IntraStat este sistemul de colectare a datelor statistice privind comertul cu bunuri intre tarile din Uniunea Europeana.
1.DATE GENERALE
Colectarea informatiilor direct de la operatorii economici din tarile membre UE care realizeaza schimb de bunuri cu alte state membre UE permite cunoasterea volumului schimburilor internationale ale fiecarei tari, evidentiaza evolutia economica si sociala, au rol ajutator pentru fundamentarea politicilor comunitare in diferite domenii (politici comerciale, monetare, vamale etc) si pentru determinarea cotei din bugetul comunitar care ii revine fiecarui Stat Membru al Uniunii Europene.
2.CADRUL LEGISLATIV
Organizarea si functionarea sistemului statistic de comert international cu bunuri, in Romania, sunt reglementate prin:

Examen Consultant Fiscal 2025

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
3.OPERATORII ECONOMICI FURNIZORI DE DATE INTRASTAT
Agentii economici obligati sa furnizeze informatii pentru sistemul statistic de comert international cu bunuri trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
Pragurile statistice reprezinta limita valorica a schimburilor intracomunitare sub care operatorii economici sunt scutiti sa transmita declaratia Intrastat, se stabilesc separat si pot avea valori diferite pentru introduceri si respectiv expedieri intracomunitare de bunuri.
Pentru anul 2007, Institutul National de Statistica a stabilit un nivel al pragurilor statistice astfel:
Agentii economici care in anul precedent au depasit limitele valorice stabilite pentru anul in curs vor transmite declaratia Intrastat pentru toate lunile anului iar agentii economici care depasesc pragurile valorice in cursul anului transmit declaratia incepand cu luna in care au depasite pragurile valorice.
4.DECLARATIA STATISTICA INTRASTAT
Declaratia statistica Intrastat este o declaratie lunara, obligatorie, conform Legii 422/2006, pentru schimbul de bunuri intre Romania si alte State Membre ale Uniunii Europene.
Operatiunile prin care bunurile intra pe teritoriul Romaniei din alte State Membre UE se numesc achizitii/introduceri intracomunitare, iar cele prin care bunurile parasesc teritoriul Romaniei cu destinatia alte State Membre UE se numesc livrari/expedieri intracomunitare.
Tranzactiile care trebuie declarate de operatorii economici furnizori de date Intrastat fac referire la:
Datele care trebuie raportate pentru sistemul statistic de comert international cu bunuri se refera la fluxul (introduceri/expedieri), perioada de referinta, datele de identificare ale firmei, tara de destinatie/tara de expeditie, codul marfa (8 cifre conform Nomenclatorului Combinat), natura tranzactiei, modul de transport, termenii de livrare, cantitatea in kg, cantitatea in unitate de masura suplimentara, valoarea facturata si valoarea statistica.
Tranzactiile care nu trebuie declarate de operatorii economici furnizori de date Intrastat sunt:
-comertul triunghiular, in situatia in care bunurile nu intra pe teritoriul national al Romaniei din alte state membre U.E. sau nu sunt expediate catre alt stat membru U.E. din Romania.
Termenul de depunere a declaratiei (in format electronic) este data de 15 a lunii urmatoare celei pentru care se depune declaratia.
Fisierul de declaratie Intrastat
poate fi generat folosind una din variantele urmatoare:
Fisierul de declaratie cu programul INS, se transmite la adresa de e-mail declaratie.intrastat@insse.ro, sau direct, folosind site-ul pentru declaratiile online.
5. CONTRAVENTII
Legea 422/2006 privind organizarea si functionarea sistemului statistic de comert international cu bunuri, publicata in Monitorul Oficial nr.967 din 4 decembrie 2006, incrimineaza urmatoarele contraventii:
a) refuzul transmiterii datelor statistice solicitate (se sanctioneaza cu amenda de la 7.500 lei la 15.000 lei);
6. DATE DE CONTACT ALE INSTITUTULUI NATIONAL DE STATISTICA