Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Cum a modificat OG 16/2022 Codul fiscal: Titlul III - Impozitul pe veniturile microintreprinderilor

Data aparitiei: 18 August 2022
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cum a modificat OG 16/2022 Codul fiscal: Titlul III - Impozitul pe veniturile microintreprinderilor
impozit pe venitul microintreprinderilorcod fiscalOG 16/2022

OG 16/2022 (M.O. nr. 716 din 15 iulie 2022) a modificat prevederile din Codul fiscal referitoare la impozitul pe veniturile microintreprinderilor. 

Reprezentantii ANAF Iasi au elaborat un material cu modificarile care au fost introduse in Codul fiscal - pe veniturile microintreprinderilor. 

Citeste si cum a fost modificat Titlul II – Impozitul pe profit si Titlul V – Contributii sociale obligatorii

OG 16/2022 - modificari aduse in Titlul III - Impozitul pe veniturile microintreprinderilor 

INAINTE de OG 16/2022 

Art. 47 - Definitia microintreprinderii 

(1) In sensul prezentului titlu, o

microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:

 c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 1.000.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile; 

DUPA de OG 16/2022 

La articolul 47 alineatul (1), litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins: 

"c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 500.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile;". 
La articolul 47 alineatul (1), dupa litera e) se introduc trei noi litere, lit. f) - h), cu urmatorul cuprins: "f) a realizat venituri, altele decat cele din consultanta si/sau management, in proportie de peste 80% din veniturile totale; g) are cel putin un salariat, cu exceptia situatiei prevazute la art. 48 alin. (3); 

h) are asociati/actionari care detin peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei persoane juridice romane care se incadreaza sa aplice sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, incluzand si persoana care verifica indeplinirea conditiilor prevazute de prezentul articol." 

INAINTE de OG 16/2022 

(2) Prevederile alin. (1) se aplica si persoanelor juridice romane care intra sub incidenta Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati. Prevederile prezentului titlu prevaleaza fata de prevederile Legii nr. 170/2016. 

DUPA de OG 16/2022 

La articolul 47, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins: "(2) Incepand cu data de 1 ianuarie 2023, prin exceptie de la prevederile alin. (1), persoanele juridice romane care desfasoara activitati corespunzatoare codurilor CAEN: 5510 - «Hoteluri si alte facilitati de cazare similare», 5520 - «Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata», 5530 - «Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere», 5590 - «Alte servicii de cazare», 5610 - «Restaurante», 5621 - «Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente», 5629 - «Alte servicii de alimentatie n.c.a.», 5630 - «Baruri si alte activitati de servire a bauturilor» pot opta pentru plata impozitului reglementat de prezentul titlu, fara sa aplice prevederile art. 52." 

La articolul 47 alineatul (3), dupa litera e) se introduc patru noi litere, lit. f) - i), cu urmatorul cuprins: "f) persoana juridica romana care desfasoara activitati in domeniul bancar; g) persoana juridica romana care desfasoara activitati in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, inclusiv cea care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii; h) persoana juridica romana care desfasoara activitati in domeniul jocurilor de noroc; 
i) persoana juridica romana care desfasoara activitati de explorare, dezvoltare, exploatare a zacamintelor de petrol si gaze naturale."

La articolul 47, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (4), cu urmatorul cuprins: "(4) In aplicarea prevederilor alin. (1) lit. h), in cazul in care oricare dintre asociatii/actionarii persoanei juridice romane detine peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la mai mult de trei persoane juridice romane care se incadreaza sa aplice sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor si nu au codurile CAEN prevazute la alin. (2), acestia trebuie sa stabileasca cele trei persoane juridice romane care aplica prevederile prezentului titlu, pentru restul persoanelor juridice urmand sa fie aplicabile prevederile titlului II." 

INAINTE de OG 16/2022 

Art. 48 - Reguli de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderii 

(1) Impozitul reglementat de prezentul titlu este obligatoriu. (2) Persoanele juridice romane aplica impozitul reglementat de prezentul titlu incepand cu anul fiscal urmator celui in care indeplinesc conditiile de microintreprindere prevazute la art. 47. 

