email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Copilul si soacra pot fi declarati ca persoane in intretinerea sotului angajat?

Intrebare:

Doi soti angajati la aceeasi intreprindere. Au in intretinere 1 copil major si pe mama sotiei (pensie 211). Sotia nu plateste impozit pe salariu (handicap accentuat). Este corect ca copilul si soacra sa fie declarati ca persoane in intretinerea sotului?

Raspuns (17.04.2006):

In temeiul art. 56 alin. (3) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, persoana in intretinere poate fi sotia/sotul, copiii sau alti membri de familie, rudele contribuabilului sau ale sotului/sotiei acestuia pana la gradul al doilea inclusiv, ale carei venituri, impozabile si neimpozabile, nu depasesc 250 lei lunar.

In cazul in speta, intrucat sotia nu datoreaza impozit pe salariu, veniturile sale din salarii realizate lunar fiind venituri neimpozabile datorita handicapului accentuat de care sufera, sotul va putea sa beneficieze de deducere personala stabilita in suma fixa, in functie de:

- numarul persoanelor aflate in intretinere;

- nivelul venitului brut lunar din salarii realizat la locul unde se afla functia de baza.

Copilul major este ruda de gradul intai al salariatului, iar mama sotiei salariatului este ruda de gradul intai cu aceasta din urma. Textul art. 56 alin. (3) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal,cu modificarile si completarile ulterioare permite ca atat rudele salariatului pana la gradul al doilea sa fie considerate persoane in intretinere, cat si rudele sotiei salariatului pana la gradul al doilea inclusiv.

Asadar, atat copilul major, cat si mama sotiei vor putea fi considerate persoane aflate in intretinerea sotului, acesta putand beneficia de deducere personala pentru doua persoane in intretinere, la locul unde are functia de baza, in functie de venitul sau brut lunar din salarii, daca sunt respectate urmatoarele conditii:

- in ceea ce priveste copilul major, intrucat nu ne-ati precizat natura eventualelor venituri (copilul ar putea realiza venituri cum ar fi: bursa de studii, veniturile din salarii sau altele) si nivelul acestora, va reamintim ca este necesara verificarea incadrarii veniturilor realizate de copilul major sub plafonul de 250 lei RON;

Copilul major al salariatului - rude de gradul I cu salariatul si cu sotia acestuia este in intretinerea salariatului daca suma veniturilor sale lunare (impozabile si neimpozabile) se incadreaza sub plafonul lunar de 250 lei lunar. Textul art. 56 alin. (5) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, exclude numai copii minori de la verificarea incadrarii in plafonul de 250 lei RON. („Copiii minori, in varsta de pana la 18 ani impliniti, ai salariatului sunt considerati intretinuti.”). Sunt considerate persoane aflate in intretinere si militarii in termen, militarii cu termen redus, studentii si elevii militari ai institutiilor de invatamant militare si civile, peste varsta de 18 ani, daca veniturile obtinute sunt mai mici sau egale cu 250 lei lunar.

Deducerea personala nu se acorda decat persoanelor aflate efectiv in intretinerea salariatului. Daca persoana aflata in intretinerea salariatului este majora, ea isi va manifesta acordul in scris ca agreeaza acordarea deducerii respective salariatului care o intretine.

- in ceea ce priveste mama sotiei salariatului care va beneficia de deducerea personala, aceasta va putea fi considerata persoana in intretinerea salariatului intrucat veniturile lunare (pensia) se incadreaza in plafonul de 250 lei RON, indiferent daca locuieste sau nu impreuna cu persoana supusa impozitarii. Persoanele aflate in intretinerea salariatului pot avea alt domiciliu decat salariatul care beneficiaza de deducere personala. Legea nu impune gospodarirea in comun a persoanei cu salariatul care beneficiaza de deducere personala.

Verificarea incadrarii veniturilor acestor persoane in suma de 250 lei RON lunar se realizeaza prin compararea acestui plafon cu veniturile brute realizate de persoana fizica aflata in intretinere.

Incadrarea in plafonul de 250 lei RON pentru a fi considerata persoana in intretinere vizeaza:

- veniturile impozabile si neimpozabile, astfel cum prevederile Codului fiscal le califica;

- veniturile brute realizate.

In cursul anului fiscal, in cazul in care salariatul obtine venituri la functia de baza, pentru a stabili dreptul acestuia la deducere pentru persoane aflate in intretinere, se compara venitul lunar realizat de fiecare persoana aflata in intretinere cu suma de 250 lei lunar, astfel:

a) in cazul in care persoana aflata in intretinere realizeaza venituri lunare de natura pensiilor, indemnizatiilor, alocatiilor si altele asemenea, venitul lunar realizat de persoana intretinuta rezulta din insumarea tuturor drepturilor de aceasta natura realizate intr-o luna;

b) in cazul in care venitul este realizat sub forma de castiguri la jocuri de noroc, premii la diverse competitii, dividende, dobanzi si altele asemenea, venitul lunar realizat de persoana fizica aflata in intretinere se determina prin impartirea venitului realizat la numarul de luni ramase pana la sfarsitul anului, exclusiv luna de realizare a venitului;

c) in cazul in care persoana intretinuta realizeaza atat venituri lunare, cat si aleatorii, venitul lunar se determina prin insumarea acestor venituri.

