Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Asociere in participatiune pentru transport alternativ: Totul despre contabilitate si declaratii fiscale

Data aparitiei: 02 Octombrie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Asociere in participatiune pentru transport alternativ: Totul despre contabilitate si declaratii fiscale
asociere in participatiunetransport alternativmonografie transport alternativ

O societate platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor, neplatitoare de TVA, doreste sa incheie contracte de asociere in participatiune cu persoane fizice in vederea prestarii de servicii de ride-sharing (Uber/Bolt). Aportul persoanei fizice in asociere consta in prestarea muncii in folosul asocierii (sofer). Se pune problema de a determina cu exactitate obligatiile fiscale si declarative pe care le va avea societatea pentru platile efectuate catre asociatii persoane fizice, in baza decontului lunar. De asemenea, vom analiza in continuare ce obligatii fiscale si declarative are asocierea. Nu in ultimul rand, se va expune monografia contabila a asocierii in cazul transportului alternativ.

Conform prevederilor legislative in vigoare (Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 49/2019), activitatea de transport alternativ cu autoturism si conducator auto intermediata printr-o platforma digitala presupune deplasarea persoanelor, cu ajutorul unui autoturism, in baza unui contract de transport alternativ incheiat intre pasager si operatorul de transport alternativ detinator al autoturismului, care este intermediat de un operator al platformei digitale.

Transportul alternativ este efectuat de un operator de transport alternativ autorizat. Contractul de transport se incheie prin folosirea aplicatiei mobile pentru a solicita serviciul de transport si acceptarea acestuia.

Ce conditii trebuie sa indeplineasca conducatorul auto de transport alternativ?

Pentru a putea desfasura aceasta activitate in calitate de sofer, este necesar ca acel conducator auto sa adere la o flota (societate comerciala autorizata ARR). Operatorul de transport alternativ poate fi orice persoana fizica (PFA), intreprindere individuala, intreprindere familiala etc., care se autorizeaza la ARR. Contractul de munca este obligatoriu pentru toti soferii care desfasoara activitate de transport alternativ. In acest sens, valoarea contributiilor este retinuta automat din totalul incasarilor, conform conventiei intre sofer si firma autorizata.

Avand in vedere ca programul de lucru este flexibil in aceasta zona, in functie de clauzele negociate, soferii pot avea contracte de munca part-time, daca si-au propus sa lucreze, de exemplu, 4 ore pe zi, intr-un interval de timp convenit.

Exista o serie de conditii pe care soferul trebuie sa le indeplineasca:
a) sa aiba varsta de cel putin 21 de ani;
b) sa detina un certificat de atestare a pregatirii profesionale pentru transportul de persoane in regim de inchiriere, eliberat de Autoritatea Rutiera Romana (A.R.R.);
c) sa detina permis de conducere categoria B, cu o vechime de cel putin 2 ani;
d) din certificatul de cazier judiciar trebuie sa rezulte ca acesta nu a fost condamnat pentru infractiuni contra sigurantei pe drumurile publice, infractiuni privind traficul si consumul de droguri, infractiuni contra vietii, sanatatii si integritatii corporale, traficul si exploatarea persoanelor vulnerabile, infractiuni contra libertatii si integritatii sexuale sau infractiuni contra patrimoniului;
e) sa detina avizul medical si avizul psihologic prin care este declarat apt pentru desfasurarea activitatii de transport persoane;
f) sa nu aiba suspendata exercitarea dreptului de a conduce in ultimul an pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice sau a substantelor psihoactive si sa nu fi fost implicat in accidente rutiere soldate, din culpa sa, cu decesul sau vatamarea grava a uneia sau mai multor persoane.

Autoturismul si soferul apartin operatorului de transport alternativ. Practic, nu este permisa folosirea masinii cu sofer decat in contextul autorizatiei primite de operatorul de transport alternativ.

In sensul Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 49/2019 privind activitatile de transport alternativ cu autoturism si conducator auto, conducatorul auto este titular, respectiv angajat al unui operator de transport alternativ. Prin urmare, conducatorul auto poate fi titular sau angajat (cu contract de munca) al unui operator de transport.

In varianta in care se doreste incheierea unui contract de asociere in participatiune intre o societate de transport alternativ si persoane fizice in calitate de conducatori auto, trebuie analizate urmatoarele aspecte:

Potrivit prevederilor art. 125 alin. (9) din Codul fiscal, in cazul asocierilor dintre o persoana juridica contribuabila potrivit titlului III − Impozitul pe veniturile microintreprinderilor − si o persoana fizica sau o entitate (asociere fara personalitate juridica), indiferent de modalitatea de stabilire a venitului net pentru activitatea desfasurata de persoana fizica, pentru impunerea veniturilor distribuite asociatului persoana fizica, proportional cu cota procentuala de participare corespunzatoare contributiei, conform contractului de asociere, se aplica regulile prevazute la titlul III.