DUPA de OG 16/2022 

La articolul 48, alineatele (1) si (2) se modifica si vor avea urmatorul cuprins: "(1) Impozitul reglementat de prezentul titlu este optional. (2) Persoanele juridice romane, cu exceptia celor de la art. 47 alin. (2), pot opta sa aplice impozitul reglementat de prezentul titlu incepand cu anul fiscal urmator celui in care indeplinesc conditiile de microintreprindere prevazute la art. 47 alin. (1) si daca nu au mai fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor ulterior datei de 1 ianuarie 2023, potrivit prevederilor prezentului titlu." 

La articolul 48, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (21 ), cu urmatorul cuprins: "(21 ) Microintreprinderile nu pot opta pentru plata impozitului pe profit in cursul anului fiscal, optiunea putand fi exercitata incepand cu anul fiscal urmator, cu exceptiile prevazute la art. 52. Optiunea se comunica organelor fiscale competente, potrivit prevederilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare." 

INAINTE de OG 16/2022 

(3) O persoana juridica romana care este nou-infiintata este obligata sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor incepand cu primul an fiscal, daca conditia prevazuta la art. 47 alin. (1) lit. d) este indeplinita la data inregistrarii in registrul comertului.

(3^1 ) Prin exceptie de la prevederile art. 47 alin. (1), microintreprinderile care au subscris un capital social de cel putin 45.000 lei si au cel putin 2 salariati pot opta, o singura data, sa aplice prevederile titlului II incepand cu trimestrul in care aceste conditii sunt indeplinite cumulativ, optiunea fiind definitiva. In cazul in care aceste conditii nu sunt respectate, persoana juridica aplica prevederile prezentului titlu incepand cu anul fiscal urmator celui in care capitalul social este redus sub valoarea de 45.000 lei si/sau numarul salariatilor scade sub 2, daca sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 47 alin. (1). In cazul in care, in perioada in care persoana juridica aplica prevederile titlului II, numarul de salariati variaza in cursul anului, in sensul scaderii sub 2, conditia trebuie reindeplinita in termen de 60 de zile, termen care se prelungeste si in anul fiscal urmator. Iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor ca urmare a optiunii se comunica organelor fiscale competente, potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala. Calculul si plata impozitului pe profit de catre microintreprinderile care opteaza sa aplice prevederile titlului II se efectueaza luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate incepand cu trimestrul respectiv. 

DUPA de OG 16/2022 

La articolul 48, alineatele (3) si (3^1 ) se modifica si vor avea urmatorul cuprins: 

"(3) O persoana juridica romana care este nou-infiintata poate opta sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor incepand cu primul an fiscal, daca conditiile prevazute la art. 47 alin. (1) lit. d) si h) sunt indeplinite la data inregistrarii in registrul comertului, iar cea de la lit. g) in termen de 30 de zile inclusiv de la data inregistrarii persoanei juridice respective. 
(3^1) In sensul prezentului titlu, in cazul in care raportul de munca este suspendat, potrivit legii, conditia referitoare la detinerea unui salariat se considera indeplinita daca perioada de suspendare este mai mica de 30 de zile si situatia este inregistrata pentru prima data in anul fiscal respectiv. In caz contrar sunt aplicabile, in mod corespunzator, dispozitiile art. 52 alin. (2)." 

INAINTE de OG 16/2022 

(7) Pentru anul 2017, persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit care la data de 31 decembrie 2016 indeplinesc conditiile prevazute la art. 47 sunt obligate la plata impozitului reglementat de prezentul titlu incepand cu 1 februarie 2017, urmand a comunica organelor fiscale teritoriale modificarea sistemului de impunere, potrivit prevederilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, pana la data de 25 februarie 2017 inclusiv. Prin exceptie de la prevederile art. 41 si 42, pana la acest termen se va depune si declaratia privind impozitul pe profit datorat pentru profitul impozabil obtinut in perioada 1 - 31 ianuarie 2017. Rezultatul fiscal se ajusteaza corespunzator acestei perioade fiscale.

