Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
email
NOU in Codul Fiscal - Monografii Contabile actualizate in 2018

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"NOU in Codul Fiscal - Monografii Contabile actualizate in 2018"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Ghid Practic pentru contabili

Impozitul forfetar sau impozitul specific se aplica din 2017. Mod de calcul si EXEMPLE

impozitul forfetar 2017impozitul specificcalcul impozitul forfetarexemple impozit forfetar restaurante

Camera Deputatilor a adoptat la 28 iunie 2016, in plen, o initiativa legislativa care reglementeaza impozitul specific pentru firmele care desfasoara activitati in domeniul hotelier, restaurante, baruri si care ofera facilitati de cazare pentru vacante.

Astfel, incepand cu 1 ianuarie 2017 se va aplica o noua forma de impozit forfetar. Proiectul nu este nou, in conditiile in care inca de acum doi ani se dorea de catre Ministerul Finantelor avea in plan reintroducerea impozitului forfetar, insa de la inceputul anului in curs. Exceptia care se aplica initial si care tinea cont de cifra de afaceri si de  numarul de salariati nu se mai aplica.

"Legea a fost ceruta de intreg spectrul industriei de turism din Romania pentru a simplifica modalitatea de raportare, conformare voluntara, respectiv controlul din partea autoritatilor publice. Salutam adoptarea acestui tip de impozitare, mai modern, axat pe baza unor modele de buna practica la nivelul altor tari europene.

In egala masura, trebuie sa fim foarte atenti ca implementarea acestei masuri sa fie una simpla si sa se asigure ca intreprinderile mici si mijlocii nu sunt dezavantajate in raport cu marii operatori din turism", a declarat Florin Jianu, presedinte CNIPMMR.

Vor plati impozit specific din 2017 firmele care au inscrisa ca activitate principala sau secundara, la final de 2016, una dintre urmatoarele activitati corespunzatoare codurilor CAEN:

    5510 - "Hoteluri si alte facilitati de cazare similare";
    5520 - "Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata";
    5530 - "Parcuri pentru rulote" campinguri si tabere’’;
    5590 - "Alte servicii de cazare";
    5610 - "Restaurante’’;
    5621 - "Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente";
    5629 - "Alte servicii de alimentatie n.c.a.";

Manualul Contabilului Incepator
Manualul Contabilului Incepator
Protectia Datelor cu Caracter Personal. Ghid pentru contabili
Protectia Datelor cu Caracter Personal. Ghid pentru contabili
Caiet de practica pentru stagiarii CECCAR
Caiet de practica pentru stagiarii CECCAR


    5630 - "Baruri si alte activitati de servire a bauturilor".

Se plateste astfel de catre firme noul tip de impozit indiferent de cifra de afaceri sau de numarul de angajati. Singura exceptie o reprezinta firmele care se afla in stare de lichidare.

Retineti, totodata, ca daca pe parcursul unui an se intra in inactivitate temporara inscrisa in Registrul Comertului, firma va plati impozit conform sistemului de impunere specific si nu va mai datora impozitul specific incepand cu semestrul urmator. In schimb, in cazul in care inactivitatea inceteaza in cursul anului, se aplica impozit specific incepand cu semestrul urmator celui in care inceteaza perioada de inactivitate.

De asemenea, conform proiectului, societatile cu mai multe unitati vor putea determina impozitul specific anual prin insumarea impozitului specific aferent fiecarei unitati calculat conform formulei corespunzatoare codului CAEN.


In cazul in care se doreste schimbarea sistemului de impozitare, persoanele juridice platitoare de impozit pe profit/impozit pe veniturile microintreprinderilor vor transmite organelor fiscale teritoriale aplicarea impozitului specific pana la data de 31 martie inclusiv a anului pentru care se plateste impozitul specific.

Daca la 31 decembrie inclusiv unitatile  nu mai indeplinesc conditiile obligatorii pentru plata impozitului specific, au obligatia de a comunica organelor fiscale teritoriale iesirea din acest sistem de impunere pana la data de 31 martie inclusiv a anului urmator.


MOD DE CALCUL SI EXEMPLE

Incepand din 2017, aceasta forma noua de impozit forfetar nu mai tine cont de cifra de afaceri sau de numarul de salariati, ci de suprafata utila si de locatia afacerii care va fi astfel impozitata. Daca in suprafata utila sunt inscrise si gradini sau terase, acestea se vor supune modului de calcul pe care il prezentam mai jos, in formula redata de Startupcafe.ro:


Calcul impozit forfetar pentru restaurante


Exista 3 coduri CAEN vizate de formula de calcul a impozitului specific:  

    5610 – "Restaurante”,
    5621 – "Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente”,
    5629 – "Alte servicii de alimentatie n.c.a.”.


