Intrebare:
S-a subscris majorarea de capital social in valuta in luna aprilie 2005 la o societate comerciala cu actionari straini. Depunerea aportului la capitalul social s-a facut in luna iunie 2005. Diferenta de curs valutar nefavorabila inregistrata dintre data subscrierii si data depunerii numerarului este deductibila fiscal sau nu? Conform carui temei legal?
Raspuns (31.03.2006):
Reflectarea in contabilitate a operatiunilor privind subscrierea capitalului social in valuta a fost reglementata pana in anul 2002 de Ordinul ministrului finantelor nr. 1670 din 30 septembrie 1997 pentru aprobarea Precizarilor privind reflectarea in contabilitate a unor operatiuni in valuta, a diferentelor de curs valutar si a altor operatiuni. Ordinul a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 298 din 3 noiembrie 1997. Inregistrarea capitalului social subscris in valuta se facea la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din data subscrierii.
Varsarea capitalului social in valuta se inregistra la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din ziua varsamantului consemnat in extrasele de cont, iar diferentele de curs valutar stabilite intre momentul subscrierii si data varsamantului se inregistrau in contul 1068 "Alte rezerve", analitic distinct. Prevederea a fost preluata din Hotararea Guvernului nr. 252/1996, cu modificarile ulterioare.
Acelasi regim se aplica si diferentelor de curs valutar aferente varsamintelor, reprezentand aportul in natura al actionarilor (asociatilor) straini.
In aceasta situatie, diferentele de curs valutar se stabileau ca diferenta intre cursul de schimb al pietei valutare din data subscrierii si cursul de schimb valutar din data varsamantului, respectiv din data declaratiei vamale de import.
Potrivit ordinului ministrului finantelor publice nr. 1784 din 23 decembrie 2002 pentru aprobarea Precizarilor privind unele masuri referitoare la incheierea exercitiului financiar pe anul 2002 la persoanele juridice care, potrivit prevederilor Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, au obligatia sa intocmeasca situatii financiare anuale, la data intrarii in vigoare a Ordinului, s-au abrogat Precizarile privind reflectarea in contabilitate a unor operatiuni in valuta, a diferentelor de curs valutar si a altor operatiuni, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor nr. 1.670/1997.
Incepand cu anul 2003 diferentele de curs valutar favorabile, respectiv nefavorabile, rezultate din operatiunile de natura subscrierii si varsarii capitalului social in valuta se inregistreaza in conturile de venituri sau cheltuieli financiare, dupa caz (contul 765 sau 665).
Prezentarea succinta a subscrierii si varsarii capitalului social, conform actului de constituire a unei societati, se inregistreaza din punct de vedere contabil astfel:

Registrul de Evidenta Fiscala PFA

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
456 = 1011 10.000$ ( 300.000.000lei)
Decontari cu Capital subscris
asociatii/actionarii nevarsat
privind capitalul
1011 = 1012 10.000$ ( 300.000.000lei)
Capital subscris Capital subscris
nevarsat varsat
5124 = 456 10.000$ (280.000.000lei)
Conturi la banci Decontari cu
In valuta asociatii/actionarii
privind capitalul
665 = 456 20.000.000lei
Cheltuieli din Decontari cu
Diferente de curs asociatii/actionarii
valutar privind capitalul
Din punct de vedere fiscal, cheltuielile reprezentand diferente de curs valutar inregistrate intre data subscrierii si data varsarii capitalului social sunt cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil.
Cadrul legal il reprezinta Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, Titlul II, art. 19. Potrivit dispozitiilor acestui act normativ, profitul impozabil se calculeaza ca diferenta intre veniturile realizate din orice sursa si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, dintr-un an fiscal, din care se scad veniturile neimpozabile si la care se adauga cheltuielile nedeductibile. Veniturile si cheltuielile care se iau in calcul sunt cele inregistrate potrivit reglementarilor contabile in vigoare.
In cazul in care din operatiunea de subscriere si varsare de capital social, in contabilitatea proprie s-ar fi inregistrat un venit, tratamentul acestuia ar fi urmat regula generala, in sensul ca era un venit impozabil.