Impozitul datorat de persoana fizica se calculeaza, se retine si se plateste de catre persoana juridica potrivit regulilor prevazute la titlul III si reprezinta impozit final. Pierderile nu se compenseaza si nu se reporteaza potrivit prevederilor titlului IV. Contribuabilul persoana fizica nu are obligatii fiscale potrivit titlului IV.

Potrivit prevederilor art. 174 alin. (5) din Codul fiscal, pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, din activitati independente pe baza contractelor de activitate sportiva, din arenda, din asocieri cu persoane juridice contribuabili conform titlurilor II si III, pentru care impozitul se retine la sursa, obtinut de la un singur platitor de venit, iar nivelul net sau brut, dupa caz, estimat al acestor venituri pentru anul curent este cel putin egal cu 6/12/24 salarii minime brute pe tara in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia, platitorul de venit are obligatia sa calculeze, sa retina si sa plateasca contributia de asigurari sociale de sanatate, precum si sa depuna declaratia mentionata la art. 147 alin. (1).

Declaratia se depune pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc veniturile. In contractul incheiat intre parti se desemneaza platitorul de venit in vederea calcularii, retinerii si platii contributiei prin retinere la sursa in anul in curs. Nivelul contributiei calculate si retinute la fiecare plata de catre platitorul de venit este cel stabilit de parti, pana la concurenta contributiei anuale datorate.

Prin urmare, in cazul asocierii dintre o microintreprindere si o persoana fizica, obligatia inregistrarii veniturilor si cheltuielilor aferente activitatilor desfasurate in cadrul asocierilor revine persoanei juridice. Impozitul datorat de persoana fizica se calculeaza, se retine si se plateste de catre persoana juridica potrivit regulilor prevazute la titlul III, respectiv in cota de 1%, si reprezinta impozit final, iar persoana fizica nu are obligatii fiscale in privinta impozitului pe venit.

Impozitul pe veniturile microintreprinderilor se declara trimestrial prin formularul 100, iar impozitul pe venit si contributia de sanatate (daca este cazul) retinute persoanei fizice se vor declara prin formularul 112.

Din punctul de vedere al TVA

La pct. 102 din Titlul VII al Normelor de aplicare a Codului fiscal, aprobate prin H.G. nr. 1/2016, se fac urmatoarele precizari:
In aplicarea prevederilor art. 269 alin. (11) si art. 321 alin. (5) din Codul fiscal, asocierilor in participatiune sau altor asocieri tratate drept asocieri in participatiune, denumite in continuare asocieri, li se aplica prevederile de la alin. (3) − (16), daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:

a) Veniturile si cheltuielile asocierii sunt contabilizate de asociatul administrator si sunt repartizate pe baza de decont fiecarui asociat, corespunzator cotei de participare in asociere, conform prevederilor art. 321 alin. (5) din Codul fiscal.
b) Persoana desemnata prin contractul incheiat intre parti sa reprezinte asocierea, denumita in continuare asociatul administrator, este persoana care emite facturi in nume propriu catre terti pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii realizate de asociere.
c) Scopul asocierii este livrarea de bunuri/prestarea de servicii catre terti. Aceasta conditie se considera indeplinita inclusiv in situatia in care, pe langa livrarea de bunuri/prestarea de servicii catre terti, se efectueaza si livrari/prestari intre membrii asociati, conform alin. (6).

Din punct de vedere contabil:

Contabilitatea operatiunilor realizate in cadrul contractelor de asocieri in participatiune este reglementata la pct. 424-425 din reglementarile contabile aprobate prin O.M.F.P. nr. 1.802/2014.

Din punct de vedere contabil, potrivit prevederilor pct. 424 din reglementarile contabile, evidenta asocierii in participatiune se organizeaza atat la nivelul asocierii, cat si in contabilitatea fiecarui coparticipant, cu ajutorul contului 458 „Decontari din operatiuni in participatiune”, analitic distinct pe fiecare coparticipant.

Evidenta decontarilor din operatiuni in asocieri in participatiune, respectiv a decontarii cheltuielilor si veniturilor realizate din operatiuni in asocieri in participatiune, precum si a sumelor virate intre coparticipanti, se realizeaza cu ajutorul contului 458 „Decontari din operatiuni in participatiune”.

La pct. 425 se fac urmatoarele precizari:

  • Societatea care conduce evidenta asocierii in participatiune tine evidenta si intocmeste balanta de verificare distincta de cea corespunzatoare activitatii proprii.
  • Cheltuielile si veniturile determinate de operatiunile asocierilor in participatiune se contabilizeaza distinct de catre unul dintre asociati, conform prevederilor contractului de asociere, cu respectarea prevederilor pct. 6.
  • La sfarsitul perioadei de raportare, cheltuielile si veniturile inregistrate pe naturi se transmit pe baza de decont fiecarui asociat, in vederea inregistrarii acestora in contabilitatea proprie.
  • La data bilantului, bunurile de natura stocurilor, creantelor, disponibilitatilor, precum si datoriile asocierii in participatiune se inscriu in situatiile financiare anuale ale asociatului care conduce evidenta asocierii.


