Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Asociere SRL cu PFA: care sunt obligatiile fiscale in cazul unei asocieri in participatiune?

Data actualizarii: 07 Mai 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Asociere SRL cu PFA: care sunt obligatiile fiscale in cazul unei asocieri in participatiune?
Asociere SRL cu PFAasociere in participatiunesituatii financiare

Asocierea in participatiune este definita, potrivit prevederilor art. 1949 si urmatoarele din Codul civil, ca fiind contractul prin care o persoana acorda uneia sau mai multor persoane o participatie la beneficiile si pierderile uneia sau mai multor operatiuni pe care le intreprinde .
Obiectul asocierii in participatiune poate consta dintr-o anumita operatiune sau din totalitatea actelor de comert efectuate de o persoana. Contractul de asociere in participatie nu are personalitate juridica si se probeaza numai prin inscris (art 1950 si 1951 din Codul civil).


Din punct de vedere contabil, operatiunile realizate in cadrul contractelor de asociere sunt prevazute de Omfp nr. 1802/2014 privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, cu modificarile ulterioare la art. 4 din partea introductiva si pct. 424.

Acestea stabilesc ca:
- evidenta asocierii in participatie se organizeaza atat la nivelul asocierii cat si in contabilitatea fiecarei parti contractante,
- societatea care conduce evidenta asocierii in participatie intocmeste balanta de verificare, distinct de cea a activitatii proprii,
- evidenta decontarilor din aceste operatiuni, respectiv a veniturilor si cheltuielilor realizate, precum si a sumelor virate intre coparticipanti, se face cu ajutorul ct. 458 Decontari din operatii in participatie, distinct pe cele doua analitice,
- decontul (cod 14-4-14) este reglementat prin Omfp nr. 2634/2015 privind documentele financiar bancare), in situatiile financiare anuale ale entitatii care conduce evidenta asocierii se inscriu bunurile de natura stocurilor, creantelor, disponibilitatilor si a datoriilor asocierii in participatiune.

Asociere SRL cu PFA: studiu de caz privind obligatiile fiscale si contabile

Intrebare: "Se asociaza un SRL (cod CAEN 4221), platitor de tva,

microintreprindere, cu o PFA, 70% respectiv 30%. Care sunt obligatiile fiscale si monografiile contabile in cazul unei asocieri in participatiune? Ce obligatii fiscale are persoana juridica in calitate de administrator al acestei asociatii? Ce obligatii fiscale are persoana fizica? Se inregistreaza la ANAF acest contract? Ce inregistrari contabile va face societatea atat in cazul unui profit cat si in cazul unei pierderi?"

Conform datelor prezentate, rezulta ca se doreste incheierea unui contract de asociere in participatiune intre o societate platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor si o persoana fizica autorizata, care vizeaza activitati din domeniul lucrarilor de constructii si care, probabil, se incadreaza in codul CAEN 4221.
Obligatia inregistrarii veniturilor si cheltuielilor aferente activitatilor desfasurate in cadrul asocierii respective, revine persoanei juridice conform prevederilor art. 125 alin. 7 - 9 din Codul fiscal. In acest caz se aplica prevederile titlului III din Codul fiscal, in sensul ca impozitul datorat de persoana fizica se calculeaza, se retine si se plateste de catre persoana juridica potrivit regulilor prevazute pentru microintreprinderi si reprezinta impozit final. Pierderile nu se compenseaza si nu se reporteaza, iar persoana fizica nu are obligatii fiscale.

Declararea veniturilor din asociere se efectueaza cu ajutorul formularului 204 Declaratie anuala de venit pentru asocieri fara personalitate juridica si entitati supuse regimului transparentei fiscale" aprobat prin Opanaf nr. 470/2021.
Daca persoana juridica/societatea este platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderii, indiferent de modalitatea de stabilire a venitului net pentru activitatea desfasurata de PFA, aceasta distribuie un venit netsau o pierdere neta asociatului persoana fizica autorizata proportional cu cota procentuala de participare corespunzatoare contributiei (30% in cazul de fata), conform contractului de asociere.
Ca urmare, persoana fizica titulara a PFA nu trebuie sa declare veniturile (nete) obtinute din asociere prin declaratia unica si sa plateasca impozit pe venit deoarece obligatia calcularii, retinerii si platii impozitului revine societatii, impozitul fiind final.

