Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Majorare capital social: Cum puteti beneficia de facilitati fiscale pentru impozitul pe profit, conform OUG 153/2020

Data actualizarii: 12 Noiembrie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Majorare capital social: Cum puteti beneficia de facilitati fiscale pentru impozitul pe profit, conform OUG 153/2020
Majorare capital socialOUG 153/2020capital propriufacilitati fiscale oug 153/2020reducere impozit pe profit

Avem in vedere cadrul legal instituit prin Ordonanta de Urgenta nr. 153/2020, care prevede masuri fiscale pentru stimularea mentinerii si cresterii capitalurilor proprii ale companiilor, precum si completarea unor acte normative relevante.

Art. I. -
(1) Contribuabilii platitori de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare si plata prevazut la art. 41 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal, contribuabilii platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor potrivit titlului III "Impozitul pe veniturile microintreprinderilor din Codul fiscal, precum si contribuabilii care intra sub incidenta prevederilor Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, cu completarile ulterioare, beneficiaza de reduceri ale impozitului pe profit anual/impozitului pe veniturile microintreprinderilor/impozitului specific unor activitati, astfel:

a) 2%, in cazul in care capitalul propriu contabil, prezentat in situatiile financiare anuale, respectiv in raportarile contabile anuale pentru sediile permanente ale persoanelor juridice rezidente in state apartinand Spatiului Economic European, in anul pentru care datoreaza impozitul, este pozitiv. Pentru contribuabilii care, potrivit prevederilor legale, au obligatia constituirii capitalului social, capitalul propriu contabil trebuie sa indeplineasca concomitent si conditia de a fi la nivelul unei valori cel putin egale cu jumatate din capitalul social subscris;

b) daca inregistreaza o crestere anuala a capitalului propriu ajustat al anului pentru care datoreaza impozitul fata de capitalul propriu ajustat inregistrat in anul precedent si indeplineste concomitent conditia prevazuta la lit. a), reducerile au urmatoarele valori:

Procentul de reducere a impozitului Intervalele de crestere anuala a capitalului propriu ajustat

  • 5% pana la 5% inclusiv
  • 6% peste 5% si pana la 10% inclusiv
  • 7% peste 10% si pana la 15% inclusiv
  • 8% peste 15% si pana la 20% inclusiv
  • 9% peste 20% si pana la 25% inclusiv
  • 10% peste 25%


c) 3%, daca inregistreaza o crestere peste nivelul prevazut la alin. (4) a capitalului propriu ajustat al anului pentru care datoreaza impozitul fata de capitalul propriu ajustat inregistrat in anul 2020 si daca indeplineste concomitent conditia prevazuta la lit. a). Prevederile prezentei litere se aplica incepand cu anul 2022, respectiv incepand cu anul fiscal modificat care incepe in anul 2022.

Pentru a beneficia de reducerea de impozit pe profit potricit art I alin 1 lit a si b din OUG 153/2020, capitalul propriu contabil trebuie sa indeplineasca concomitent si conditia de a fi la nivelul unei valori cel putin egale cu jumatate din capitalul social subscris.

Potrivit prevederilor art. 1 alin (1) lit. c) din OUG 153/2020 contribuabilii platitori de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare si plata prevazut la art. 41 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal, contribuabilii platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor potrivit titlului III "Impozitul pe veniturile microintreprinderilor" din Codul fiscal, beneficiaza de reduceri ale impozitului pe profit anual/impozitului pe veniturile microintreprinderilor unor activitati, de 3%, daca inregistreaza o crestere peste nivelul prevazut la alin. (4) a capitalului propriu ajustat al anului pentru care datoreaza impozitul fata de capitalul propriu ajustat inregistrat in anul 2020 si daca indeplineste concomitent conditia prevazuta la lit. a). Prevederile prezentei litere se aplica incepand cu anul 2022, respectiv incepand cu anul fiscal modificat care incepe in anul 2022.

