonprofit si de caritate din strainatate si din tara, inclusiv din donatii ale persoanelor fizice, prevazuta la art. 143 alin. (1) lit. l) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal (M.Of. nr. 65 din 26 ianuarie 2004).

Prin acest act normativ se reglementeaza doua situatii posibile de aplicare a scutirii de T.V.A. pentru achizitiile de bunuri si prestarile de servicii finantate :

cand finantarea este asigurata din ajutoare banesti sau din imprumuturi nerambursabile acordate de guverne straine sau de organisme internationale, caz in care scutirea de T.V.A. se aplica daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele doua conditii:

  • se realizeaza obiective sau proiecte nominalizate in hotarari ale Guvernului ori prevazute in acorduri, protocoale si intelegeri incheiate cu guverne straine sau cu organisme internationale;
  • finantarea este asigurata din fondul de contrapartida constituit din contravaloarea in lei a ajutoarelor primite de Romania sub forma de bunuri si de servicii si/sau din contributia publica nationala prevazuta la art. 1 lit. c) din OU.G. nr. 63/1999 cu privire la gestionarea fondurilor nerambursabile alocate Romaniei de catre Comunitatea Europeana, precum si a fondurilor de cofinantare aferente acestora, aprobata prin L. nr. 22/2000, cu modificarile ulterioare.

Cand finantarea este asigurata din imprumuturi nerambursabile acordate de organizatii nonprofit si de caritate din strainatate si din tara, precum si din donatii ale persoanelor fizice, caz in care scutirea de T.V.A. se aplica daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele trei conditii :

  • se realizeaza obiective sau proiecte nominalizate in hotarari ale Guvernului ori prevazute in acorduri, protocoale si intelegeri incheiate cu organizatii nonprofit si de caritate din strainatate si din tara, cu exceptia celor realizate din donatii ale persoanelor fizice;
  • obiectivele sau proiectele sunt destinate unor scopuri cu caracter umanitar, social, filantropic, religios, de aparare a sanatatii, de aparare a tarii sau a sigurantei nationale, cultural, artistic, educativ, stiintific, sportiv, de protectie si ameliorare a mediului, de protectie si conservare a monumentelor istorice si de arhitectura;
  • finantarea este asigurata din ajutoare banesti sau din imprumuturi nerambursabile ale organizatiilor nonprofit si de caritate din strainatate si din tara si/sau din donatii ale persoanelor fizice.

Aplicarea scutirii de T.V.A. se poate face prin doua modalitati:

  • prin restituirea efectiva a T.V.A. aferenta achizitiilor in baza facturilor fiscale emise cu T.V.A. de catre furnizori;

Restituirea T.V.A. este reglementata prin O.M.F.P. nr. 750 din 13 mai 2004 (M.Of. nr. 468 din 25 mai 2004). Restituirea T.V.A. se efectueaza in termen de 45 de zile de la data depunerii cererii (formular tipizat) la organul fiscal de domiciliu, la registratura sau prin posta.

Cererea trebuie insotita de urmatoarele documentein fotocopie:

- certificat de inregistrare fiscala a solicitantului;

- facturi fiscale sau alte documente legal aprobate din care sa rezulte cuantumul T.V.A. pentru care se solicita restituirea T.V.A.;

- dovada platii facturilor fiscale anexate , pana la data solutionarii cererii (dispozitii de plata, dispozitii de incasare, ordine de plata, cecuri, extrase de cont, chitante, bonuri fiscale emise de aparate de marcat electronice fiscale sau alte documente de plata);

- documente din care sa rezulte modalitatea de finantare, insotite de traducerea autorizata a acestora, dupa caz;

- adresa din partea agentiei de implementare prin care sunt definite partile implicate in derularea operatiunilor, respectiv beneficiari, contractori si subcontractori, dupa caz;

- copii de pe documentele care atesta calitatea de platitor de T.V.A. a furnizorilor: contractori si/sau subcontractori.

  •  prin obtinerea unui certificat de scutire, caz in care furnizorii emit facturi fara T.V.A. , in regim de scutire;

Obtinerea unui certificat de scutire este reglementata prin O.M.F.P. nr. 576 din 16 aprilie 2004 pentru aprobarea Deciziei Comisiei fiscale centrale nr. 2 din 7 aprilie 2004 (M.Of. nr. 376 din 29 aprilie 2004).

Acest act normativ se refera la situatiile in care Romania este beneficiara unor obiective/proiecte finantate din ajutoare banesti sau imprumuturi nerambursabile acordate de guverne straine ori de organisme internationale, dar nu exista o entitate desemnata drept beneficiar al fondurilor, contractarea fiind efectuata direct intre entitatea care acorda aceste fonduri, in calitate de autoritate contractanta, si o entitate care actioneaza in calitate de contractor, respectiv prestator de servicii si/sau furnizor de bunuri.

In acest caz, scutirea de T.V.A. se realizeaza prin facturarea fara T.V.A. atat de catre furnizorii/prestatorii persoane impozabile romane, care participa la realizarea obiectivelor sau proiectelor finantate din fondurile nerambursabile, denumiti contractori, cat si de catre furnizorii sau prestatorii acestora din Romania, denumiti subcontractori. Contractorii si subcontractorii isi pot exercita dreptul de deducere a T.V.A. aferenta intrarilor destinate realizarii obiectivului sau a proiectului.

Facturarea fara T.V.A. se poate efectua numai pe baza unui certificat de scutire de T.V.A. , care se solicita de catre contractori atat pentru livrarile si prestarile proprii efectuate, cat si pentru cele efectuate de subcontractori. Facturarea se efectueaza de catre subcontractori catre contractor si de catre contractor catre autoritatea contractanta.

In situatia in care organizatia dvs. nu se incadreaza in conditiile prezentate anterior, aceasta nu poate beneficia de restituirea T.V.A. platita furnizorilor pentru achizitiile de bunuri si servicii.

de Contabilul.ro

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 25 Aprilie 2006


Votati articolul "Recuperare TVA aferenta achizitiilor de bunuri":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Retinere fond de mediu in activitatea de dezmembrari auto

Intrebare: Buna ziua,

suntem firma de dezmembrari auto si as vrea sa stiu daca se retine fondul de mediu pentru achizitia de la persoane fizice/juridice a autovehiculelor destinate dezmembrarii. Mentionez ca de pe aceste masini valorificam piese destinate vanzarii, iar deseul rezultat il vindem catre unitati colectoare de deseuri pe baza de factura cu retinere de fond de mediu si cu taxare inversa. As dori si o baza legislativa, va rog.....

Raspuns: Va multumesc frumos pentru raspunsul oferit.....si eu tot asa consider ca si dvs., insa nu stiu cum...... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 25 Aprilie 2006 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 6 + 4 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2021 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X