Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Finalizare contract asociere in participatiune. Facem soldare pentru contul 458?

Data aparitiei: 10 Octombrie 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
soldare contasociere in participatiuneinregistrari contabilebalanta contabilacontract asociere

In randurile de mai jos, avem ca subiect o societate platitoare de impozit pe profit care a avut un contract de asociere in participatiune care s-a incheiat. Stabilim care sunt inregistrarile contabile pentru inchiderea conturilor 458.1 si 458.2 avand in vedere faptul ca soldul din balanta contabila este urmatorul:
458 = 0
4581 5700000
4582 5700000.

Raspunsul specialistului:

In cazul prezentat, o societate care a finalizat un contract de asociere in participatiune, inregistreaza in evidentele contabile urmatoarea situatie: cont 458 () este soldat (sold cu valoare zero), cont 4581()   are sold creditor 5.700.000 lei si cont  4582  () are sold debitor 5.700.000 lei. Societatea doreste sa inchida cele doua conturi 4581 () si 4582 ().

Societatea nu precizeaza daca este administratorul asocierii, desemenat prin contractul de asociere sa evidentieze veniturile si cheluielile din asociere ori este un asociat care va contabiliza cota parte din veniturile si cheltuielile ce-i revin pe baza de decontului primit de la admnistratorul asocierii.

Conform prevederilor OMFP 1802/2014, inregistrarile in evidentele contabile in cazul asocierii in participatiune se opereaza prin contul 4581()  de catre administratorul asocierii, iar prin contul 4582  () de catre asociatul/asociatii care sunt doar parti contractante, fara obligatia de a administra asocierea.
Dupa cum se vede, societatea in cauza a folosit in mod eronat contabilizarea prin ambele conturi: 4581 () si 4582 (), ca si cum ar fi in acelasi timp si administratorul asocierii si celalalt asociat.

Astfel, daca societatea este administratorul asocierii, atunci trebuia sa foloseasca numai contul 4581 (), iar valorile inregistrate in debitul contului 4582 () trebuiesc stornate si debitate prin contul 4581 ().

In schimb, daca societatea este coparticipantul/asociatul care a inregistrat veniturile si cheltuielile pe baza de decont de la administratorul asocierii, atunci aceasta trebuia sa foloseasca numai contul 4582 (),  iar valorile inregistrate in creditul contului 4581 () trebuiesc stornate si debitate prin contul 4582 ().

Odata operate corecturile, vor fi rulaje numai prin contul 4581 ()-in cazul in care societatea este administratorul asocierii ori numai prin contul 4582 ()-in cazul in care societatea este coparticipantul la asociere, in ambele cazuri contul fiind soldat (soldul va avea valoarea zero) si automat contul 458 () va avea soldul cu valoarea zero.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Marilena Radulescu - Economist si expert contabil

 






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


X