Astfel, contabilitatea decontarilor din operatiuni in participatie se realizeaza cu ajutorul contului bifunctional 458 „Decontari din operatiuni in participatiune”, analitic distinct pe fiecare coparticipant, care se detaliaza pe urmatoarele conturi de gradul II:

  • 4581 „Decontari din operatiuni in participatiune − pasiv (P)” utilizat in contabilitatea asociatilor care tin contabilitatea acestor operatiuni;
  • 4582 „Decontari din operatiuni in participatiune − activ (A)” utilizat in contabilitatea asociatilor care nu tin contabilitatea acestor operatiuni.


Astfel, ca inregistrari contabile, va recomand urmatoarele:

--> Finantare activitate:
                             5121   =    458 PJ
„Conturi la banci in lei”  „Decontari din operatiuni in participatiune − la nivelul persoanei juridice PJ”

--> Contributie persoana fizica (evaluarea muncii in bani):
                                                                  628     = 458 PF
„Alte cheltuieli cu serviciile executate de terti   ”  „Decontari din operatiuni in participatiune PF − persoana fizica”

--> Inregistrarea cheltuielilor ocazionate de asociere:
                             6xx   =  4xx
„Conturi de cheltuieli”    „Conturi de terti”
                            6xx  =  3xx
„Conturi de cheltuieli”   „Conturi de stocuri si productie in curs de executie”
                                                                 681   =   28xx
„Cheltuieli de exploatare privind amortizarile,          "Amortizari privind imobilizarile"
provizioanele si ajustarile pentru depreciere”

--> Vanzarea serviciilor:
         4111 = 7xx
„Clienti” „Conturi de venituri”

--> Repartizarea, pe baza de decont, a cheltuielilor si veniturilor conform cotei stabilite in contractul de asociere:
                                                     458 PF    =    6xx, 628
„Decontari din operatiuni in participatie”          „Conturi de cheltuieli”,
                                                                         „Alte cheltuieli cu serviciile executate de terti”
                         7xx  =  458 PF
„Conturi de venituri” „Decontari din operatiuni in participatie”

--> Retinerea impozitului si contributiei:
                                                 458 PF           =    %
„Decontari din operatiuni in participatie”              4418 ​„Impozitul pe venit”
                                                                             4316*  „Contributia de asigurari sociale de sanatate”


*impozit 1%, CASS 10%

Impozitul se calculeaza in cota de 1% la veniturile din vanzare in cota de x%, inscrise in decontul de repartizare.

--> Virarea banilor obtinuti din vanzare catre asociatul persoana fizica:
                                                   458 PF   =   5121
„Decontari din operatiuni in participatie” „Conturi la banci in lei”

Este esential sa acordam atentie faptului ca nerespectarea principiilor asocierii in participatiune poate conduce, in caz de control, la desfiintarea completa a acestui tip de contract din perspectiva fiscala si la reevaluarea corespunzatoare. Probabilitatea semnificativa ca activitatea sa fie considerata dependenta devine evidenta atunci cand soferii obtin venituri lunar, independent de rezultatele activitatii generatoare de profit sau pierdere din cadrul asocierii.

In cadrul fiecarei asocieri fara personalitate juridica, constituite conform prevederilor legale, asociatii au obligatia de a incheia contracte de asociere in forma scrisa la inceperea activitatii. Aceste contracte trebuie sa includa informatii privind:
a) partile contractante;
b) obiectul de activitate si sediul asociatiei;
c) contributia asociatilor in bunuri si drepturi;
d) cota procentuala de participare a fiecarui asociat la veniturile sau pierderile din cadrul asocierii, corespunzatoare contributiei fiecaruia;
e) desemnarea asociatului responsabil pentru indeplinirea obligatiilor asociatiei fata de autoritatile publice;
f) conditiile de incheiere a asocierii.

Contributiile asociatilor conform contractului de asociere nu sunt considerate venituri pentru asociatie. Contractul de asociere trebuie inregistrat la organul fiscal competent in termen de 30 de zile de la data incheierii acestuia. Organul fiscal are dreptul sa refuze inregistrarea contractelor in cazul in care acestea nu includ informatiile solicitate.

In situatia in care intre membrii asociati exista legaturi de rudenie pana la gradul al patrulea inclusiv, partile sunt obligate sa dovedeasca faptul ca participa la realizarea venitului cu bunuri sau drepturi asupra carora au drept de proprietate.

Acest articol a fost publicat in Revista Romana de Contabilitate si Monografii Contabile.
Aceasta cuprinde stiri la zi despre modificarile legislative si despre implicatiile lor, monografii contabile complete, solutii impecabile ale aspectelor controversate si, mai ales, exemple practice extrase din activitatea cotidiana a contabililor din Romania. Click aici pentru detalii >>





Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


X