Intrebare:
Cand se considera efectuata decontarea unei creante in valuta/lei prin bilet la ordin, la data emiterii, la data scadentei biletului la ordin sau la data intrarii banilor in cont?
Raspuns (18.04.2006):
Intrucat intrebarea este susceptibila de a fi interpretata diferit, din modul cum este formulata, credem ca ar putea exista 2 situatii:
1. Societatea dvs a primit bilete la ordin si nu se stie care este data la care se inregistreza in contabilitate, respectiv cand sa stinge creanta respectiva ( la data emiterii, data scadentei sau data intrarii banilor in cont), in cazul utilizarii biletelor la ordin existand mai multe inregistrari contabile. In acest caz, inregistrarea ar fi 512 = 411.
2. Ori inregistrarile contabile sunt cunoscute, dar nu se stie cand se considera efectiv incasata creanta respectiva (la data acceptarii, la data scadentei sau la data incasarii efective). Acest caz, poate sa apara, de exemplu in situatia confirmarilor de sold cu persoana care a platit banii, si fiind mai multe etape in ceea ce priveste inregistrarea biletelor la ordin, nu cunoasteti care este data la care creanta respectiva se considera incasata.
Pornind de la inregistarea in evidenta contabila a incasarilor prin bilete la ordin respectiv:
-
Acceptarea biletelor la ordin:
413 = 411
“Efecte de primit de la clienti” “Clienti”
-
SAF-T Ghid de raportare corecta
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Manual de politici contabile - Stick USB
Primirea biletelor la ordin:511 = 413
“Valori de incasat” “Efecte de primit de la clienti”
-
Incasarea biletelor la ordin:
                  512 = 511
                 “Conturi curente la banci” “Valori de incasat”,
-decontarea creantei respective se considera efectuata in momentul incasarii efective, respectiv in momentul intrarii banilor in cont, celelalte inregistrari fiind etapele specifice inregistrarilor utilizate in cazul folosirii anumitor instrumente de plata (bilete la ordin, etc.).