(8) Persoanele juridice romane care intra sub incidenta Legii nr. 170/2016 si care la data de 31 decembrie 2016 au realizat venituri cuprinse intre 100.001 euro - 500.000 euro, inclusiv, indeplinind si celelalte conditii prevazute la art. 47 alin. (1), sunt obligate la plata impozitului reglementat de prezentul titlu incepand cu luna urmatoare intrarii in vigoare a acestor prevederi, urmand a comunica organelor fiscale teritoriale modificarea sistemului de impunere, potrivit prevederilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, pana la data de 25 a lunii urmatoare intrarii in vigoare a acestor prevederi, inclusiv. Prin derogare de la prevederile art. 8 din Legea nr. 170/2016, respectiv prin exceptie de la prevederile art. 41 si 42, pana la acest termen se calculeaza, se declara si se plateste impozitul specific unor activitati, respectiv impozitul pe profit, pentru perioada 1 ianuarie 2017 - sfarsitul lunii intrarii in vigoare a acestor prevederi. Impozitul specific unor activitati aferent acestei perioade se determina prin impartirea impozitului specific anual la 365 de zile si inmultirea cu numarul de zile aferent perioadei 1 ianuarie 2017 - sfarsitul lunii intrarii in vigoare a acestor prevederi. Pentru determinarea impozitului specific unor activitati se aplica si celelalte reguli prevazute de Legea nr. 170/2016. Impozitul pe profit se determina luand in considerare veniturile si cheltuielile inregistrate in aceasta perioada, iar rezultatul fiscal se ajusteaza corespunzator acestei perioade. 

DUPA de OG 16/2022 

La articolul 48, alineatele (7) si (8) se abroga. 

INAINTE de OG 16/2022 

Art. 51*) - Cotele de impozitare (1) Cotele de impozitare pe veniturile microintreprinderilor sunt: 

a) 1% pentru microintreprinderile care au unul sau mai multi salariati; 
b) *** Abrogata prin O.U.G. nr. 3/2017 
c) 3%, pentru microintreprinderile care nu au salariati. 

DUPA de OG 16/2022 

La articolul 51, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

 "(1) Cota de impozit pe veniturile microintreprinderilor este de 1%." 

INAINTE de OG 16/2022 

(5) In cazul in care, in cursul anului fiscal, numarul de salariati se modifica, cotele de impozitare prevazute la alin. (1) se aplica in mod corespunzator, incepand cu trimestrul in care s-a efectuat modificarea, potrivit legii. Pentru microintreprinderile care au un salariat si care aplica cota de impozitare prevazuta la alin. (1) lit. a), al caror raport de munca inceteaza, conditia referitoare la numarul de salariati se considera indeplinita daca in cursul aceluiasi trimestru este angajat un nou salariat cu respectarea conditiei prevazute la alin. (6). (6) Pentru microintreprinderile care nu au niciun salariat, in situatia in care angajeaza un salariat, in scopul modificarii cotelor de impozitare prevazute la alin. (1), noul salariat trebuie angajat cu contract individual de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata pe o perioada de cel putin 12 luni. 

DUPA de OG 16/2022 

La articolul 51, alineatele (5) si (6) se abroga. 

INAINTE de OG 16/2022 

Art. 52 - Reguli de iesire din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderii in cursul anului (1) Daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 1.000.000 euro, aceasta datoreaza impozit pe profit, incepand cu trimestrul in care s-a depasit aceasta limita. (2) Limita fiscala prevazuta la alin. (1) se verifica pe baza veniturilor inregistrate cumulat de la inceputul anului fiscal. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar precedent. (3) Calculul si plata impozitului pe profit de catre microintreprinderile care se incadreaza in prevederile alin. (1) se efectueaza luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate incepand cu trimestrul respectiv.

DUPA de OG 16/2022 

Articolul 52 se modifica si va avea urmatorul cuprins: 

"Art. 52 - Reguli de iesire din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor in cursul anului 

(1) Daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 500.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanta si/sau management in veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul in care s-a depasit oricare dintre aceste limite, fara posibilitatea de a mai opta pentru perioada urmatoare sa aplice prevederile prezentului titlu. 

(2) In cazul in care, in cursul unui an fiscal, o microintreprindere nu mai indeplineste conditia prevazuta la art. 47 alin. (1) lit. g), aceasta datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul in care nu mai este indeplinita aceasta conditie.

