email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Diferenta de curs valutar nefavorabila

Intrebare:

S-a subscris majorarea de capital social in valuta in luna aprilie 2005 la o societate comerciala cu actionari straini. Depunerea aportului la capitalul social s-a facut in luna iunie 2005. Diferenta de curs valutar nefavorabila inregistrata dintre data subscrierii si data depunerii numerarului este deductibila fiscal sau nu? Conform carui temei legal?

Raspuns (31.03.2006):

Reflectarea in contabilitate a operatiunilor privind subscrierea capitalului social in valuta a fost reglementata pana in anul 2002 de Ordinul ministrului finantelor nr. 1670 din 30 septembrie 1997 pentru aprobarea Precizarilor privind reflectarea in contabilitate a unor operatiuni in valuta, a diferentelor de curs valutar si a altor operatiuni. Ordinul a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 298 din 3 noiembrie 1997. Inregistrarea capitalului social subscris in valuta se facea la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din data subscrierii.

Varsarea capitalului social in valuta se inregistra la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din ziua varsamantului consemnat in extrasele de cont, iar diferentele de curs valutar stabilite intre momentul subscrierii si data varsamantului se inregistrau in contul 1068 "Alte rezerve", analitic distinct. Prevederea a fost preluata din Hotararea Guvernului nr. 252/1996, cu modificarile ulterioare.

Acelasi regim se aplica si diferentelor de curs valutar aferente varsamintelor, reprezentand aportul in natura al actionarilor (asociatilor) straini.

In aceasta situatie, diferentele de curs valutar se stabileau ca diferenta intre cursul de schimb al pietei valutare din data subscrierii si cursul de schimb valutar din data varsamantului, respectiv din data declaratiei vamale de import.

Potrivit ordinului ministrului finantelor publice nr. 1784 din 23 decembrie 2002 pentru aprobarea Precizarilor privind unele masuri referitoare la incheierea exercitiului financiar pe anul 2002 la persoanele juridice care, potrivit prevederilor Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, au obligatia sa intocmeasca situatii financiare anuale, la data intrarii in vigoare a Ordinului, s-au abrogat Precizarile privind reflectarea in contabilitate a unor operatiuni in valuta, a diferentelor de curs valutar si a altor operatiuni, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor nr. 1.670/1997.

Incepand cu anul 2003 diferentele de curs valutar favorabile, respectiv nefavorabile, rezultate din operatiunile de natura subscrierii si varsarii capitalului social in valuta se inregistreaza in conturile de venituri sau cheltuieli financiare, dupa caz (contul 765 sau 665).

Prezentarea succinta a subscrierii si varsarii capitalului social, conform actului de constituire a unei societati, se inregistreaza din punct de vedere contabil astfel:

456                   = 1011 10.000$ ( 300.000.000lei)

Decontari cu          Capital subscris

asociatii/actionarii   nevarsat

privind capitalul

1011                     = 1012 10.000$ ( 300.000.000lei)

Capital subscris       Capital subscris

nevarsat                   varsat

5124                    = 456 10.000$ (280.000.000lei)

Conturi la banci        Decontari cu

In valuta                   asociatii/actionarii

                               privind capitalul

665                     = 456 20.000.000lei

Cheltuieli din           Decontari cu

Diferente de curs     asociatii/actionarii

valutar privind capitalul

Din punct de vedere fiscal, cheltuielile reprezentand diferente de curs valutar inregistrate intre data subscrierii si data varsarii capitalului social sunt cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil.

Cadrul legal il reprezinta Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, Titlul II, art. 19. Potrivit dispozitiilor acestui act normativ, profitul impozabil se calculeaza ca diferenta intre veniturile realizate din orice sursa si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, dintr-un an fiscal, din care se scad veniturile neimpozabile si la care se adauga cheltuielile nedeductibile. Veniturile si cheltuielile care se iau in calcul sunt cele inregistrate potrivit reglementarilor contabile in vigoare.

In cazul in care din operatiunea de subscriere si varsare de capital social, in contabilitatea proprie s-ar fi inregistrat un venit, tratamentul acestuia ar fi urmat regula generala, in sensul ca era un venit impozabil.

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Atentie: ANAF a dat STARTUL controalelor in 2022!


Puteti sa demonstrati realitatea incontestabila a tranzactiilor dvs.?

Descoperiti acum modelele documentelor justificative pe care NU le reglementeaza NIMENI si NIMIC! Dar LE CER toti inspectorii fiscali!

Lucrarea Documente (suplimentare) obligatorii in caz de control va ofera acum colectia de acte si documente justificative pe care niciun inspector nu se asteapta sa le prezentati ca argument indestructibil in favoarea dvs.

...Vezi AICI detalii complete <<

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 11 Octombrie 2006


Votati articolul "Diferenta de curs valutar nefavorabila":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 11 Octombrie 2006 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X