email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Care este temeiul legal pentru ordinea in care se repartizeaza profitul?

Intrebare:

In situatia in care in exercitiul 2005 societatea are profit dar pe cumulat cu anii anteriori are pierdere, se constituie rezerva legala aferenta profitului din an sau tot profitul se repartizeaza pentru recuperarea pierderii? Care este temeiul legal pentru ordinea in care se repartizeaza profitul?

Raspuns (dat in 28.03.2006):

Potrivit reglementarilor Legii societatilor comerciale nr. 31/1990, republicata, cu modificarile ulterioare, art. 183, societatile comerciale sunt obligate la prelevarea din profitul contabil a unei cote de cel putin 5% „ in fiecare an” pentru formarea fondului de rezerva, pana ce acesta atinge minimum a cincea parte din capitalul social.

Daca fondul de rezerva, dupa constituire, s-a micsorat din orice cauza, va fi completat, cu respectarea prevederilor de mai sus.

Legea mai dispune ca se include in fondul de rezerva si excedentul obtinut prin vanzarea actiunilor la un curs mai mare decat valoarea lor nominala, daca acest excedent nu este intrebuintat la plata cheltuielilor de emisiune sau destinat amortizarilor.

Doctrina juridica precizeaza ca rezerva nu poate fi folosita decat pentru acoperirea golurilor capitalului social, aparute in anii deficitari, cu conditia recostituirii ei in anii in care se realizeaza beneficii, pana la nivelul legal.

Obligativitatea constituirii fondului de rezerva este o derogare de la regula potrivt careia beneficiile se impart intre actionari/asociati.

Potrivit reglementarilor Legii contabilitatii nr. 82/1991, cu modificarile ulterioare, art. 19, rezultatul definitiv al unui exercitiu financiar se stabileste la inchiderea exercitiului. Repartizarea profitului contabil se inregistreaza in contabilitate pe destinatiile expres prevazute, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale. Situatiile financiare anuale, insotite de rapoartele administratorilor, cenzorilor sau ale auditorilor financiari sunt aprobate in adunarea generala. Tot adunarea generala stabileste si dividendul.

In cazul unei societati cu raspundere limitata cu asociat unic, acestuia ii revin drepturile si obligatiile adunarii generale a asociatilor.

Din punct de vedere contabil, profitul realizat in exercitiul curent se repartizeaza la:

  • rezerve(legale, statutare),
  • poate fi utilizat pentru acoperirea pierderii contabile,
  • la distribuirea de dividende,
  • la surse proprii de finantare.

De exemplu, presupunem ca adunarea generala a actionarilor a hotarat, cu ocazia aprobarii situatiilor financiare anuale, ca profitul anului 2005 de 100.000lei sa fie repartizat pentru constituirea rezervei legale obligatorii de 5% si diferenta de profit sa fie utilizata pentru acoperirea pierderilor contabile din exercitiile anterioare.

Rezerva legala se constituie intr-un procent de 5% aplicat asupra profitului contabil, stabilit inainte de calculul impozitului pe profit, dar nu mai mult de 20% din capitalul social. Sumele care depasesc aceste valori sunt nedeductibile din punct de vedere fiscal.

Aplicand procentul rezulta ca in situatiile financiare anuale ale exercitiului incheiat sumele se vor evidentia astfel:

129 = %                                          100.000 lei

"Repartizarea profitului"

           1061   "Rezerve legale"              5.000 lei

             117"Rezultat reportat"            95.000 lei

In exercitiul urmator, respectiv in anul 2006, se efectueaza inchiderea contului de profit si pierdere si a celui de repartizare:

121                  = 129 100.000 lei

"Profit si pierdere" "Repartizarea profitului"

Pierderea contabila evidentiata din exercitiile anterioare este reflectata in contabilitate astfel:

117                  = 121 125.000 lei

"Rezultatul reportat” "Profit si pierdere"

Conform dispozitiilor Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1088 din 16 iulie 2004 pentru aprobarea Precizarilor privind reflectarea in contabilitate a unor operatiuni referitoare la acoperirea pierderii contabile (M.O. nr. 679 din 28 iulie 2004), pierderea contabila se acopera din: 

  • profitul exercitiului financiar si cel reportat,
  • din rezerve,
  • alte resurse financiare proprii, potrivit hotararii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor.

Reflectarea in contabilitate a operatiunii privind acoperirea pierderii contabile se efectueaza pe baza aprobarii acesteia de catre adunarea generala a actionarilor sau asociatilor sau de catre consiliul de administratie, dupa caz.

In cazul acoperirii pierderii contabile din rezerve, altele decat cele constituite din profitul net, trebuie avute in vedere si prevederile legislatiei fiscale.

Pierderea contabila inregistrata de societatea d-voastra in exercitiile precedente si reflectata in rezultatul reportat al anului 2005 se acopera din profitul exercitiului efectuandu-se urmatoarele articole contabile:

Rezulta ca din profitul anului 2005 de 100.000 lei s-a constituit mai intai rezerva legala, potrivit Legii societatilor comerciale nr. 31/1990, republicata, cu modificarile ulterioare, in cota de 5% si s-a acoperit din pierderea de 125.000 lei din rezultatul reportat, numai o parte, respectiv 95.000 lei, conform Legii contabilitatii nr. 82/1991 republicata.

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<


Data aparitiei: 26 Octombrie 2006

Votati articolul "Care este temeiul legal pentru ordinea in care se repartizeaza profitul?":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Fisa Postului pentru Contabil Sef [Model]

    • Fisa de post a contabilului sef defineste responsabilitatile si asteptarile asociate acestui rol important. Aceasta pozitie necesita nu doar cunostinte solide in domeniul contabilitatii, ci si abilitati de leadership si capacitatea de a se adapta cu succes intr-un mediu financiar in continua schimbare. In plus, contabilul sef este adesea implicat in procesul decizional al organizatiei, oferind analize si interpretari financiare care sustin obiectivele generale ale afacerii....» citeste mai departe aici

  • Casele de marcat devin obligatorii si la automatele comerciale: Fiscul va incepe sa dea amenzi de la 1 octombrie

    • Operatorii economici care desfasoara livrari de bunuri sau prestari de servicii prin intermediul automatelor comerciale si care nu au instalate case de marcat vor fi sanctionati cu o amenda intre 8.000 si 10.000 de lei. Sanctiunea se aplica incepand cu 1 octombrie 2024. In plus, ANAF va confisca sumele nejustificate si va suspenda activitatea operatorului economic la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor. Prin interm...» citeste mai departe aici

  • Majorare de capital social: studiu de caz privind monografia contabila

    • Potrivit art 210 din Legea 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (1) Capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii din nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (2) ...» citeste mai departe aici

  • Recuperarea pierderilor fiscale: ce prevede art. 31 din Codul Fiscal si un studiu de caz practic

    • Legislatia clarifica modalitatile prin care companiile care au functionat initial ca microintreprinderi si au trecut apoi la sistemul de impozitare pe profit pot sa recupereze pierderile fiscale. In nota de fundamentare a OUG nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, s-au cuprins unele prev...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X