Deducerile personale sunt acordate numai pe baza de documente justificative.

Pentru stabilirea deducerii personale la care are dreptul, salariatul are obligatia sa inmaneze angajatorului o declaratie pe propria raspundere, care trebuie sa cuprinda urmatoarele informatii:

- datele sale de identificare – ale persoanei care realizeaza venituri din salarii (numele si prenumele, domiciliul, codul numeric personal);

- datele de identificare a fiecarei persoane aflate in intretinere (numele si prenumele, codul numeric personal).

Modelul unei asemenea declaratii pe care ar trebui sa o completeze salariatul din cazul prezentat s-ar prezenta dupa cum urmeaza:

DECLARATIA salariatului

Subsemnatul ................................., salariat/salariata la ...................................., avand in vedere prevederile art. 56 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in vederea stabilirii deducerilor personale pentru persoanele aflate in intretinerea mea, prin prezenta declar pe propria raspundere ca datele mentionate mai jos sunt reale si corespund situatiei actuale, cunoscand ca falsul in declaratii se pedepseste conform legii penale.

Ma oblig sa anunt angajatorul in termenul legal in cazul in care vor interveni schimbari in situatia comunicata si sa prezint actele justificative.

I. Datele personale ale salariatului:

Numele si prenumele ..............................

Codul numeric personal ...........................

Domiciliul: localitatea ......................, str. ....................... nr. ....., bl. ...., sc. ...., ap. ...., sectorul ...., judetul ................

II. Date pentru persoanele aflate in intretinere (copil major, mama sotiei):

1. Numele si prenumele .............., codul numeric personal ............., venitul persoanei aflate in intretinere ...................... lei/luna, data de la care este in intretinere ................... .

2. Numele si prenumele .............., codul numeric personal ............., venitul persoanei aflate in intretinere ...................... lei/luna, data de la care este in intretinere ................... .

Data .............. Semnatura .................

Deducerile personale se acorda salariatului pe baza declaratiei depuse insotita in mod obligatoriu de declaratia pe proprie raspundere a persoanei aflate in intretinere.

Declaratia pe propria raspundere a persoanei aflate in intretinere trebuie sa cuprinda urmatoarele informatii:

- datele de identificare a persoanei aflate in intretinere, cum ar fi: numele, prenumele, domiciliul, codul numeric personal;

- datele de identificare a salariatului care beneficiaza de deducerea personala corespunzatoare, cum ar fi: numele, prenumele, domiciliul, codul numeric personal;

- acordul persoanei intretinute ca intretinatorul sa o preia in intretinere;

- nivelul si natura venitului persoanei aflate in intretinere, inclusiv mentiunea privind suprafetele de teren agricol si silvic detinute, precum si declaratia afirmativa sau negativa cu privire la desfasurarea de activitati de: cultivare a terenurilor cu flori, legume si zarzavat in sere, in solarii amenajate si in sistem irigat; cultivare a arbustilor si plantelor decorative, ciupercilor; exploatare a pepinierelor viticole si pomicole;

- angajarea persoanei intretinute de a comunica persoanei care contribuie la intretinerea sa orice modificari in situatia venitului realizat.

Modelul unei asemenea declaratii pe care ar trebui sa o completeze fiecare persoana majora aflata in intretinere s-ar prezenta dupa cum urmeaza:

DeclaraTie pe propriA rAspundere

a persoanelor aflate in intretinerea salariatului

Subsemnatul/Subsemnata .........................., domiciliat/domiciliata in localitatea ......................, str. ........................... nr. ....., bl. ...., sc. ...., ap. ...., sectorul ...., judetul .........................., codul numeric personal ................., declar pe propria raspundere ca datele mentionate mai jos sunt reale, cunoscand ca falsul in declaratii se pedepseste conform legii penale.

I. Persoana care contribuie la intretinerea mea si pentru care sunt de acord sa beneficieze de coeficientul de deducere personala pentru intretinerea mea, conform prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare:

Numele si prenumele ..............................

Codul numeric personal ...........................

Gradul de rudenie ................................

II. La data declaratiei realizez un venit in suma de ............. lei/luna, reprezentand ........................ , detin o suprafata de teren agricol si silvic de ............................. si desfasor activitati de: cultivare a terenurilor cu flori, legume si zarzavat in sere, in solarii amenajate si in sistem irigat; cultivare a arbustilor si plantelor decorative, ciupercilor; exploatare a pepinierelor viticole si pomicole: da/nu.

Ma oblig sa anunt de indata persoana prevazuta la pct. I, in cazul in care vor interveni schimbari in situatia venitului realizat.

Data .............. Semnatura .................

Declaratiile pe propria raspundere depuse in vederea acordarii de deduceri personale nu sunt formulare tipizate.

Salariatul va prezenta angajatorului din salarii documentele justificative care sa ateste persoanele aflate in intretinere, cum sunt: certificatul de casatorie, certificatul de nastere al copilului, declaratia pe propria raspundere a persoanelor aflate in intretinere. Certificatele de nastere sau casatorie vor fi prezentate in original si in copie, platitorul de venituri din salarii pastrand copia dupa ce verifica conformitatea cu originalul.

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<


Data aparitiei: 19 Octombrie 2006

Votati articolul "Copilul si soacra pot fi declarati ca persoane in intretinerea sotului angajat?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X