Majorare capital social - ce este important de retinut

In cazul majorarii capitalului social, in situatia in care aveti capital propriu contabil pozitiv, respectiv crestere anuala a capitalului propriu ajustat al anului pentru care datoreaza impozitul fata de capitalul propriu ajustat inregistrat in anul precedent, pot fi aplicabile prevederile de la art. I din OUG 153/2020 pentru instituirea unor masuri fiscale de stimulare a mentinerii/cresterii capitalurilor proprii, precum si pentru completarea unor acte normative, privind reduceri in anumite cote procentuale din impozitul datorat.

Capitalul propriu ajustat cuprinde urmatoarele elemente:

a) capital subscris varsat/capital de dotare;

b) patrimoniul regiei;

c) patrimoniul public;

d) patrimoniul privat;

e) patrimoniul institutelor nationale de cercetare-dezvoltare;

f) prime de capital;

g) rezerva legala, statutara sau contractuala si alte rezerve constituite din profitul net ca urmare a deciziei actionarilor/asociatilor sau potrivit prevederilor legale;

h) rezultatul net reportat - sold creditor, reprezentand diferenta pozitiva dintre soldurile creditoare si debitoare.

Elementele luate in calcul potrivit alin. (5) pentru determinarea capitalului propriu ajustat sunt cele prezentate in situatiile financiare anuale/raportarile contabile anuale.

In privinta majorarii capitalului social, acesta se face,conform prevederilor art. 210, din Legea 31/1990 privind societatile comerciale, cu modificarile si completarile ulterioare:

Art. 210

(1) Capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura.

(2) De asemenea, actiunile noi sunt liberate prin incorporarea rezervelor, cu exceptia rezervelor legale, precum si a beneficiilor sau a primelor de emisiune, ori prin compensarea unor creante lichide si exigibile asupra societatii cu actiuni ale acesteia.

(3) Diferentele favorabile din reevaluarea patrimoniului vor fi incluse in rezerve, fara a majora capitalul social.

(4) Marirea capitalului social prin majorarea valorii nominale a actiunilor poate fi hotarata numai cu votul tuturor actionarilor, in afara de cazul cand este realizata prin incorporarea rezervelor, beneficiilor sau primelor de emisiune.

Potrivit prevederilor de la art. 212, societatea pe actiuni isi va putea majora capitalul social, cu respectarea dispozitiilor prevazute pentru constituirea societatii.

Potrivit prevederilor de la art. 221, societatea cu raspundere limitata isi poate majora capitalul social, in modalitatile si din sursele prevazute de art. 210.

Documentele necesare pentru inregistrarea aportului in numerar la capitalul altei societati le regasim pe site-ul ONRC, dintre care amintim:

- Cererea de inregistrare (original) formular tipizat pus la dispozitie de catre ONRC;

- Hotararea adunarii generale a asociatilor/actionarilor sau decizia asociatului unic/ Consiliului de administratie/ directoratului sau actul aditional la actul constitutiv (original);

- Dovezile privind efectuarea varsamintelor aporturilor la capitalul social (copii- foaie de varsamant, ordin de plata, chitanta CEC etc.);

- Actul constitutiv actualizat: Dupa fiecare modificare a actului constitutiv, administratorii, respectiv directoratul vor depune la registrul comertului actul modificator si textul complet al actului constitutiv, actualizat cu toate modificarile, care vor fi inregistrate in temeiul incheierii judecatorului-delegat.

Cum puteti beneficia de facilitati fiscale pentru impozitul pe profit, conform OUG 153/2020 - Concluzie

Conform literei a din articolul I, pentru a obtine o reducere de 2% la impozitul pe profit, capitalul propriu trebuie sa fie pozitiv.

Calculati cresterea anuala a capitalului propriu ajustat:

  • Daca capitalul propriu a crescut comparativ cu anul precedent, puteti beneficia de reduceri suplimentare (intre 5% si 10%) pe baza procentului de crestere, conform grilei din litera b.
     
  • Daca aceasta crestere a capitalului propriu fata de anul 2020 depaseste un anumit prag (litera c), puteti beneficia de o reducere suplimentara de 3%.


In situatia in care capitalul propriu contabil al firmei dvs. nu este la nivelul de cel putin jumatate din capitalul social subscris, o majorare a capitalului social va aduce acest indicator in conformitate.

Foto: pexels.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X