Intrebare:
In luna decembrie 2006 s-a constatat ca in mod nejustificat s-a impozitat salariul in cazul unui angajat incadrat legal in categoria scutit de impozit pe venit. Perioada pentru care s-a retinut eronat impozit pe venit este luna mai 2005- noiembrie 2006. In luna decembrie 2006 salariatului i s-a restituit integral suma retinuta nejustificat. Va rugam sa ne consiliati in legatura cu urmatoarele aspecte:- din ce sursa se va efectua restituirea ; şi- cum se va reflecta contabil operatiunea? Se va avea in vedere ca suma se refera la reglari aferente a 2 ani consecutivi (salariatul nu are decat FF1)?
Raspuns:
Potrivit art. 55, lit. k1) alin. (4) din Codul fiscal aplicabil pentru anul 2007, vor fi neimpozabile numai veniturile din salarii realizate de catre persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat, la functia de baza.
Veniturile din salarii realizate de persoanele cu handicap grav sau accentuat, incadrate cu contract individual de munca deveneau venituri neimpozabile cu data de 1 mai 2005.
Aceasta categorie de persoane a beneficiat in perioada 2000 2004 de deduceri personale suplimentare acordate in functie de gradul de handicap sau de invaliditate.
Exonerarea de la impozit a veniturilor din salarii realizate de aceste persoane s-a vrut a fi elementul de echilibrare a eliminarii deducerilor suplimentare acordate acestora.
IncepAnd cu data de 1 ianuarie 2007, sfera scutirilor este restrAnsa, persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat vor plati impozit pe salarii pentru salariile realizate in afara functiei de baza.
In conformitate cu legea nr. 448/2006 privind protectia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, persoanele cu handicap beneficiaza de o serie de drepturi pe baza incadrarii in grad de handicap, in raport cu gradul de handicap. Incadrarea in grad şi tip de handicap a adultilor cu handicap se face de comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap. Aceste comisii sunt organe de specialitate ale consiliilor judetene, dupa caz, ale consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti. Dintre gradele de handicap uşor, mediu, accentuat şi grav, doar ultimul da dreptul la scutire de la plata impozitului pe salarii.
Comisia de evaluare este cea care stabileşte incadrarea in grad de handicap, reevalueaza incadrarea in grad de handicap, şi emite certificatul de incadrare in grad şi tip de handicap. Certificatul mentionat da dreptul adultului cu handicap de a beneficia de dispozitiile prevazute de lege pentru gradul de handicap respectiv.
In situatia in care ati calculat, retinut şi virat impozitul pe salarii aferent salariului unei persoane cu handicap grav sau accentuat, aveti posibilitatea depunerii declaratiilor privind obligatiile de plata rectificative
421 - Personal-salarii datorate = % 127

Manualul Contabilului Incepator - stick USB

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor

Registrul de Evidenta Fiscala PFA
4312 - Contributia personalului 52
la asigurarile sociale
4372 - Contributia personalului 6
a fondul de şomaj
4314 - Contributia personalului 36
la asigurarile sociale de sanatate
444 - Impozitul pe venituri 33
de natura salariilor
421 - Personal-salarii datorate = 444 - Impozitul pe venituri 33
de natura salariilor
421 - Personal-salarii datorate = 428. Alte datorii şi creante in 33
legatura cu personalul
428. Alte datorii şi creante in = 5311 Casa in lei 33
legatura cu personalul
Sumele constatate ca platite in plus in urma declaratiei rectificative vor putea fi recuperate fie prin procedura cererii de restituire sau a celei de compensare cu alte obligatii fiscale ale societatii in conditiile art. 112 şi 113 din Codul de procedura fiscala.
In cazul in care eroarea este constatata in afara termenului de prescriptie de 5 ani calculat de la 1 ianuarie al anului urmator celui in care a fost depusa declaratia initiala suma platita in plus cu tilu de impozit nu va mai putea fi restituita sau compensata.