Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Corectare facturi emise eronat in anii precedenti: cum procedam in aceasta situatie?

Data actualizarii: 05 Iunie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Corectare facturi emise eronat in anii precedenti: cum procedam in aceasta situatie?
Corectare facturifacturi eronatestornare facturadeclaratia de TVA

In urma unor verificari amanuntite, o societate a identificat existenta unor diferente semnificative la inregistrarea veniturilor si a Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA) aferente facturilor emise in anii anteriori si pana in prezent. Eroarea a rezultat din aplicarea incorecta a cotei de TVA. Aceasta situatie necesita o abordare atenta pentru corectarea erorilor in conformitate cu legislatia fiscala, iar in randurile urmatoare veti afla solutia propusa de specialistul nostru.

Astfel, in acest context, corectarea facturilor emise prin aplicarea corecta a cotei de TVA aferenta bunurilor livrate/serviciilor prestate anterior trebuie efectuata in perioada fiscala in care deficientele sunt constatate sau in perioada fiscala imediat urmatoare. Totusi, de retinut este faptul ca facturile emise eronat pot fi stornate si emise corect numai daca suma suplimentara TVA care s-ar datora bugetului de stat nu ar fi prescrisa (5 ani).

Corectare facturi emise eronat in anii precedenti: studiu de caz

Intrebare: In urma unor verificari in contabilitate, societatea noastra a constatat diferente semnificative in inregistrarea veniturilor si a TVA pe baza facturilor emise din anii anteriori pana in prezent. Eroarea se datoreaza aplicarii incorecte a cotei de TVA.

Cum si cand corectam aceasta diferenta din punct de vedere fiscal si cum sa o inregistram in contabilitate si in declaratia de TVA? Mentionez ca ar exista o crestere a TVA de platit si o scadere a veniturilor noastre."

Raspuns: Corectarea facturilor se efectueaza conform prevederilor art. 330 din Codul fiscal prin stornarea facturii in care s-a aplicat eronat cota TVA si emiterea unei facturi in care se aplica cota corecta in vigoare la data:

  • faptului generator (livrarea de bunuri si/sau prestarea de servicii);
  • exigibilitatii TVA (data incasarii unui avans sau data emiterii unei facturi inainte de data livrarii/prestarii).

Pentru corectarea sumei TVA colectate initial, se aplica procedeul sutei marite aplicand cota corecta de TVA. Acest procedeu se aplica prin formula 19 x 100 / 119 incepand cu data de 1 ianuarie 2017, 9 x 100 / 109 sau 5 x 100 / 105 in cazul cotelor reduse considerand ca valoarea bunurilor/serviciilor include si TVA. In acest context, aduc drept argument prevederile pct. 36 din normele de aplicare ale art. 291 din Codul fiscal cu privire la determinarea taxei colectate in cazul operatiunilor taxabile

"36. Pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii taxabile, respectiv cele care sunt supuse cotei standard de TVA sau cotelor reduse de TVA, prevazute de art. 291 din Codul fiscal, taxa colectata se determina dupa cum urmeaza:
a) se aplica cota legala de TVA la contravaloarea livrarii/prestarii, in cazul in care rezulta ca partile au convenit ca TVA nu este inclusa in contravaloarea livrarii, sau in cazul in care contrapartida nu este stabilita de parti, ci este stabilita prin lege, prin licitatie, printr-o hotarare a instantei, sau alte situatii similare, si nu include taxa;
b) contrapartida unei livrari de bunuri/prestari de servicii trebuie considerata ca incluzand deja taxa pe valoarea adaugata, taxa determinandu-se prin aplicarea procedeului sutei marite, respectiv 20 x 100 / 120 in cazul cotei standard si 19 x 100 / 119 incepand cu data de 1 ianuarie 2017, 9 x 100 / 109 sau 5 x 100 / 105 in cazul cotelor reduse, in urmatoarele situatii:

1. atunci cand partile au convenit ca TVA este inclusa in contravaloarea livrarii/prestarii;
2. in cazul livrarilor de bunuri si/sau prestarilor de servicii direct catre populatie pentru care nu este necesara potrivit legii emiterea unei facturi;
3. in orice situatie in care contrapartida nu este stabilita de parti, ci este stabilita prin lege, prin licitatie, printr-o hotarare a instantei, sau alte situatii similare, si include taxa sau nu exista nicio mentiune cu privire la taxa pe valoarea adaugata;


