Sistemul SAF-T (fisierul standard de audit de taxe) ar putea deveni obligatoriu incepand din ianuarie 2022 pentru marii contribuabili, dupa care vor fi vizate treptat si celelalte categorii, a informat Mirela Calugareanu, presedintele ANAF.
"Intentionam ca de la 1 ianuarie 2022, el sa devina obligatoriu pentru marii contribuabili si, desigur, vizam si celelalte categorii de contribuabili, insa pentru ca adaptarea sistemelor informatice necesita un timp, la momentul acesta vedem o etapizare a implementarii SAF-T in Romania", a spus sefa ANAF in cadrul Conferintei Anuale de Taxe PwC Romania 2021 - ”Viitorul incepe azi: De la supravietuire la reconstructie. Noua politica fiscala, la ce ne asteptam?”
Se preconizeaza ca implementarea SAF-T va fi gata in luna iulie a acestui an, insa, pentru inceput, se va face in sistem pilot pe marii contribuabili. Fiscul spera ca, prin sprjinul mediului de afaceri, inrolarea sa se realizeze pe baza de voluntariat.
"Gandirea este ca acest sistem sa fie finalizat la finele lunii iulie, sa incepem un pilot pe marii contribuabili, un pilot test, anul acesta.", a mai adaugat Mirela Calugareanu.
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Referitor la arhitectura SAF-T, contribuabilii trebuie sa stie ca fisierul va cuprinde datele din registrul jurnal: creantele de incasat, datorii, mijloace fixe si inventar.
Sefa ANAF a mai comunicat faptul ca "Dupa depunerea bilanturilor contabile aferente anului 2020, vom reconstrui pachetele de contribuabili (mari, mijlocii si mici). Desigur, suntem complet constienti ca exercitiul financiar 2020 este influentat de efectele Covid, de aceea vom face o analiza in dinamica criteriilor, a indicatorilor. Si, de asemenea, dupa ce ne finalizam strategia pe baza datelor din bilanturile contabile, vreau sa avem o comunicare cu mediul de afaceri apropo de filtrele si criteriile noi sau care trebuie introduse, relativ vechi care trebuie eliminate." Ultima selectie de acest tip s-a realizat in 2016, cu implementare de la 1 ianuarie 2017.