Veniturile din alte surse sunt acele venituri identificate ca fiind impozabile, care nu se incadreaza in categoriile celorlalte venituri. Reglementarea legala a acestor venituri o regasim la art. 114 si art. 176 din Codul fiscal
Fac parte din categoria veniturilor din alte surse, spre exemplu:
- tichetele cadou acordate persoanelor fizice in afara unei relatii generatoare de venituri din salarii;
- veniturile obtinute de persoanele care fac figuratie la realizarea de filme, spectacole, emisiuni televizate si altele asemenea;
- veniturile obtinute de persoanele care fac figuratie la realizarea de filme, spectacole, emisiuni televizate si altele asemenea;
- venituri primite de persoanele fizice reprezentand onorarii din activitatea de arbitraj comercial;
- venituri obtinute de persoana fizica in baza contractului de administrare incheiat potrivit prevederilor Legii nr. 46/2008 - Codul silvic, republicata;
- castiguri primite de la societatile de asigurari, ca urmare a contractului de asigurare incheiat intre parti cu ocazia tragerilor de amortizare;
- bunurile si/sau serviciile primite de un participant la persoana juridica, acordate/furnizate de catre persoana juridica in folosul personal al acestuia;
- suma platita unui participant la o persoana juridica, in folosul personal al acestuia, pentru bunurile sau serviciile achizitionate de la acesta, peste pretul pietei pentru astfel de bunuri ori servicii;
- veniturile din activitati, altele decat cele de productie, comert, prestari de servicii, profesii liberale si din drepturi de proprietate intelectuala, precum si activitati agricole, silvicultura si piscicultura, pentru care sunt aplicabile prevederile din Codul fiscal care reglementeaza veniturile din activitati independente si venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
- veniturile obtinute de persoanele fizice sub forma bacsisului, potrivit prevederilor legale.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Veniturile din activitati de prestari servicii se incadreaza in categoria veniturilor din alte surse daca nu au caracter de continuitate.
Daca activitatea este desfasurata cu regularitate, in mod continuu, pe cont propriu si urmarind obtinerea de venituri, persoana care o presteaza trebuie sa se inregistreze si autorizeze anterior inceperii activitatii. In acest caz, activitatea prestata nu va genera venituri din alte surse ci venituri din activitati independente.
Persoanele care obtin venituri din alte surse nu au obligatii de completare a Registrului de evidenta fiscala si de conducere a evidentei contabile.
Impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul acordarii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului. Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final. Impozitul astfel retinut se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
Veniturile din alte surse prevazute de art. 114 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal se declara de platitor in formularul 100.
Conform art. 177 alin. (3) din Codul fiscal, in anul 2016, persoanele care realizeaza venituri din alte surse nu datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate pentru aceste venituri, daca realizeaza urmatoarele venituri:
- venituri din salarii sau asimilate salariilor;
- venituri din pensii;
- venituri din activitati independente;
- venituri din asocierea cu o persoana juridica;
- venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
- indemnizatii de somaj;
- indemnizatii pentru cresterea copilului;
- ajutorul social acordat potrivit Legii 416/2001, cu modificarile si completarile ulterioare;
Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din alte surse, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate reprezinta totalul veniturilor brute realizate in cursul anului fiscal precedent, raportat la cele 12 luni ale anului.
Contributia de asigurari sociale de sanatate nu se retine la sursa de platitorul de venit. In cazurile in care se datoreaza, contributia de asigurari sociale de sanatate se stabileste de organul fiscal competent, prin decizie de impunere anuala, pe baza informatiilor din declaratia privind venitul realizat sau din declaratia privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, precum si pe baza informatiilor din evidenta fiscala, dupa caz.
Sumele reprezentand obligatiile anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilite prin decizia de impunere anuala se achita in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei.
Conform art. 178 alin. (4) din Codul fiscal, pentru anul 2016, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca venitul pentru care se calculeaza contributia este singurul realizat.
Pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, la rubrica Transparenta Decizionala a fost publicat un Proiect de Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr.227/2015 care propune ca, in cazul veniturilor din investitii si din alte surse, realizate in anul 2016, ale caror baze lunare de calcul se situeaza sub nivelul valorii salariului de baza minim brut pe tara, sa nu se datoreze contributia de asigurari sociale de sanatate iar pentru veniturile ale caror baze lunare de calcul sunt mai mari sau egale cu valoarea salariului de baza minim brut pe tara, contributia datorata lunar sa se calculeze asupra acestor baze de calcul.
Incepand cu data de 01 ianuarie 2017, contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate se datoreaza pentru veniturile din alte surse indiferent daca beneficiarul realizeaza sau nu si alte venituri.
Pentru veniturile realizate incepand cu data de 1 ianuarie 2017, baza lunara de calcul al contributiei la sistemul asigurarilor sociale de sanatate, nu poate fi mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu, in vigoare in anul pentru care se stabileste contributia.