4. atunci cand pretul unui bun/serviciu a fost stabilit de parti fara nicio mentiune cu privire la taxa pe valoarea adaugata, iar furnizorul/prestatorul bunului/serviciului respectiv este persoana obligata la plata taxei pe valoarea adaugata colectate pentru operatiunea supusa taxei, si furnizorul/prestatorul nu are posibilitatea de a recupera de la beneficiar taxa pe valoarea adaugata care ar fi trebuit colectata pentru operatiunea respectiva. Poate fi acceptata ca mijloc de proba a faptului ca furnizorul/prestatorul nu are posibilitatea de a recupera de la beneficiar taxa pe valoarea adaugata, inclusiv o declaratie pe propria raspundere a furnizorului."

Dupa determinarea corecta a sumei TVA de colectate trebuie efectuata:

  • stornarea inregistrarii contabile initiale concomitent cu evidentierea, cu semnul minus, a valorii facturii in cauza, in jurnalul pentru vanzari.
  • inregistrarea contabila corecta a bazei de impozitare a TVA si a sumei TVA colectate corect.

Valoarea facturilor de corectie emise (facturi stornate si facturi emise corect) se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari intocmit pentru perioada in care are loc corectarea si se raporteaza doar d.p.d.v. fiscal prin decontul de TVA cod 300 la randul 16 alocat regularizarilor. Conform prevederilor O.P.A.N.A.F. nr. 1253 din 9 august 2021 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata" modificat recent prin O.P.A.N.A.F. nr. 888/ din 29 aprilie 2024, la randul 16 se raporteaza

"Randul 16 - se evidentiaza sumele rezultate din corectarea informatiilor de la rd. 9, 10, 11 si 12 din deconturile anterioare, ..... "

Valoarea facturilor corectate se raporteaza si prin declaratia informativa cod 394. De asemenea, in situatia in care beneficiari ai bunurilor livrate/serviciilor prestate sunt persoane impozabile din Romania, inregistrate TVA in Romania conform prevederilor art. 316, furnizorul/prestatorul trebuie sa transmita acestora facturile de corectie in vederea efectuarii regularizarilor privind exercitarea dreptului de deducere TVA.

D.p.d.v. informativ, persoana impozabila trebuie sa completeze si sa transmita o noua declaratie cod 394 aferenta fiecarei perioade fiscale de raportare pentru care erorile au fost corectat. Practic, aceasta noua declaratie inlocuieste declaratia depusa initial, aspect reglementat la pct. 3 din ANEXA 2 INSTRUCTIUNI de depunere si completare a formularului (394) "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA", cod MFP 14.13.01.02/f din O.P.A.N.A.F. nr. 3769 din 23 decembrie 2015 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA

"3. In cazul in care, dupa depunerea declaratiei, persoana impozabila constata existenta unor omisiuni/erori in datele declarate, aceasta trebuie sa depuna o noua declaratie corect completata cu operatiunile care necesita modificarea si/sau operatiunile care nu au fost declarate, declaratie care inlocuieste declaratia informativa depusa initial."

Dupa determinarea sumei TVA colectate corect pentru fiecare livrare/prestare se determina valoarea bazei de impozitare a TVA care reprezinta, in fapt, venitul realizat de catre societate.

Pentru regularizarea veniturilor care are drept efect diminuarea acestora, societatea trebuie sa completeze si sa transmita pentru fiecare an fiscal o declaratie rectificativa cod 101 privind impozitul pe profit datorat sau impozitul pe profit platit in plus bugetului de stat.

In alta ordine de idei, in situatia in care se constata diferente suplimentare de plata datorate bugetului de stat, nu va recomand sa calculati din proprie initiativa aceste accesorii deoarece valoarea acestora nu poate fi raportata si preluata in fisa sintetica pe platitor, motiv pentru care suma platita aferenta acestora va fi evidentiata drept o plata in plus care nu poate fi identificata in sistemul A.N.A.F., fiind tratata drept suprasolvire.

Raspuns oferit in luna iunie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X