Firmele din Bucuresti ar putea depune prin Internet declaratiile fiscale, din 2007
Firmele din Bucuresti si din judetul Ilfov ar putea depune prin Internet declaratiile fiscale, de la 1 ianuarie 2007, prin extinderea sistemului disponibil in prezent numai marilor contribuabili, a declarat, miercuri, Robert Hofnar, director in Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).
"Incercam sa pornim depunerea declaratiilor pe Internet pentru agentii economici din Bucuresti si Ilfov, de la inceputul anului viitor", a spus Hofnar, la Seminarul pe teme de fiscalitate organizat de Grupul de Editura si Consultanta in Afaceri Rentrop & Straton.
El a precizat ca sistemul va viza contribuabilii mici si mijlocii si va fi realizat pe pagina de Internet a Ministerului Finantelor Publice. Firmele mari depun declaratiile in format electronic prin portalul e-guvernare.
Pana in ianuarie 2008, sistemul ar putea fi extins la nivel national.
Pentru depunerea declaratiilor prin Internet va fi necesar un certificat digital, care va putea fi obtinut de catre reprezentantul legal al firmelor, in baza unei cereri insotite de anumite documente.
"Documentele necesare vor fi prevazute intr-un ordin al ministrului Finantelor Publice, care acum este in stadiul de proiect", a spus Mihaela Hutanu, director in cadrul ANAF.
Printre documentele solicitate s-ar putea numara actul de autorizare a functionarii agentului economic sidocumentul de identificare a reprezentantului legal.
Cererea va fi depusa la organul fiscal iar certificatele vor fi valabile doi ani, perioada dupa care trebuie reinnoite pe baza aceleiasi proceduri.
Certificatele digitale de vizualizare vor putea fi folosite numai in relatia cu organul fiscal pentru depunerea declaratiilor, in conformitate cu dispozitiile legii semnaturii electronice.
Reprezentantii ANAF au precizat ca depunerea declaratiilor pe Internet este o facilitate atat pentru fisc, cat si pentru contribuabili.
Cristian Stoina, director executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice a municipiului Bucuresti, a mentionat ca va fi posibila eliberarea in sistem informatic a certificatelor de atestare fiscala si a cazierelor fiscale, astfel fiind eliminati "timpii morti" din activitatea Fiscului si a contribuabililor.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Intentia autoritatilor fiscale este ca bazele de date sa devina "curate" la un moment dat, a spus Stoina.
Marii contribuabili sunt firmele cu o cifra de afaceri anuala de peste 70 de milioane de lei.
Referindu-se la codul de inregistrare pentru plata TVA, reprezentantii ANAF au precizat ca certificatele vor fi preschimbate, urmand sa fie modificat idicativul R in RO.
“Certificatele sunt la Directiile Generale ale Finantelor Publice, care le vor distribui administratiilor fiscale. Aceste documente vor putea fi ridicate pana la data de 25 decembrie. Certificatele vechi vor putea fi folosite pana la 31 decembrie, chiar daca contribuabilii intra in posesia certificatelor noi”, a spus Hofnar.
El a explicat ca nu se va putea face o livrare intr-un stat membru al Uniunii Europene sau o achizitie dintr-un stat comunitar fara sa existe un numar valid de TVA dat de autoritatea fiscala din tara respectiva.
“Exista obligatia de inregistrare ca platitor de TVA sau de obtinere a unui numar chiar daca nu sunteti platitor de TVA”, a completat reprezentantul ANAF.
Societatile cu o cifra de afaceri de pana la 50.000 de euro vor avea nevoie de expert contabil
Societatile comerciale cu o cifra de afaceri mai mica de 50.000 de euro vor trebui sa angajeze un expert contabil sau o firma de contabilitate care sa le semneze situatiile financiare, a declarat marti, la Sinaia, directorul general adjunct in cadrul Directiei Reglementari Contabile din Ministerul Finantelor Publice, Georgeta Petre, in cadrul Seminarului National de Fiscalitate, organizat de Grupul de editura si consultanta in afaceri Rentrop&Straton.
