Declaratia 300 reprezinta decontul de taxa pe valoarea adaugata (TVA) si se completeaza de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Expertul nostru prezinta in continuare cum se procedeaza la corectarea erorilor si ce solutii exista in legislatie. Analizam speta unui contribuabil care a depus declaratia 300 la trimestru si a primit o atentionare regula :98 randul 42 eronat, adica a uitat sa treaca TVA de recuperat din perioada anterioara.
Decontul 300 de TVA - erori: raspunsul specialistului
Potrivit Instructiunilor de corectare a erorilor materiale din deconturile de taxa pe valoarea adaugata, aprobate prin OMFP 3604/2015, pot fi corectate erori materiale de tipul:
a) erori de transcriere, cum sunt:
- preluarea eronata a sumelor din jurnale;
- inversarea unor cifre din sumele trecute in decont;
- preluarea eronata a datelor din decontul perioadei fiscale anterioare (de exemplu: declararea eronata a soldului de plata din decontul perioadei fiscale anterioare) etc.;
b) inregistrarea in decont a diferentelor de taxa pe valoarea adaugata de plata, constatate de organele de control, in alte randuri decat cele stabilite prin reglementarile legale in materie;
c) erori provenind din inscrierea in decontul de taxa pe valoarea adaugata a sumelor solicitate la rambursare in perioada anterioara.
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 20100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Manual de politici contabile - Stick USB
Potrivit Instructiunilor de completare ale formularului 300 (OPANAF nr. 1253/2021):
Randul 34 - se evidentiaza sumele rezultate din corectarea taxei deduse, conform art. 297 si 298 din Codul fiscal, in cazul persoanelor care efectueaza numai operatiuni cu drept de deducere, sau art. 298 si. 300 din Codul fiscal, in cazul persoanelor impozabile cu regim mixt, aferenta operatiunilor inscrise la rd. 24, 25, 26 si 27 din deconturile anterioare, ajustarile prevazute la art. 287 din Codul fiscal, a caror exigibilitate este ulterioara datei de 1 ianuarie 2017, dar care au fost generate de operatiuni pentru care cota de taxa pe valoarea adaugata aplicata a fost de 24%, 20% sau 9%, potrivit dispozitiilor art. 282 alin. (9) si (10), dupa caz, din Codul fiscal, operatiuni pentru care exigibilitatea taxei intervine in perioada de raportare, dar pentru care se aplica cota de 24%, 20% sau 9%, sumele rezultate din regularizarile prevazute de art. 291 alin. (6) din Codul fiscal datorate modificarii cotelor de TVA, precum si orice alte sume rezultate din regularizarile prevazute de legislatia in vigoare datorate unor evenimente, cu exceptia celor prevazute la art. 287 si 3151 din Codul fiscal, care determina modificarea datelor declarate initial, cum ar fi nedeclararea din eroare a operatiunii in perioada in care intervine exigibilitatea.
Luand in considerare ca in fisa sintetica de platitor, situatia TVA va aparea corecta (se preia numai soldul din luna), adresa a fost de atentionare.
In opinia specialistului Mariana Prejbeanu, corectarea erorii in cazul contribuabilului poate fi realizata prin inscrierea la randul de regularizari taxa dedusa a sumei corespunzatoare sau prin preluarea la rd. 42 a sumei corecte in decontul urmator, fara a fi necesar sa solicitati corectarea decontului.
Raspuns oferit in luna aprilie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.