In cele ce urmeaza veti afla cum sa inregistreaza in contabilitate cheltuiala cu IMCA, precum si obligatia fata de bugetul statului.
Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): inregistrarea in contabilitate
Potrivit specialistilor PortalCodulFiscal.ro, inregistrarea Impozitului Minim pe Cifra de Afaceri (IMCA) se face in contul 691 "Cheltuieli cu impozitul pe profit". Desi IMCA este introdus ca un nou tip de impozit prin Legea 296/2023, cu o cota de 1% aplicabil firmelor cu o cifra de afaceri de peste 50 de milioane de euro in anul precedent, planul de conturi, reglementat de Ordinul 1802/2014, nu a fost modificat sau completat in acest sens pentru a crea un cont distinct pentru IMCA.
Astfel, conform CAPITOLULUI 14 "Planul de conturi general" din Ordinul 1802/2014, cheltuielile cu impozitul pe profit, inclusiv cele care ar putea fi considerate sub forma de IMCA, se inregistreaza in contul 691.
Aceasta inseamna ca, pentru firmele care-l aplica, IMCA va fi tratat contabil similar cu impozitul pe profit, reflectand atat cheltuielile cu acest impozit cat si obligatia de plata catre bugetul statului, in cadrul aceluiasi cont (contul unic), pentru ca IMCA este datorat de firmele care in mod normal ar datora un impozit pe profit mai mic decat acest prag minim, sau care n-ar datora deloc impozit pe profit pentru ca au pierdere fiscala.
Fiecare entitate are posibilitatea de a-si personaliza sistemul contabil intern pentru a reflecta mai bine specificitatile si cerintele proprii de raportare financiara. In cazul IMCA, chiar daca planul de conturi nu a fost modificat sau completat pentru acest tip de impozit, entitatile pot crea analitice distincte in cadrul conturilor existente pentru a gestiona mai eficient si mai clar aceste tranzactii.
Atentie! Astfel, pentru inregistrarea cheltuielii cu IMCA, se poate crea un analitic in cadrul contului 691 "Cheltuieli cu impozitul pe profit" (de exemplu, 691.1 IMCA) pentru a separa acest impozit de cheltuiala cu impozitul pe profit. Similar, pentru obligatia fata de bugetul statului legata de IMCA, se poate crea un subcont in cadrul contului 4411 Impozitul pe profit " (de exemplu, 4411.1 IMCA) asigurandu-se astfel o evidenta clara si detaliata a datoriilor fiscale legate de acest nou tip de impozit.
Crearea si utilizarea acestor analitice, se realizeaza in conformitate cu politica interna a fiecarei entitati si necesitatile sale de raportare si analiza financiara.
Aceasta abordare se mentine pana la o eventuala revizuire sau actualizare a planului de conturi si a Declaratiilor fiscale, care sa reflecte IMCA, iar detaliile specifice calculului si obligatiilor fiscale vor fi gestionate prin intermediul registrului fiscal al fiecarei entitati.
Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): Temei legal
Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate din 29.12.2014 (parte integranta din Ordinul 1802/2014)
CAPITOLUL 14 Planul de conturi general
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
593.
44. Bugetul statului, fonduri speciale si conturi asimilate
441. Impozitul pe profit si alte impozite
4411. Impozitul pe profit (P)
4415. Impozitul specific unor activitati
4418. Impozitul pe venit (P)
69. Cheltuieli cu impozitul pe profit si alte impozite
691. Cheltuieli cu impozitul pe profit
694. Cheltuieli cu impozitul pe profit rezultat din decontarile in cadrul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit
695. Cheltuieli cu impozitul specific unor activitati.
698. Cheltuieli cu impozitul pe venit si cu alte impozite care nu apar in elementele de mai sus
Foto: pexels.com