Din punct de vedere juridic nu exista restrictii in ceea ce priveste intocmirea contractului de comodat intre doua persoane juridice, insa din punct de vedere fiscal implica anumite riscuri.
Contract de comodat intre doua persoane juridice: riscuri fiscale
Intrebare: "Este valabil (se poate intocmi pe o perioada de minim un an) din punct de vedere fiscal contractul de comodat intre 2 persoane juridice? Daca da, va rog baza legala si ce implicatii ar fi din punct de vedere fiscal daca s-ar intocmi acest contract."
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Raspuns: Contractul de comodat sau imprumutul de folosinta este un contract cu titlu gratuit ce poate fi incheiat pentru bunuri imobile asa cum este reglementat la art. 2146-2157 din Codul civil.
Partea care ofera bunul spre folosinta este comodatarul iar cea care il primeste se numeste comodant.
Art. 2.146. -
Imprumutul de folosinta este contractul cu titlu gratuit prin care o parte, numita comodant, remite un bun mobil sau imobil celeilalte parti, numite comodatar, pentru a se folosi de acest bun, cu obligatia de a-l restitui dupa un anumit timp.
Art. 2.147. -
Daca nu i s-a interzis prin lege sau contract, orice persoana care are dreptul de a folosi bunul poate fi comodant.
Art. 2.148. -
(1) Comodatarul este tinut sa pazeasca si sa conserve bunul imprumutat cu prudenta si diligenta unui bun proprietar.
(2) Comodatarul nu poate folosi bunul imprumutat decat in conformitate cu destinatia acestuia determinata prin contract ori, in lipsa, dupa natura bunului. El nu poate permite unui tert sa il foloseasca decat cu aprobarea prealabila a comodantului.
Art. 2.151. -
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
(1) Comodatarul suporta cheltuielile pe care le-a facut pentru a folosi bunul.
(2) Cu toate acestea, comodatarul are dreptul sa ii fie rambursate cheltuielile pentru lucrarile necesare asupra bunului care nu puteau fi prevazute la incheierea contractului, atunci cand comodantul, instiintat in prealabil, nu s-a opus efectuarii lor ori cand, din cauza urgentei lucrarilor, acesta nu a putut fi instiintat in timp util.
Din punct de vedere juridic, nu exista restrictii in ceea ce priveste intocmirea contractului de comodat intre doua persoane juridice, insa din punct de vedere fiscal aceste contracte incheiate intre doua persoane juridice implica anumite riscuri fiscale.
Potrivit prevederilor art.1 alin.1 din Legea nr.31/1990 a societatilor, republicata:
(1) In vederea desfasurarii de activitati cu scop lucrativ, persoanele fizice si persoanele juridice se pot asocia si pot constitui societati cu personalitate juridica, cu respectarea dispozitiilor prezentei legi.
Prin urmare scopul unei societati este acela de a desfasura activitati aducatoare de beneficii.
Activele societatii sunt resurse care pot fi utilizate pentru a genera beneficii economice viitoare.
In baza prevederilor de la art.11 alin.1 autoritatile fiscale pot sa reincadreze din punct de vedere fiscal contractele de comodat, avand in vedere ca, in opinia inspectorilor fiscal punerea la dispozitie in mod gratuit a unui bun (ex: un spatiu) de catre proprietar imbraca forma mascata a inchirierii din punct de vedere al continutului economic al tranzactiei.
Potrivit art 11 alin 1 din Codul fiscal, la stabilirea sumei unui impozit, a unei taxe sau a unei contributii sociale obligatorii, autoritatile fiscale pot sa nu ia in considerare o tranzactie care nu are un scop economic, ajustand efectele fiscale ale acesteia, sau pot reincadra forma unei tranzactii/activitati pentru a reflecta continutul economic al tranzactiei/activitatii.
Prin urmare, contractul de comodat nu genereaza beneficii pentru societatea comodanta, deci exista riscul ca in eventualitatea unei inspectii fiscale, organele de inspectie sa reincadreze tranzactia drept inchiriere, avand ca rezultat corectarea bazei impozabile si a impozitului pe profit datorat de societatea comodanta, cu venituri suplimentare.
Alte implicatii fiscale
Impozit pe profit:
Potrivit art.28 din Codul fiscal:
art. 28 (1) Cheltuielile aferente achizitionarii, producerii, construirii mijloacelor fixe amortizabile, precum si investitiile efectuate la acestea se recupereaza din punct de vedere fiscal prin deducerea amortizarii potrivit prevederilor prezentului articol.
(2) Mijlocul fix amortizabil este orice imobilizare corporala care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) este detinut si utilizat in productia, livrarea de bunuri sau in prestarea de servicii, pentru a fi inchiriat tertilor sau in scopuri administrative;
b) are o valoare fiscala egala sau mai mare decat limita stabilita prin hotarare a Guvernului, la data intrarii in patrimoniul contribuabilului;
c) are o durata normala de utilizare mai mare de un an.
Un exemplu in acest sens este al unui imobil al carui drept de folosinta a fost transmis societatii comanditare, astfel ca de la data intrarii in vigoare a contractului de comodat, nu mai este utilizat de societatea comodanta in productia, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii,pentru a fi inchiriat tertilor sau in scopuri administrative. Astfel societatea comodanta nu are drept de deducere a amortizarii pentru imobilul in cauza.
Taxa pe valoare adaugata
Potrivit art. 297 alin. 4 din Codul fiscal:
(4) Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:
Operatiuni taxabile; ( )
Curtea de Justitie a Uniunii Europene prin Decizia data in cauza C-187/14 DSV Road AS, precizeaza:
49. ( ) potrivit textului articolului 168 litera e) din Directiva TVA, nu exista drept de deducere decat in masura in care bunurile importate sunt utilizate pentru nevoile operatiunilor taxabile ale persoanei impozabile. Potrivit jurisprudentei constante a Curtii pronuntate in materia dreptului de deducere a tva aplicabil in cazul achizitiei de bunuri sau de servicii, aceasta conditie nu este indeplinita decat atunci cand costul prestarilor in amonte este incorporat in pretul anumitor operatiuni in aval ( )
In fapt societatea comodanta, a dedus TVA la achizitia / constructia imobilului pe care nu il utilizeaza in folosul unor operatiuni taxabile.
Potrivit art.305 alin.4 din Codul fiscal:
(4) Ajustarea taxei deductibile prevazute la alin.1 lit. d) se efectueaza:
In situatia in care bunul de capital este folosit de persoana impozabila:
Integral sau partial, pentru alte scopuri decat activitatile economice ( )
Prin urmare, daca imobilul in cauza se gaseste inca in perioada de ajustare de 20 de ani prevazuta la art. 305 alin. 2 lit. b) din Codul fiscal, societatea comodanta trebuie sa procedeze la ajustarea negativa a taxei deduse, potrivit regulilor stabilite la art. 305 alin. 5 din Codul fiscal.
In concluzie, pentru ca societatea comodanta sa evite aceste riscuri fiscale, este recomandabil sa inlocuiasca acest contract de comodat cu un contract de inchiriere sau un contract de asociere in participatiune.
Raspuns oferit in luna aprilie 2024 de catre specialistii site-ului Portalcontabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pexels.com