Potrivit oficialului MFP, modificarile care vor fi aduse Legii contabilitatii si ordinului privind profesia contabila nu vor aparea pana la sfarsitul acestui an. Modificarile la Legea contabilitatii se afla deja in dezbatre pe pagina de Internet a Ministerului Finantelor.
In prezent, societatile mentionate pot intocmi situatii financiare pe raspunderea administratorului, nefiind nevoie de un expert contabil.
Pe de alta parte, Georgeta Petre a aratat ca in urmatorii doi ani situatiile financiare vor fi depuse tot la Ministerul Finantelor, desi au existat propuneri ca acestea sa se depuna la Oficiul Registrului Comertului. 'Registrul Comertului nu are capacitatea de a verifica datele si nici o retea in teritoriu care sa prelucreze aceste date, prin urmare termenul a fost decalat cu doi ani', a aratat directorul MFP.
Situatiile financiare consolidate se vor depune la sase luni de la incheierea exercitiului financiar, respetiv in luna iunie pentru anul precedent.
O alta modificare in domeniul contabilitatii o reprezinta faptul ca pentru a deveni expert contabil nu va mai fi nevoie exclusiv de studii de contabilitate ci vor fi acceptate si alte studii economice.
De asemenea, va fi elimina conditia vechimii pentru a participa la examenul de expert contabil, in conditiile in care dupa promovarea examenului va fi necesar un stagiu trei ani.
Persoanele fizice care cumpara masini noi dintr-un stat membru UE vor plati TVA dupa 1 ianuarie 2007
Persoanele fizice care achizitioneaza masini noi dintr-un stat membru al Uniunii Europene vor trebui sa plateasca dupa 1 ianuarie 2007, TVA pentru autoturismul cumparat, potrivit Codului Fiscal care va intra in vigoare la 1 ianuarie.
Aceasta prevedere este conforma cu normele UE, potrivit carora pentru masinile noi sau produsele accizabile TVA se plateste la locul de folosinta a bunului.
Masini noi sunt considerate autoturismele care au maxim 6.000 de kilometri sau sase luni vechime.
De asemenea, dupa 1 ianuarie 2007, potrivit Codului Fiscal se va plati si o taxa pentru prima inmatriculare a autovehiculelor, care va fi achitata insa indiferent daca masina este noua sau veche, sau daca este produsa pe piata interna sau pe cea externa.
Amenzi de peste 42 de milioane de lei, aplicate de inspectorii ANAF in primele zece luni ale anului
Inspectorii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) au aplicat, in perioada ianuarie- octombrie 2006, amenzi contraventionale in valoare de 42,48 milioane lei, informeaza ANAF.
Cele mai multe amenzi au fost aplicate in sectorul comertului cu amanuntul- 11,6 milioane lei, producatorilor si importatorilor de produse din tutun- peste 5,5 milioane lei, agentilor economici care activeaza in sectorul prestarilor de servicii - 4,2 milioane lei, agentilor economici care lucreaza cu masa lemnoasa- 1,8 milioane lei, in constructii- 1,4 milioane lei si in sectorul bauturilor alcoolice- 1,17 milioane lei.
Totodata, au fost confiscate bunuri in valoare de 66 milioane lei si au fost transmise un numar de 1,43 sesizari penale, de peste 695 milioane lei.
In perioada analizata, diferentele de impozite, taxe si contributii se ridica la 1,13 miliarde lei, iar dobanzile si penalitatile aferente diferentelor se cifreaza la 595 milioane lei.
Inspectorii ANAF au descoperit ca cele mai mari diferente de impozite si taxe au fost inregistrate sectorul produselor petroliere- in valoare de peste 117 milioane lei, activitatea de leasing- 109 milioane lei, sectorul prestari servicii- 99 milioane lei, sectorul deseurilor reciclabile- 92 milioane lei, constructii - 89 milioane lei, sectorul mase lemnoase- 66 milioane lei si in cel al comertului cu amanuntul.
Stiri pe scurt
Tranzactiile imobiliare vor fi impozitate de anul viitor cu 2%-3%, in functie de suma si de anul din care se detine proprietatea, a declarat Cornelia Petreanu, director in Ministerul de Finante.