Formula de calcul pleaca de la un impozit standard de 1400 de lei pe an la care se adauga un set de factori:

"-    rangul localitatii (cu cat localitatea este mai mare cu atat impozitul e mai ridicat)
-    suprafata utila (cu cat suprafata e mai mare cu atat impozitul e mai mare
-    sezonalitatea (coeficient care reduce impozitul dar nu in functie de perioada anului ci in functie de rangul localitatii)
-    un coeficient fix de reducere pentru spatiul tehnic (0.9)"

Coeficient in functie de rangul localitatii:

Bucuresti* Zona A* 16* (coeficient)
           Zona B 15
           Zona C 14
           Zona D 12,5

Brasov, Cluj Napoca, Constanta, Craiova, Iasi, Ploiesti, Sibiu, Timisoara

Zona A - 14
Zona B - 13
Zona C - 12
Zona E - 11

Municipiu

Zona A - 12,5
Zona B - 10
Zona C - 8
Zona E - 4

Oras  - 2
Statiuni - 2
Comuna 0,4


Cand se plateste impozitul specific?

Impozitul specific se achita in doua transe anuale:
- 50% din suma pentru semestrul I pana la 25 iulie inclusiv (prima plata, in 2017)
- 50% din suma pentru semestrul II pana la 25 ianuarie inclusiv (plata in 2018)

Exemple calcul date de initiatorul legii:

-    un restaurant de 100 de metri patrati din zona B a municipiului Bucuresti ar avea de platit 15.120 de lei pe an. Acest impozit se calculeaza pe baza unei formule care are mai multe variabile printre care sezonalitate, spatiu tehnic, gradul de ocupare, gradul de incadrare a unitatii in localitatea respectiva;
-    un bar sau o cafenea de 70 de metri patrati din zona A a Bucurestiului ar plati impozit de 8.060 de lei pe an,
-    un hotel de 3 stele cu 100 de locuri de cazare din zona A a municipiului Brasov ar avea de platit 24.400 de lei pe an
 -   unei pensiuni de trei margarete si 50 de locuri de cazare din zona A a statiunii Predeal i-ar reveni un impozit de 4.400 de lei pe an", a aratat Mircea Dobre, deputat PSD, conform Agerpres.

 

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozitul forfetar 2017impozitul specificcalcul impozitul forfetarexemple impozit forfetar restaurante

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Data aparitiei: 01 Iulie 2016


Votati articolul "Impozitul forfetar sau impozitul specific se aplica din 2017. Mod de calcul si EXEMPLE":
Rating:

Nota: 3.7 din 5 din 27 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

SQL

Intrebare: Buna ziua!
Am preluat contabilitatea unei firme care activeaza din 2005.Pana acum contabilul a tinut evidența in Saga,iar eu acum trebuie sa fac preluarea soldurilor la 31 decembrie 2014 in SQL si inregistrarea tuturor operatiilor de la inceputul anului pana in prezent.Exista anumite nereguli n balanta din decembrie si anume: totalul pe conturi analitice nu corespunde cu totalul de pe sintetic,exista solduri cu minus,apar furnizori neplatiti in balanta in conditiile in care firma i- a platit,firma are stocuri de materii prime,iar contabilul a trecut tot in 371,mancarea apare in 3028
Ce pot face acum? Cum corectez? Cum gasesc greseala?
Menționez ca nu am mai lucrat in SQL.
Mulțumesc!

Raspuns: Va recomand sa incepeti cu introducerea datelor din balanta ca valori initiale, urmand ca pe masura...... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 01 Iulie 2016 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user

Intrebare antispam: 3 + 5 =
  Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii articol

Postat de: user
buna ziua, va rog sa precizati daca impozitul specific (activitatea de cazare in pensiune) este un impozit suplimentar, adica platim si impozit pe venit si impozit specific, sau se plateste doar impozit specific?
Data adaugarii: 11-Iul-2016

Subiectele saptamanii

Newsletter zilnic GRATUIT

NOU in Codul Fiscal - Monografii Contabile actualizate in 2018
Aboneaza-te la newsletterul Contabilul.ro si primesti gratuit Raportul special "NOU in Codul Fiscal - Monografii Contabile actualizate in 2018".
Stiri si analize economice
SATI

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2018 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"NOU in Codul Fiscal - Monografii Contabile actualizate in 2018"


email
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016