Casa de expeditie poate incheia tranzactii in calitate de intermediar sau efectua servicii de transport propriu-zise. In cele ce urmeaza vom afla care sunt implicatiile fiscale si cum se inregistreaza in contabilitate operatiunile pe care le desfasoara.
Din punct de vedere fiscal, conform pct.8 din normele de aplicare ale art. 271 din Codul fiscal
(2) In sensul art. 271 alin. (2) din Codul fiscal, cand pentru aceeasi prestare de servicii intervin mai multe persoane impozabile care actioneaza in nume propriu, prin tranzactii succesive, indiferent de natura contractului, se considera ca fiecare persoana este cumparator si revanzator, respectiv a primit si a prestat in nume propriu serviciul respectiv. Fiecare tranzactie se considera o prestare separata si se impoziteaza distinct, chiar daca serviciul respectiv este prestat direct catre beneficiarul final.
Exemplu: Societatea A presteaza servicii de publicitate pentru produsele societatii B. Serviciile sunt facturate catre societatea C si aceasta le factureaza catre societatea B. Societatea C se considera ca a primit si a prestat in nume propriu servicii de publicitate.
(3) Prevederile alin. (2) se aplica sub denumirea de structura de comisionar in cazurile prevazute la pct. 31 alin. (4).
Conform pct. 31 alin. (4) din codul fiscal
(4) In cazul refacturarii de cheltuieli, se aplica structura de comisionar conform prevederilor pct. 7 alin. (4) sau, dupa caz, ale pct. 8 alin. (3). ....
Prin urmare casa de expeditie va refactura clientului final pe de o parte cheltuiala cu transportul efectuat de partenerul care a prestat efectv serviciul de transport dar va inregistra si venitul din comisionul de intermediere.
Inregistrarile vor fi in functie de contractele incheiate intre casa de expeditie, transportator si clientul final.
Potrivit pct. 432 din OMFP 1802/2014 din Reglementarile contabile, sumele colectate de o entitate in numele unor terte parti, inclusiv in cazul contractelor de agent, comision sau mandat comercial incheiate potrivit legii, nu reprezinta venit din activitatea curenta, chiar daca din punct de vedere al taxei pe valoarea adaugata persoanele care actioneaza in nume propriu sunt considerate cumparatori revanzatori.
Case de expeditii: monografie contabila
In situatia in care aveti un astfel de contract (intermediere, comision) veti aplica aceste prevederi si veti inregistra:
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Manual de politici contabile - Stick USB
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Factura primita de la furnizor:
% = 401 valoare transport + TVA
461 transport
4426 TVA
Facture emisa catre client:
411 = %
461 valoare transport
708 venitul din comision al casei de expeditie
4427 TVA colectata
In situatia in care contractul este de prestari servicii transport, atunci inregistrarea se efectueaza la fel ca in cazul transportului cu mijloace proprii:
% = 401 valoare transport + TVA
628 cheltuieli transport
4426 TVA
Facture emisa catre client:
411 = %
704 venit prestari servicii
4427 TVA colectata
Explicatii oferite in luna august 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pixabay.com