Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Delegatie - decontarea cheltuielilor de transport cu autoturismul personal: Ce este important de retinut

Data actualizarii: 17 Decembrie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Delegatie - decontarea cheltuielilor de transport cu autoturismul personal: Ce este important de retinut
delegatiedecontare cheltuieli transportdecontare cheltuieli autorurism personal

Pentru decontarea cheltuielilor de transport cu autoturismul personal in cazul delegatiilor, legislatia prevede ca salariatul poate primi contravaloarea a 7,5 litri de carburant la 100 km parcursi pe distanta cea mai scurta, cu aprobarea prealabila a angajatorului. In aceasta situatie, nu este necesara prezentarea bonurilor fiscale pentru combustibil, deoarece decontarea se face pe baza unui calcul standardizat al consumului.

Potrivit prevederilor art. 6 din HG 714/2018, privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii in interesul serviciului:

(1) Personalul autoritatilor si institutiilor publice, delegat sau detasat in localitati situate la distante mai mari de 5 km de localitatea in care isi are locul permanent de munca, are dreptul la decontarea cheltuielilor de transport dus-intors, dupa cum urmeaza:
a) la calatoria cu avionul, pe orice distanta, clasa economica sau cursa low-cost, cu aprobarea prealabila a conducatorului autoritatii sau institutiei publice;
b) la calatoria cu orice fel de tren, dupa tariful clasei a II-a, pe distante de pana la 300 km, si dupa tariful clasei I, pe distante mai mari de 300 km;
c) la calatoria cu navele de calatori, dupa tariful clasei I;
d) la calatoria cu mijloace de transport auto si transport in comun;
e) la calatoria cu mijloace de transport auto ale autoritatilor sau institutiilor publice, daca acestea au asemenea posibilitati, cu incadrarea in consumurile lunare de combustibil, stabilite potrivit legii;
f) la calatoria cu autoturismul aflat in proprietatea sau folosinta angajatului.

Iar la Art. 7. (1) se precizeaza:

Deplasarea cu autoturismul, potrivit art. 6 alin. (1) lit. f), se poate face numai cu aprobarea prealabila a conducatorului autoritatii sau institutiei publice, atat pentru persoana delegata sau detasata in proprietatea sau folosinta careia se afla autoturismul, cat si pentru persoanele din cadrul aceleiasi autoritati sau institutii publice care se deplaseaza impreuna cu aceasta. In acest caz, persoana delegata sau detasata in proprietatea sau folosinta careia se afla autoturismul va primi contravaloarea a 7,5 litri carburant la 100 km parcursi pe distanta cea mai scurta.

Totusi, daca angajatorul solicita documente justificative suplimentare sau daca politica interna a companiei prevede acest lucru, salariatul ar trebui sa prezinte bonul fiscal emis de benzinarie. Bonul emis de POS, care atesta plata cu cardul bancar, nu este obligatoriu, dar poate servi ca dovada suplimentara a efectuarii platii. In general, bonul fiscal de la benzinarie este suficient pentru justificarea cheltuielii, mai ales daca pe acesta este inscris codul fiscal al companiei.

De retinut! Este important ca angajatorul si salariatul sa respecte procedurile interne si prevederile legale aplicabile pentru decontarea cheltuielilor de transport in cazul delegatiilor.

Foto: pexels.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X