Microintreprinderea este definita potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, asa cum a fost modificata prin Legea nr. 343/2006, ca fiind persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
a) realizeaza venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de peste 50% din veniturile totale;
b) are de la 1 pana la 9 salariati inclusiv;
c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 100.000 euro;
d) capitalul social al persoanei juridice este detinut de persoane, altele decat statul, autoritatile locale si institutiile publice.
Impozitul pe venit reglementat la Titlul IV din Codul fiscal este optional.
O persoana juridica romana care este nou-infiintata poate opta sa plateasca impozit pe venitul microintreprinderilor, incepand cu primul an fiscal, daca indeplineste conditiile privind obiectul de activitate si structura actionariatului (prevazute la art. 103 lit. a) si d), la data inregistrarii la registrul comertului. In ceea ce priveste conditia privind numarul de salariati, aceasta se considera ca este indeplinita intr-un termen de 60 de zile inclusiv de la data inregistrarii.
O societate deja existenta, platitoare de impozit pe profit si care nu a aplicat niciodata regimul fiscal privind impunerea veniturilor, poate opta pentru plata impozitului reglementat de Titlul IV, incepand cu anul fiscal urmator, daca indeplineste conditiile prevazute la art. 103.
Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare, precizeaza expres care sunt persoanele juridice care nu pot opta pentru sistemul de impunere pe venit, si anume, acelea care:
a) desfasoara activitati in domeniul bancar;
b) desfasoara activitati in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, cu exceptia persoanelor juridice care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii;
c) desfasoara activitati in domeniile jocurilor de noroc, pariurilor sportive, cazinourilor;
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Manual de politici contabile - Stick USB
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
d) au capitalul social detinut de un actionar sau asociat persoana juridica cu peste 250 de angajati.
Cota de impunere a veniturilor microintreprinderilor este de 2% in anul 2007.
In anul 2008 cota de impunere va fi de 2,5%, iar in anul 2009 de 3%.
Societatile platitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor nu mai aplica acest sistem de impunere incepand cu anul fiscal urmator anului in care nu mai indeplinesc una dintre conditiile prevazute expres la art. 103 din lege.
Prin exceptie, daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 100.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanta si management in veniturile totale este de peste 50% inclusiv, aceasta va plati impozit pe profit.
Calculul si plata impozitului pe profit se efectueaza incepand cu trimestrul in care s-a depasit oricare dintre limitele prevazute in acest articol, fara a se datora majorari de intarziere. La determinarea impozitului pe profit datorat se scad platile reprezentand impozitul pe veniturile microintreprinderilor efectuate in cursul anului fiscal.
In ceea ce priveste posibilitatea trecerii in cursul anului 2007 de la un regim fiscal la altul, respectiv de la postura de platitor de impozit pe profit la cea de platitor de impozit pe venit, mentionam ca aceasta nu este prevazuta de Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si implicit, nu este posibila.