Persoanei fizice ii revine obligatia depunerii declaratiei unice pentru contributia de sanatate (CASS) deoarece obtine venituri din asocierea cu o persoana juridica, pentru care ii sunt aplicabile prevederile art. 155 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal. Daca aceste venituri, cumulate cu alte venituri realizate depasesc plafonul de 12 salarii de baza minime brute pe tara, persoana fizica va datora CASS si va avea obligatia depunerii declaratiei unice completate la aceasta sectiune.

Rezumand, au loc urmatoarele operatiuni:

- la data bilantului, bunurile de natura stocurilor, creantelor, disponibilitatilor,precum si a datoriilor asocierii in participatie, se inscriu in situatiile financiare anuale ale asociatului care conduce evidenta asocierii,
- imobilizarile care sunt aduse ca aport raman evidentiate in contabilitatea proprietarilor,
- amortizarea mijloacelor fixe se calculeaza de catre persoana juridica care le detine in proprietate iar ulterior cheltuiala cu amortizarea se transmite coparticipantului care tine evidenta operatiilor in participatie conform contractului,
- evidenta asocierii in participatie se organizeaza atat la nivelul asocierii, cat si in contabilitatea fiecarui coparticipant cu ajutorul contului 458 Decontari din operatiuni in participatie, analitic distinct pe fiecare coparticipant,
- evidenta decontarilor din operatiuni in asocieri in participatie, respectiv a decontarii cheltuielilor si veniturilor realizate din operatiuni in asocieri in participatie, precum si a sumelor virate intre coparticipanti, se realizeaza cu ajutorul contului 458 Decontari din operatiuni in participatie .

Contul 458 este un cont bifunctional prin debitul caruia se inregistreaza cheltuielile si sumele transferate asociatilor (conturile 601 la 681, 5121, 5311) si care se crediteaza cu veniturile transferate asociatilor (701 la 781), precum si alte sume primite de la asociati pe parcursul asocierii.
Contul 4581 se inchide la incheierea asocierii.

Pe parcursul derularii contractului de asociere, drepturile si obligatiile legale privind taxa pe valoarea adaugata revin asociatului care conduce evidenta asocierii in participatiune, care cuprinde in propriul decont de taxa inclusiv achizitiile de bunuri/servicii, precum si livrarile de bunuri/prestarile de servicii aferente asocierii.

Societatea care conduce evidenta asocierii in participatie tine evidenta si intocmeste balante de verificare distincte de cele corespunzatoare activitatii proprii.
Potrivit prevederilor taxei pe valoarea adaugata, art. 269 din Legea nr. 227/2015, privind Codul fiscal si al normelor metodologice aprobate prin HG nr. 1/2016, pct. 102, asociatul care tine evidenta asocierii (titularul) efectueaza achizitiile asocierii pe numele sau si emite facturi in nume propriu catre terti pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii realizate de asociere, urmand ca numai veniturile si cheltuielile sa fie atribuite fiecarui asociat corespunzator cotei de participare in asociere.
Membrii asocierii trebuie sa transmita asociatului titular o copie de pe registrul bunurilor de capital, daca acestea sunt obtinute dupa data aderarii, iar in cazul altor bunuri decat cele de capital sau in cazul serviciilor, o copie de pe facturile de achizitie.

In prezentarea acestor reglementari legale mai mentionam ca, in cazul operatiunilor de asociere nu se emit facturi catre celalalt coparticipant deoarece in contabilitatea asocierilor fundamentala este decontarea de venituri si cheltuieli si nu refacturari sau alte operatii.Monografia contabila pentru societatea platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor este una obisnuita si nu una specifica asocierilor in participatiune, deoarece.

Asa cum s-a mentionat, profitul si pierderea din asociere se imparte intre cele doua persoane in cotele de participare la asociere.


Raspuns oferit in luna martie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X