email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Acordare de discounturi

Intrebare:

In activitatea de comert se practica foarte des acordarea si primirea de discounturi in produse.

Pentru cumpararea unor prodese peste o anumita cantitate, societatea primeste suplimentar inca un produs. Avand in vedere ca revindem si acest produs in aceleasi conditii cu cele pe care le-am achitat integral, va rog sa ne precizati ce inregistrari contabile presupune primirea, respectiv vanzarea acestor produse. Dar in cazul in care societatea noastra este cea care acorda respectivul discount 100% in produse?

Este acordarea de astfel de discounturi o practica legala?

Raspuns: (dat in …..

Vi se acorda discount in produse. Pe factura de aprovizionare sunt trecute produsele achizitionate la pretul normal si o cantitate suplimentara de produse cu pret zero (discount 100 %). Corect pentru contabilitatea ambelor firme ar fi ca toate produsele sa fie mentionate pe factura la pretul normal, pe o linie, iar pe linia urmatoare, cantitatea care reprezinta discount sa fie evidentiata cu minus pretul normal, rezultand o valoare in rosu si deci un discount la totalul general al facturii. In acest caz, aveti documentul corect pentru a intocmi NIR pe pretul normal, uniform pentru toate produsele. Inregistrarile sunt:

% = 401 “Furnizori”

371 “Marfuri” pentru valoarea intregii cantitati de produse

767 “Venituri din sconturi obtinute” cu o valoare in rosu reprezentand discountul

4426 “TVA deductibila”

Inregistrarea in rosu pe debitul unui cont de venituri reprezinta de fapt un credit. Daca avetI un disconfort privind aceasta inregistrare o putetI scinda in doua, inregistrand mai intai normal aprovizionarea, apoi:

401 “Furnizori” = 767 “Venituri din sconturi obtinute” cu discountul

Daca discountul vi s-a acordat trecand produsele pe factura cu valoare zero, atunci nu avetI alta alternativa decat sa intocmiti NIR cu valoare zero pentru acele produse, apoi un proces verbal de inventariere prin care sa le aduceti la valoarea normala, inregistrand (numai valoric, nu si cantitativ) un plus in gestiune:

371 “Marfuri” = 708 “Venituri din activitati diverse”

b. Acordarea de bonusuri in produse este legala. Nu o putetI numi insa discount 100%, deoarece discountul 100 % ar fi echivalent cu o donatie – de fapt, cantitatea de produse cu valoare zero este intr-un anumit raport cu cantitatea totala aprovizionata (de exemplu, 10%) prin urmare este acordat un discount de 10% pe totalul cantitatii aprovizionate – sau aprovizionate intr-o anumita perioada. Un discount de 100% propriu-zis ar trebui evidentiat ca donatie si trebuie sa se incadreze in limita legala de sponsorizari si donatii. Celelalte discounturi se pot acorda legal, cu conditia ca prin acordarea lor sa nu se ajunga pe totalul cantitatii vandute la o valoare de vanzare aflata sub costul de aprovizionare. Daca sunteti in situatia de a acorda discounturi in natura, procedati la intocmirea facturii ca mai sus, inregistrand linia in rosu din factura pe contul 667 “Cheltuieli privind sconturile acordate”.

 

 

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<


Data aparitiei: 25 Aprilie 2006

Votati articolul "Acordare de discounturi":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X