In randurile de mai jos, stabilim daca in anul 2016 impozitul pentru locuinta (sediul de firma) va creste atata timp cat la imobilul respectiv nu se realizeaza activitatea societatii, precum si daca trebuie notificat ANAF in ce priveste acest aspect.
In principiu, in anul 2016 toate impozitele pe cladiri detinute de persoanele fizice vor creste, indiferent ca sunt ori nu folosite ca sedii de firma, deoarece prin Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal (adica Noul Cod fiscal) s-a modificat atât valoarea impozabila/mp a cladirilor, cat si cota de impozitare (care poate ajunge si la 0,2%, in cazul cladirilor rezidentiale, conform hotararii consiliilor locale).
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
In situatia unei locuinte folosite si ca sediu de firma vorbim deja de o cladire cu destinatie mixta (adica rezidentiala – locuinta si nerezidentiala - alte scopuri decat locuinta).
Din textul art. 459 din Noul Cod fiscal reiese ca pentru persoanele fizice impozitul pe cladiri este similar cladirilor rezidentiale si pentru cladirile unde sunt inregistrate domicilii fiscale, dar nu se desfasoara activitati de comert, productie sau servicii, cu alte cuvinte cladirile in cauza sunt utilizate exclusiv pentru scopuri administrative (adica se plateste acelasi impozit ca pentru orice cladire cu destinatia exclusiv de locuinta). Simpla deducere pe firma a cheltuielilor cu utilitatile aferente sediului transforma cladirea respectiva in imobil nerezidential, cu consecinta platii impozitului pentru acest tip de cladire conform art. 459 alin. 3 lit. b si art. 458 din Noul Cod fiscal.
Speram ca prin normele metodologice ce vor fi date in aplicarea Noului Cod fiscal sa se clarifice cât mai detaliat situatia imobilelor utilizate si ca locuinte, si ca sedii de firma.
In privinta declaratiei, la ANAF nu trebuie sa se declare nimc. In schimb, conform art. 495 lit. a din Noul Cod fiscal la directiile/compartimentele de impozite si taxe locale se vor depune pâna la data de 31 martie inclusiv declaratii specifice de catre toate persoanele fizice care la data de 31 decembrie 2015 au in proprietate cladiri nerezidentiale sau cladiri cu destinatie mixta. Modelul, instructiunile si, eventual, alte precizari urmeaza sa fie stabilite printr-un ordin comun al ministrului finantelor publice si al ministrului dezvoltarii regionale si administratiei publice, ce trebuie sa apara zilele acestea.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Manualul Contabilului Incepator - stick USB