(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (2), pentru o microintreprindere cu un singur salariat, al carui raport de munca inceteaza, conditia prevazuta la art. 47 alin. (1) lit. g) se considera indeplinita daca, in termen de 30 de zile de la incetarea raportului de munca, este angajat un nou salariat cu contract individual de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata pe o perioada de cel putin 12 luni.

(4) Microintreprinderile care in cursul unui trimestru incep sa desfasoare activitati dintre cele prevazute de art. 47 alin. (3) lit. f)-i) datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul respectiv. (5) Limitele fiscale prevazute la alin. (1) se verifica pe baza veniturilor inregistrate cumulat de la inceputul anului fiscal. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar precedent. (6) Calculul si plata impozitului pe profit de catre microintreprinderile care se incadreaza in prevederile alin. (1), (2), (4) si (7) se efectueaza luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate incepand cu trimestrul respectiv. (7) In situatia in care, in cursul anului fiscal, oricare dintre asociatii/actionarii unei microintreprinderi detine peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la mai mult de trei microintreprinderi, asociatii/actionarii trebuie sa stabileasca microintreprinderea/microintreprinderile care ies de sub incidenta prezentului titlu si care urmeaza sa aplice prevederile titlului II incepand cu trimestrul in care se inregistreaza situatia respectiva, astfel incat conditia referitoare la numarul maxim de trei microintreprinderi la care oricare dintre asociati/actionari detine peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot sa fie indeplinita. Iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor se comunica organului fiscal competent, potrivit prevederilor Legii nr. 207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, si este definitiva pentru anul fiscal curent."

La articolul 53 alineatul (1), dupa litera n) se introduce o noua litera, lit. o), cu urmatorul cuprins: "o) dividendele primite de la o filiala a microintreprinderii, persoana juridica situata intr-un alt stat membru al Uniunii Europene, in masura in care atat microintreprinderea, cat si filiala indeplinesc conditiile prevazute la art. 24; dispozitiile prezentei litere prevaleaza fata de cele ale lit. m)." 

INAINTE de OG 16/2022 

Art. 53 - Baza impozabila

.........................................................................

b) in trimestrul IV sau in ultimul trimestru al perioadei impozabile, in cazul contribuabililor care isi inceteaza existenta, diferenta favorabila dintre veniturile din diferente de curs valutar/veniturile financiare aferente creantelor si datoriilor cu decontare in functie de cursul unei valute, rezultate din evaluarea sau decontarea acestora, si cheltuielile din diferente de curs valutar/cheltuielile financiare aferente, inregistrate cumulat de la inceputul anului; in cazul microintreprinderilor care devin platitoare de impozit pe profit potrivit art. 48 alin. (31 ) si art. 52, aceasta diferenta reprezinta elemente similare veniturilor in primul trimestru pentru care datoreaza impozit pe profit; in cazul microintreprinderilor care exercita optiunea prevazuta la art. 48 alin. (31 ) sau depasesc limita veniturilor, conform art. 52, in primul trimestru al anului fiscal, diferenta respectiva nu reprezinta elemente similare veniturilor in acest prim trimestru; 

DUPA de OG 16/2022 

La articolul 53 alineatul (2), litera b) se modifica si va avea urmatorul cuprins: 

"b) in trimestrul IV sau in ultimul trimestru al perioadei impozabile, in cazul contribuabililor care isi inceteaza existenta, diferenta favorabila dintre veniturile din diferente de curs valutar/veniturile financiare aferente creantelor si datoriilor cu decontare in functie de cursul unei valute, rezultate din evaluarea sau decontarea acestora, si cheltuielile din diferente de curs valutar/cheltuielile financiare aferente, inregistrate cumulat de la inceputul anului; in cazul microintreprinderilor care devin platitoare de impozit pe profit, potrivit art. 52, aceasta diferenta reprezinta elemente similare veniturilor in primul trimestru pentru care datoreaza impozit pe profit; in cazul microintreprinderilor care devin platitoare de impozit pe profit, potrivit art. 52, in primul trimestru al anului fiscal, diferenta respectiva nu reprezinta elemente similare veniturilor in acest prim trimestru;". 

