Firmele care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si cu ridicata vor fi obligate sa utilizeze POS daca au o cifra de afaceri ce depaseste 10.000 de euro, conform OG 16/2022.
"Articolul VII
La articolul 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 942 din 23 decembrie 2002, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 250/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, alineatele (3) si (3^1) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
(3) Persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si cu ridicata, asa cum acestea sunt definite de Ordonanta Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cele care desfasoara activitati de prestari de servicii, care realizeaza anual o cifra de afaceri mai mare de 10.000 euro in echivalent lei, au obligatia sa accepte ca mijloc de plata cardurile de debit, de credit sau preplatite, prin intermediul unui terminal POS si/sau al altor solutii moderne de acceptare, inclusiv aplicatii ce faciliteaza acceptarea platilor electronice. Prin activitatea de prestari de servicii, in sensul prezentului alineat, se intelege operatiunea definita la art. 271 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3^1) Obligatia de acceptare de catre persoanele juridice prevazute la alin. (3) a cardurilor de debit, de credit sau preplatite, prin intermediul unui terminal POS si/sau al altor solutii moderne de acceptare, se naste incepand cu trimestrul urmator celui in care incasarile din cursul anului respectiv au depasit pragul de 10.000 euro. Cursul de schimb valutar pentru determinarea echivalentului in lei este cel comunicat de Banca Nationala a Romaniei in ultima zi a anului precedent.", se arata in OG 16/2022.
Prin aceasta prevedere se doreste reglementarea "modificarii pragului cifrei de afaceri, de la 50.000 euro la 10.000 euro in echivalent lei, incepand cu care persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si cu ridicata, precum si cele care desfasoara activitati de prestari servicii, au obligatia de a accepta ca mijloc de plata cardurile de debit, de credit sau preplatite.", se mentioneaza in document.
Masura va intra in vigoare de la inceputul anului urmator.
"Pentru a permite operatorilor economici din categoria celor vizati de prevederile sus-mentionate intreprinderea tuturor demersurilor necesare in vederea instalarii terminalelor de plata, inclusiv incheierea contractelor aferente cu institutiile acceptante, s-a prevazut faptul ca masura va intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2023."
In prezent, potrivit prevederilor art. 1 alin. (3) din OUG nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si cu ridicata, asa cum acestea sunt definite de OG nr. 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cele care desfasoara activitati de prestari de servicii, care realizeaza anual o cifra de afaceri mai mare de 50.000 euro in echivalent lei, au obligatia sa accepte ca mijloc de plata cardurile de debit, de credit sau preplatite, prin intermediul unui terminal POS si/sau al altor solutii moderne de acceptare, inclusiv aplicatii ce faciliteaza acceptarea platilor electronice.
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Initial, legiuitorul a reglementat un prag al cifrei de afaceri de 10.000 de euro, in echivalent lei, incepand cu care operatorii economici aveau obligatia de a pune la dispozitia clientilor posibilitatea de a plati cu cardul, insa prin Legea nr. 191/2018 pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 193/2002, acest prag a fost majorat la 50.000 de euro in echivalent lei, in conditiile in care obligatia era in vigoare de la 01 ianuarie 2017, masura fiind, la data modificarii legii, deja implementata.
De mentionat este si faptul ca, potrivit prevederilor art. 2 alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 99/2000, cheltuielile cu achizitionarea si instalarea terminalelor de plata utilizate de operatorii economici sunt in sarcina institutiilor acceptante.
Este important de mentionat ca, in luna mai, a fost publicata in Monitorul Oficial Legea 128/2022 prin care se stabilea ca obligatia de a accepta plata cu cardul nu va mai fi conditionata ca pana acum de cifra de afaceri, ci de incasarile din cursul anului respectiv. In acelasi act normativ se mentiona ca in termen de 6 luni de la data intrarii in vigoare a legii, operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publica si autoritatile publice au obligatia de a implementa sistemul electronic modern de plata la distanta.