Va informam ca Ordinul MF nr. 10/2024 pentru stabilirea activelor care se cuprind in indicatorii I si A prevazuti la art. 181 alin. (3) si art. 183 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 6, din 4 ianuarie 2024.
Impozitarea marilor companii - ce active se iau in calcul
Activele eligibile luate in calcul pentru determinarea indicatorilor I si A, prevazuti la art. 18^1 alin. (3) si art. 18_3 alin. (2) din Codul fiscal (impozit minim pe cifra de afaceri datorat de companiile cu cifra de afaceri de peste 50 milioane euro si de catre cele din sectoarele petrol si gaze), sunt urmatoarele:
a) activele corporale sunt cele prevazute in urmatoarele subgrupe din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin hotarare a Guvernului, astfel:
(i) subgrupa 1.1 "Constructii industriale";
(ii) subgrupa 1.2 "Constructii agricole";
(iii) subgrupa 1.3 "Constructii pentru transporturi posta si telecomunicatii";
(iv) subgrupa 1.4 "Constructii hidrotehnice";
(v) subgrupa 1.5 "Constructii pentru afaceri, comert, depozitare", cu exceptia claselor 1.5.1 "Centre de afaceri" si 1.5.2 "Cladiri comerciale pentru depozitare-comercializare si distributie. Magazine", 1.5.14 "Alte constructii pentru afaceri, comert, depozitare neregasite in cadrul subgrupei 1.5";
(vi) subgrupa 1.7 "Constructii pentru transportul energiei electrice";
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Cartea verde a contabilitatii
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
(vii) subgrupa 1.8 "Constructii pentru alimentare cu apa, canalizare si imbunatatiri funciare";
(viii) subgrupa 1.9 "Constructii pentru transportul si distributia petrolului, gazelor, lichidelor industriale, aerului comprimat si pentru termoficare";
(ix) subgrupa 2.1 "Echipamente tehnologice (masini, utilaje si instalatii de lucru)";
(x) subgrupa 2.2 "Aparate si instalatii de masurare, control si reglare";
(xi) subgrupa 2.3 "Mijloace de transport";
(xii) subgrupa 2.4 "Animale si plantatii";
b) activele necorporale sunt imobilizarile necorporale recunoscute din punct de vedere contabil, cu exceptia cheltuielilor de constituire, a fondului comercial, a imobilizarilor necorporale cu durata de viata utila nedeterminata, incadrate astfel potrivit reglementarilor contabile aplicabile.
Activele eligibile prevazute la pct. 1 trebuie sa fie utilizate in activitatea economica a contribuabilului si conexate obiectului de activitate al contribuabilului.
Regimul imobilizarilor in curs de executie, luate in calcul la determinarea impozitului minim
In cazul imobilizarilor in curs de executie ocazionate de achizitia/productia de active, incepute pana la data de 31 decembrie 2023 inclusiv, in valoarea indicatorului I prevazut la art. 181 alin. (3) si art. 183 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, se include doar valoarea imobilizarilor in curs de executie ocazionate de achizitia/productia activelor respective inregistrate in evidenta contabila incepand cu data de 1 ianuarie 2024, respectiv incepand cu prima zi a anului fiscal modificat care incepe in anul 2024. Aceasta valoare se va evidentia distinct pentru aplicarea prevederilor privind determinarea indicatorului A, respectiv pentru a nu se cuprinde in indicatorul A.
In cazul imobilizarilor in curs de executie ocazionate de achizitia/productia de active, incepute pana la data de 31 decembrie 2023 inclusiv si puse in functiune incepand cu data de 1 ianuarie 2024, valoarea imobilizarilor in curs de executie inregistrate in evidenta contabila pana la data de 31 decembrie 2023 nu se cuprinde in indicatorul A.
In valoarea indicatorilor I si A, dupa caz, se includ si:
a) investitiile efectuate la activele prevazute la art. 1 care fac obiectul unor contracte de inchiriere, concesiune, locatie de gestiune, asociere in participatiune si altele asemenea;
b) investitiile efectuate la activele prevazute la art. 1 sub forma cheltuielilor ulterioare realizate in scopul imbunatatirii parametrilor tehnici initiali si care conduc la obtinerea de beneficii economice viitoare, prin majorarea valorii acestora.
In cazul achizitiei activelor prevazute la art. 1, in valoarea indicatorului A se includ doar achizitiile de active noi, in sensul ca nu au mai fost utilizate anterior datei achizitiei.
Foto: pixabay.com