In functie de modul de decontare a cheltuielilor cu transportul salariatilor la si de la locul de munca se pot distinge urmatoarele situatii:
1. Decontarea cheltuielilor de deplasare pentru transportul intre localitatea in care angajatii isi au resedinta si localitatea unde se afla locul de munca al acestora, pentru situatiile in care nu se asigura locuinta sau nu se suporta contravaloarea chiriei, conform legii.
Din punct de vedere al impozitului pe profit, daca aceste cheltuieli sunt incluse in contractul colectiv de munca sau in regulamentul intern acestea sunt cheltuieli sociale deductibile limitat conform art. 25 alin. (3) din Codul fiscal, in limita unei cote de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii.
Pentru salariati, contravaloarea transportului nu intra in baza de calcul a impozitului pe venit in baza art. 76 alin. (4) lit. g) potrivit caruia nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit contravaloarea cheltuielilor de deplasare pentru transportul intre localitatea in care angajatii isi au resedinta si localitatea unde se afla locul de munca al acestora, pentru situatiile in care nu se asigura locuinta sau nu se suporta contravaloarea chiriei, conform legii;
De asemenea, contravaloarea tranportului nu intra in baza de calcul a contributiilor sociale conform art.142 lit. f) conform caruia, nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale urmatoarele: [...] f) contravaloarea cheltuielilor de deplasare pentru transportul intre localitatea in care angajatii isi au resedinta si localitatea unde se afla locul de munca al acestora, pentru situatiile in care nu se asigura locuinta sau nu se suporta contravaloarea chiriei, conform legii.
2. Decontarea permiselor de calatorie pentru transportul la si de la locul de munca, decontarea cheltuielilor cu combustibilul pentru salariatii care utilizeaza autoturismele proprii, in interiorul localitatii.
Daca modalitatea de decontare este prevazuta in contractul de munca, contravaloarea transportului la si de la locul de munca nu intra in baza de calcul al impozitului pe venit si a contributiilor sociale in baza urmatoarelor articole din Codul fiscal: art. 76 alin. (4) lit. a), 142 lit. b), art. 157 alin. (2), art. 187 alin. (2), art. 195 alin. (2), art. 204 alin. (2), art. 212 alin. (2) din Codul fiscal. Astfel, pentru a nu intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale, modalitatea de decontare a transportului trebuie sa fie prevazuta in contractul de munca. In contractul de munca (colectiv sau individual) se va prevedea ca salariatilor li se deconteaza transportul la si de la locul de munca sub forma decontarii abonamentelor pentru mijlocul de transport cu care se deplaseaza la si de la locul de munca sau combustibilului folosit pentru deplasarea cu autoturismul propriu. Daca decontarea transportului la si de la locul de munca nu este prevazuta in contractul de munca contravaloarea va intra in baza de calcul al impozitului pe venit si a contributiilor sociale.
Pentru decontarea sumelor se vor intocmi foi de parcurs din care sa rezulte numarul de km parcursi de acasa la locul de munca precum si numarul de zile in care s-a deplasat la locul de munca.
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
3. Permise de calatorie pe orice mijloace de transport, folosite in scopul personal
Permise de calatorie pe orice mijloace de transport, folosite in scopul personal constituie avantaje de natura salariala conform art. 76 alin. (3) lit. f) din Codul fiscal. Acestea intra in baza de calcul al impozitului pe veniturile din salarii si a contributiilor sociale obligatorii. Cheltuielile sunt deductibile conform art. 25 alin. (2) din Codul fiscal.
4. Abonamente pe mijloacele de transport in comun pentru angajatii a caror activitate presupune deplasarea frecventa in interiorul localitatii.
Nu constituie avantaje de natura salariala conform normelor date in aplicarea art. 76 alin. (3) din Codul fiscal, contravaloarea abonamentelor pe mijloacele de transport in comun pentru angajatii a caror activitate presupune deplasarea frecventa in interiorul localitatii. Acestea sunt deductibile la determinarea profitului impozabil in baza art.25 alin. (1) din Codul fiscal si nu intra in baza de calcul a impozitului pe veniturile din salarii si a contributiilor sociale obligatorii (art. 142 lit. s)).