Intrebare:
Precizare la situatia detaliata in intrebarea anterioara: intre firma A din Romania si firma C din Belarus nu exista nici o relatie contractuala. Care sunt obligatiile contabile si fiscale ale firmei A conform legislatiei din Romania?
Raspuns (dat in ianuarie 2007):
Pentru a stabili obligatiile contabile si fiscale ale firmei A din Romania, reluam partial textul din raspunsul anterior prin care am considerat in exemplul dat ca firma A din Romania efectueaza o livrare de bunuri transportate in afara Comunitatii, caz in care operatiunea este considerata un export de bunuri. Exportul este incadrat la operatiuni scutite cu drept de deducere a T.V.A. cu conditia ca furnizorul bunurilor in calitate de exportator sa justifice realizarea operatiunii cu documentele reglementate prin O.M.F.P. nr. 2222 din 22 decembrie 2006 privind aprobarea Instructiunilor de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 143 alin. (1) lit. a) - i), art. 143 alin. (2) si art. 1441 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, publicat in M. Of. nr. 1043 din 29 decembrie 2006.
Prin acest act normativ, furnizorul este considerat persoana impozabila care realizeaza o livrare de bunuri, indiferent de calitatea sa de:
-
producator de bunuri (obtinute din productia proprie);
-
proprietar de bunuri (achizitionate ca atare de la un producator sau alt comerciant)
-
comisionar care actioneaza in nume propriu dar in contul comitentului vanzator.
Export de bunuri este considerata si operatiunea de livrare de bunuri de catre firma A catre firma C din Belarus, chiar daca intre cele doua firme nu exista o relatie contractuala, relatia contractuala in exemplul dat fiind doar intre firma A si firma B.
Aceasta afirmatie are la baza prevederile din O.M.F.P. nr. 2222/2006, art. 1, alin. (2), lit. e prin care sunt considerate livrari de bunuri expediate sau transportate in afara Comunitatii de catre furnizor sau de alta persoana in contul sau, chiar si livrarile efectuate in lipsa unei tranzactii. Deci, chiar daca intre firma A si C nu exista relatii contractuale, firma A (furnizorul) este considerata exportator iar operatiunea se incadreaza la exporturi. Operatiunea este scutita cu drept de deducere a T.V.A. si este reglementata prin art. 143 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal “Sunt scutite de taxa:
-
livrarile de bunuri expediate sau transportate in afara Comunitatii de catre furnizor sau de alta persoana in contul sau…”
-
Cartea verde a contabilitatii
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
livrarile de bunuri expediate sau transportate in afara Comunitatii de catre furnizor sau de alta persoana in contul sau…”
Prin persoana care expediaza sau transporta bunuri in afara Comunitatii in contul furnizorului se intelege orice persoana care efectueaza transportul. Scutirea este aplicabila numai daca in baza contractului incheiat intre furnizor (firma A) si cumparator (firma B), responsabilitatea efectuarii transportului de bunuri in afara Comunitatii cade in sarcina furnizorului, care poate sa efectueze transportul prin doua modalitati:
-
cu mijloace proprii;
-
prin contactarea unui transportator sau a unei case de expeditie.
Dupa cum se poate constata, transportul este un element de baza care se ia in considerare pentru incadrarea unei operatiuni la export sau la livrare intracomunitara. Obligatia contractuala a efectuarii transportului in cadrul unei livrari de bunuri rezulta din conditia de livrare INCOTERMS stipulata in contract: “EX WORKS”, “C&F”, “C.I.F.”, etc.
Daca operatiunea este un export de bunuri, documentele de justificare sunt:
-
factura completata cu toate informatiile prevazute la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal daca operatiunea are la baza o tranzactie sau documentele solicitate de autoritatea vamala pentru intocmirea declaratiei vamale de export daca transportul bunurilor nu are la baza o tranzactie;
-
declaratia vamala de export din care sa rezulte numele exportatorului bunurilor. Declaratia vamala de export trebuie sa fie certificata de biroul vamal de iesire din spatiul Comunitar sau sa cuprinda liberul de vama acordat de autoritatea vamala.
-
documentul de transport care atesta ca bunurile parasesc Comunitatea;
-
orice alt document care atesta realizarea efectiva a exportului: comanda de cumparare, de vanzare sau contractul, documentele de asigurare.
Calitatea de exportator al bunurilor o poate avea si firma B conform prevederilor art. 143 alin. (1) lit. b):
b) livrarile de bunuri expediate sau transportate in afara Comunitatii de catre cumparatorul care nu este stabilit in Romania sau de alta persoana in contul sau…”
b) livrarile de bunuri expediate sau transportate in afara Comunitatii de catre cumparatorul care nu este stabilit in Romania sau de alta persoana in contul sau…”
b) livrarile de bunuri expediate sau transportate in afara Comunitatii de catre cumparatorul care nu este stabilit in Romania sau de alta persoana in contul sau…”
Astfel de situatii sunt posibile numai daca prin contractul incheiat intre firma A si B, conditia de livrare este “EX WORKS” conform careia responsabilitatea efectuarii transportului revine cumparatorului care poate face transportul prin doua modalitati:
-
cu mijloace proprii;
-
prin contactarea unui transportator sau a unei case de expeditie.
Scutirea se justifica de exportator cu documentele enumerate anterior la pct. 1 la 4.
Referitor la obligatii, aveti de parcurs urmatoarele etape:
-
d.p.d.v. contabil:
-
inregistrati bunurile achizitionate prin formulele contabile uzuale 371 = 401 sau 345 = 711 cu exercitarea dreptului de deducere aferenta achizitiilor;
-
inregistrati cheltuiala cu transportul, daca este cazul: 624 = 401;
-
inregistrati cheltuiala cu costul bunurilor prin formula 607 = 371 sau 601 = 301, etc. pentru produsele obtinute din productia proprie;
-
inregistrati veniturile obtinute in baza documentelor justificative (factura, D.V.E.) prin formula contabila 411 = 707 sau 411 = 701;
-
d.p.d.v. fiscal:
-
emiteti factura in limba romana sau intr-o alta limba. Normele de intocmire a facturilor au fost reglementate prin O.M.F.P. nr. 2226 din 27 decembrie 2006 privind utilizarea unor formulare financiar-contabile de catre persoanele prevazute la art. 1 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata (M.Of. nr. 1056 din 30 decembrie 2006).
-
inregistrati factura in jurnalul pentru vanzari pe care il intocmiti avand in vedere recomandarile mentionate in O.M.F.P. nr. 2217 din 22 decembrie 2006 (M.Of. nr. 1041 din 28 decembrie 2006);
-
preluati operatiunea in decontul de T.V.A. (pentru operatiunile economice derulate dupa data de 01.01.07 se va emite un nou model de decont de T.V.A.).