Cine detine proprietatea de mai putin de trei ani va plati 3% din valoarea de vanzare pana la 200.000 RON si 4% plus 1% din ceea ce depaseste 200.000 RON. Proprietarii care detin proprietatile de mai bine de trei ani vor fi taxati cu 2% pana la 200.000 RON si cu 6.000 plus 2% ce depaseste 200.000 RON.
Foarte multi producatori de tigari au intrat in faliment dupa introducerea sistemului de accizare prin care acciza minima reprezinta minimum 90% din acciza tigaretei din clasa cea mai vanduta, a declarat Victoria Tomi, director in Ministerul de Finante.
"Multinationalele detin 95% din piata si probabil ca SNTR nu va mai exista deloc in 2-3 ani", a mai declarat Tomi. De la 1 ianuarie 2007, acciza se modifica de la 90% din acciza tigaretei celei mai vandute la 91%.
O alta modificare impusa de legislatia comunitara este ca situatiile financiare ale microfirmelor (societati care realizeaza cifre de afaceri mai mici decat 50.000 de euro) sa fie obligatoriu intocmite si avizate de un expert contabil sau de o firma autorizata.
Acum, microfirmele pot depune bilanturi pe raspunderea administratorului. In plus, pentru a putea conduce contabilitatea unei firme, sunt obligatorii studiile superioare economice, administratorul va raspunde pentru organizarea contabilitatii, iar directorul contabil sau expertul contabil, pentru corectitudinea raportarilor.
O alta modificare, care va fi aplicata tuturor firmelor, este ca situatiile financiare anuale nu se vor mai depune la Administratiile Financiare, ci la Registrul Comertului, a precizat Georgeta Petre. Ea a mai adaugat ca aceste modificari vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2009.
Situatiile financiare vor fi insotite de declaratii pe propria raspundere
Situatiile financiare consolidate ar putea fi insotite de declaratii de asumare a raspunderii pentru realitatea informatiei, iar termenul pentru depunerea acestor situatii va fi de sase luni de la data incheierii exercitiului financiar al societatii-mama, a declarat Georgeta Petre, director in Ministerul Finantelor Publice.
Doamna Petre a mentionat ca aceste modificari sunt incluse in proiectul de modificare a legii contabilitatii. Situatiile financiare consolidate cuprind bilantul consolidat, contul de profit si pierdere consolidat, precum si celelalte componente, respectiv informatii referitoare la activitatea grupului, potrivit reglementarilor contabile aplicabile, si note explicative la situatiile financiare anuale consolidate.
Aceste documente trebuie sa fie insotite de o declaratie scrisa a administratorului societatii-mama prin care isi asuma raspunderea pentru intocmirea situatiilor financiare anuale consolidate si confirma capoliticile contabile utilizate la intocmirea situatiilor financiare anuale consolidate sunt in conformitate cu reglementarile contabile aplicabile.
De asemenea,prin declaratie, administratorul confirma ca situatiile financiare ofera o imagine fidela a pozitiei financiare, performantei financiare si a celorlalte informatii referitoare la activitatea grupului.Membrii organismelor de administratie, de conducere si supraveghere ale persoanelor juridice au obligatia colectiva de a se asigura ca situatiile financiare anuale si raportul administratorilor sunt intocmite si publicate in conformitate cu legislatia nationala.
O alta noutate adusa de proiect se refera la faptul ca situatiile financiare ale oricaror societati comerciale vor trebui semnate de experti contabili sau firme de contabilitate, daca companiile nu au persoane angajate care pot sa faca acest lucru. Cei care semneaza trebuie sa aiba, obligatoriu,studii economice superioare.
De asemenea, a fost reglementata problema raspunderii referitor la conducerea contabilitatii. Astfel, administratorul este raspunzator pentru organizarea contabilitatii, iar directorii economici si persoanele din subordine raspund pentru aplicarea corespunzatoare a reglementarilor contabile aplicabile entitatilor respective.
Daca contabilitatea este tinuta de o firma de contabilitate, atunci raspunderea este potrivit legii si clauzelor incheiate intre parti.