INAINTE de OG 16/2022 

Art. 54 - Reguli de determinare a conditiilor de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderii Pentru incadrarea in conditiile privind nivelul veniturilor prevazute la art. 47 alin. (1) lit. c) si art. 52 se vor lua in calcul aceleasi elemente care constituie baza impozabila prevazuta la art. 53. 

DUPA de OG 16/2022 

Articolul 54 se modifica si va avea urmatorul cuprins: "Art. 54 - Reguli de determinare a conditiilor de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderilor Pentru incadrarea in conditiile privind nivelul veniturilor prevazute la art. 47 alin. (1) lit. c) si f) si la art. 52 alin. (1) se vor lua in calcul aceleasi elemente care constituie baza impozabila prevazuta la art. 53. 

INAINTE de OG 16/2022 

Art. 55 - Termenele de declarare a mentiunilor (2) Persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit comunica organelor fiscale competente aplicarea sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderilor, pana la data de 31 martie inclusiv a anului pentru care se plateste impozitul pe veniturile microintreprinderilor. 

DUPA de OG 16/2022 

La articolul 55, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins: "(2) Persoanele juridice romane comunica organelor fiscale competente aplicarea sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderilor, pana la data de 31 martie inclusiv a anului pentru care se plateste impozitul pe veniturile microintreprinderilor." 

La articolul 55, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (4), cu urmatorul cuprins: "(4) Microintreprinderile care, in anul 2023, devin platitoare de impozit pe profit ca urmare a neindeplinirii conditiilor prevazute la art. 47 alin. (1) comunica organelor fiscale competente iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, pana la data de 31 martie inclusiv a anului fiscal 2023." 

INAINTE de OG 16/2022 

(14 ) Declaratia informativa prevazuta la alin. (13 ) se depune pana la urmatoarele termene:

 b) pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare primului trimestru pentru care datoreaza impozit pe profit, in situatiile prevazute la art. 48 alin. (31 ) si art. 52; microintreprinderile care exercita optiunea prevazuta la art. 48 alin. (31 ) sau depasesc limita veniturilor, conform art. 52, in primul trimestru al anului fiscal, nu au obligatia depunerii declaratiei informative privind beneficiarii sponsorizarilor; 

DUPA de OG 16/2022 

La articolul 56 alineatul (14 ), litera b) se modifica si va avea urmatorul cuprins: 

"b) pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare primului trimestru pentru care datoreaza impozit pe profit, in situatiile prevazute la art. 52; microintreprinderile care devin platitoare de impozit pe profit, potrivit art. 52, in primul trimestru al anului fiscal, nu au obligatia depunerii declaratiei informative privind beneficiarii sponsorizarilor;". 

La articolul 56, dupa alineatul (1^7 ) se introduc trei noi alineate, alin. (1^8 ) - (1^10), cu urmatorul cuprins: 

"(1^8 ) Microintreprinderile care efectueaza sponsorizari/ cheltuieli conform alin. (22 ) si pun in functiune aparate de marcat electronice fiscale scad aceste sume din impozitul pe veniturile microintreprinderilor in urmatoarea ordine: 

a) sumele aferente sponsorizarilor efectuate conform alin. (1^1 ), alin. (1^5 ), cheltuieli efectuate conform alin. (2^2 ), precum si sumele reportate, dupa caz; 
b) costul de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale, potrivit alin. (1^6 ), si sumele reportate, dupa caz. 
(1^9) Reducerea de impozit, conform prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 153/2020 pentru instituirea unor masuri fiscale de stimulare a mentinerii/cresterii capitalurilor proprii, precum si pentru completarea unor acte normative, se aplica la impozitul pe veniturile microintreprinderilor dupa scaderea sumelor mentionate la alin. (1^8 ). 

(1^10) Prin exceptie de la prevederile alin. (1^4 ) lit. a), pe perioada aplicarii prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 153/2020, declaratia informativa prevazuta la alin. (1^3 ) se depune pana la data de 25 iunie inclusiv a anului urmator." 
 

Materialul informativ poate fi consultat si pe site-ul ANAF Iasi. ►






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X