Doamna Petre a precizat ca din legea contabilitatii s-a eliminat prevederea ca orice societate comerciala cu cifra de afaceri de pana la 50.000 de euro poate intocmi situatii financiare pe raspunderea administraorilor, neavand nevoie de expert contabil. Consiliul contabilitatii si raportarilor financiare din cadrul MFP ar putea deveni organism independent, potrivit reprezentantei Finantelor, in termen de circa un an. Companiile vor fi obligate sa pastreze situatiile financiare anuale timp de 10 ani, fata de intervalul actual de 50 de ani, si vor depune o raportare anuala, al carei continut va fi stabilit prin ordin al ministrului Finantelor, potrivit proiectului de modificare a Legii contabilitatii.
Raportarile anuale se depun la unitatile teritoriale ale ministerului Finantelor, in termen de 150 de zile de la incheierea exercitiului financiar, insotite de dovada predarii situatiilor financiare anuale la Oficiul Registrului Comertului, pentru publicare. Companiile care realizeaza contabilitatea in partida dubla trebuie sa publice situatiile financiare anuale, respectiv raportul administratorilor si raportul de audit sau raportul comisiei de cenzori, iar situatiile anuale vor fi pastrate timp de 10 ani.
Aceste prevederi se aplica si sucursalelor inregistrate in Romania, care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate, precum si societatilor-mama care intocmesc situatii financiare consolidate. O societate-mama intocmeste atat situatii financiare anuale pentru propria activitate, cat si situatii financiare anuale consolidate.
Registrele de contabilitate obligatorii si documentele justificative care stau la baza inregistrarilor in contabilitatea financiara se pastreaza in arhiva companiilor timp de 10 ani, de la data incheierii exercitiului financiar in cursul caruia au fost intocmite, cu exceptia statelor de salarii, care se pastreaza timp de 50 de ani. Proiectul de modificare a legii contabilitatii include o exceptie, astfel ca Ministerul Finantelor poate stabili, prin ordin, registrele de contabilitate si documentele justificative care se pastreaza timp de 5 ani.
Societatile comerciale, societatile/companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare vor intocmi situatiile financiare anuale in cel mult 150 de zile de la incheierea exercitiului financiar. In cazul celorlalte entitati, termenul este de 120 de zile.
Normele privind Codul fiscal ar putea fi discutate in Guvern saptamana viitoare
Normele privind Codul fiscal ar putea fi inaintate guvernului, pentru aprobare, saptamana viitoare, urmand sa fie publicate pana la jumatatea lunii decembrie, au declarat surse din Ministerul Finantelor Publice.
"Astazi (miercuri - n.r.) vom inainta normele Ministerului Justitiei si Ministerului Administratiei, pentru aviz. Joi vor fi discutii la comisia de dialog social,iar ulterior cu expertii si consultantii", au mentionat sursele citate.
Modificarile la Codul fiscal, aprobate de Parlament in vara acestui an,vor intra in vigoare la inceputul anului viitor.
Accizarea tuicii din gospodarii va ridica probleme Fiscului
Accizarea productiei de tuica si rachiuri din fructe realizate de micii producatori va pune probleme administratiilor fiscale si va fi dificil sa fie gasite solutii pentru a incasa accize pentru toata productia, a declarat, marti, doamna Victoria Tomi, consilier in Ministerul Finantelor Publice.
"Potrivit legii, nici un litru de alcool nu scapa de accizare. Dar va trece timp pana cand fenomenul evaziunii fiscale in acest domeniu va fi stavilit, pana cand vor fi gasite solutii. In normele metodologice nu am stabilit, inca, cum se va plati acciza. Este o problema in curs de lamurire modul cum va plati persoana fizica", a spus doamna Tomi, la Seminarul pe teme de fiscalitate organizat de grupul de editura si consultanta in afaceri Rentrop & Straton. Domnia sa a mentionat ca exista tari cu traditie in domeniul productiei de alcool, unde nu s-a "starpit" fenomenul evaziunii pe acest segment.
Micii producatori de tuica si rachiuri din fructe vor fi obligati, de la inceputul anului viitor, sa se inregistreze la fisc si sa estimeze cantitätile obtinute anual, potrivit proiectului de norme pentru aplicarea Codului fiscal. Codul fiscal stabileste pentru tuica si rachiuri o taxa de 50% din cota standard a accizei aplicate alcoolului etilic, in limita unei cantitäti de cel mult 50 de litri cu concentratie alcoolica 100% pentru fiecare gospodarie individuala/an.
In prezent, nu se platesc accize pentru cantitäti sub 300 de litri cu concentratia alcoolica de 40% pentru fiecare gospodarie. Gospodariile individuale vor figura la administratiile financiare intr-un registru special care va include numele si adresa, instalatiile de productie si capacitatea acestora.
Pe toata perioada in care nu sunt folosite, instalatiile vor sta sigilate. Atunci cand intentioneaza sa faca tuica, producatorul va solicita in scris administratiei desigilarea instalatiei, mentionand cantitatea si tipul de materie prima care urmeaza sa fie prelucrata, precum si perioada in care instalatia va functiona.
Potrivit proiectului, producatorii care doresc sa faca tuica nu vor mai avea posibilitatea sa apeleze la persoane care detin astfel de instalatii.
"Productia de tuica si rachiuri de fructe pentru consumul propriu al unei gospodarii individuale, care nu detine in proprietate instalatii de productie, poate fi realizata in sistem de prestari de servicii numai in antrepozite fiscale autorizate pentru productia de tuica si rachiuri de fructe", se spune in normele elaborate de Finante. La administratiile financiare vor fi inregistrati si producatorii de vinuri care intentioneaza sa obtina, pentru vanzare, o cantitate medie anuala de pana la 2.000 de litri. Ei vor depune lunar o declaratie privind cantitatea de vin produsa si vanduta. In proiect se mai arata ca pentru alcoolul etilic produs in micile distilerii, a caror productie nu depaseste 1.000 de litri alcool pur/an, vor fi aplicate accize reduse. Noul cod fiscal intra in vigoare de la 1 ianuarie 2007.
Firmele de audit vor fi supravegheate de un organism independent
Legislatia care reglementeaza auditul financiar va fi modificata substantial, pana in luna iunie a anului 2007, una dintre schimbari vizand supravegherea publica a firmelor de audit, a declarat, marti, Georgeta Petre, director la Directia Reglementari Contabile in Ministerul Finantelor Publice (MFP).
Ea a mentionat ca necesitatea modificarii Ordonantei de Urgenta a Guvernului 75/1999privind auditul financiar rezulta dintr-o directiva noua publicata in Jurnalul Uniunii Europene in luna iunie. "Termenul de transpunere in legislatia nationala este de doi ani, foarte putin. Peste doi ani trebuie sa avem legislatia si cadrul organizatoric pentru aplicarea corespunzatoare a prevederilor directivei VIII privind auditorii si firmele de audit", a spus doamna Petre.
Potrivit ordonantei 75, activitatea de audit este coordonata de Camera Auditorilor, iar aceasta este, la randul sau, supravegheata de catre Ministerul Finantelor Publice.
Doamna Petre a apreciat ca directiva este destul de restrictiva mai ales in ceea ce priveste modul in care auditorii si firmele de audit isi desfasoara activitatea, sub aspectul transparentei, pregatirii si eticii. Potrivit reprezentantei MFP, activitatea auditorilor nu va fi supravegheata de catre stat, ci de catre un organism independent. "Supravegherea va fi realizata in scop public, pentru a proteja interesele mediului de afaceri. Este sarcina Guvernului sa ia masuri pentru a institui supravegherea. Organismul de supraveghere va fi format din persoane cu o buna pregatire in domeniul economic si juridic", a afirmat doamna Petre. Prima conditie este ca aceste persoane sa fie nepracticieni, astfel ca trei ani nu treuie sa fi practicat in domeniul auditului. De asemenea, persoanele respective nu vor mai putea desfasura activitäti pentru cativa ani dupa ce parasesc organismul de supraveghere.
Ea a afirmat ca, din 2007, companiile care la data bilantului depasesc doua criterii din cele trei referitoare la cifra de afaceri (7,3 milioane de euro), total active (3,65 milioane de euro) si numar mediu de salariati (50), pentru doi ani consecutivi, vor fi obligate sa auditeze situatiile financiare anuale.
Ca exceptie, pentru 2006, criteriile de marime vor fi determinate pe baza informatiilor din situatiile financiare din 2005.