email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declaratia Intrastat

declaratia intrastat

DECLARATIA INTRASTAT

IntraStat este sistemul de colectare a datelor statistice privind comertul cu bunuri intre tarile din Uniunea Europeana.

1.DATE GENERALE

Colectarea informatiilor direct de la operatorii economici din tarile membre UE care realizeaza schimb de bunuri cu alte state membre UE permite cunoasterea volumului schimburilor internationale ale fiecarei tari, evidentiaza evolutia economica si sociala, au rol ajutator pentru fundamentarea politicilor comunitare in diferite domenii (politici comerciale, monetare, vamale etc) si pentru determinarea cotei din bugetul comunitar care ii revine fiecarui Stat Membru al Uniunii Europene.

2.CADRUL LEGISLATIV

Organizarea si functionarea sistemului statistic de comert international cu bunuri, in Romania, sunt reglementate prin:

- Legea nr.422/2006 privind organizarea si functionarea sistemului statistic de comert international cu bunuri, publicata in Monitorul Oficial nr.967 din 4 decembrie 2006
- Ordinul Presedintelui INS privind Normele de completare a Declaratiei Statistice Intrastat, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.67/29.I.2007
- Ordinul Presedintelui INS privind privind stabilirea pragurilor valorice pentru colectarea informatiilor statistice privind comertul intracomunitar cu bunuri in anul 2007, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.67/29.I.2007.

3.OPERATORII ECONOMICI FURNIZORI DE DATE INTRASTAT

Agentii economici obligati sa furnizeze informatii pentru sistemul statistic de comert international cu bunuri trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:

a) sa fie inregistrati ca platitori de taxa pe valoarea adaugata;
b) sa realizeze comert cu bunuri cu alte state din UE;
c) sa aiba o cifra de afaceri pe ultimele 12 luni, separat pe fluxurile de importuri si exporturi din/catre tarile UE, care depaseste un anumit prag statistic.

Pragurile statistice reprezinta limita valorica a schimburilor intracomunitare sub care operatorii economici sunt scutiti sa transmita declaratia Intrastat, se stabilesc separat si pot avea valori diferite pentru introduceri si respectiv expedieri intracomunitare de bunuri.

Pentru anul 2007, Institutul National de Statistica a stabilit un nivel al pragurilor statistice astfel:

- de 900.000 RON pentru exporturile intracomunitare de bunuri si
- de 300.000 RON pentru importurile intracomunitare de bunuri.

Agentii economici care in anul precedent au depasit limitele valorice stabilite pentru anul in curs vor transmite declaratia Intrastat pentru toate lunile anului iar agentii economici care depasesc pragurile valorice in cursul anului transmit declaratia incepand cu luna in care au depasite pragurile valorice.

4.DECLARATIA STATISTICA INTRASTAT

Declaratia statistica Intrastat este o declaratie lunara, obligatorie, conform Legii 422/2006, pentru schimbul de bunuri intre Romania si alte State Membre ale Uniunii Europene.

Operatiunile prin care bunurile intra pe teritoriul Romaniei din alte State Membre UE se numesc achizitii/introduceri intracomunitare, iar cele prin care bunurile parasesc teritoriul Romaniei cu destinatia alte State Membre UE se numesc livrari/expedieri intracomunitare.

Tranzactiile care trebuie declarate de operatorii economici furnizori de date Intrastat fac referire la:

-tranzactii comerciale cu bunuri care implica transfer de proprietate si sunt destinate utilizarii, consumului, investitiei sau revanzarii;
- miscari de bunuri dintr-un stat membru U.E. in altul, fara transfer de proprietate (ex: transfer de stocuri, miscari de bunuri inainte si dupa procesare, etc.);
- returnarea de bunuri;
- miscari specifice de bunuri.

Datele care trebuie raportate pentru sistemul statistic de comert international cu bunuri se refera la fluxul (introduceri/expedieri), perioada de referinta, datele de identificare ale firmei, tara de destinatie/tara de expeditie, codul marfa (8 cifre conform Nomenclatorului Combinat), natura tranzactiei, modul de transport, termenii de livrare, cantitatea in kg, cantitatea in unitate de masura suplimentara, valoarea facturata si valoarea statistica.

Tranzactiile care nu trebuie declarate de operatorii economici furnizori de date Intrastat sunt:

-serviciile;
-tranzitul bunurilor;
-miscari temporare;
-bunuri care nu fac obiectul unei tranzactii comerciale;
-comertul cu alte parti ale statelor membre U.E. care nu fac obiectul sistemului statistic Intrastat;

-comertul triunghiular, in situatia in care bunurile nu intra pe teritoriul national al Romaniei din alte state membre U.E. sau nu sunt expediate catre alt stat membru U.E. din Romania.

Termenul de depunere a declaratiei (in format electronic) este data de 15 a lunii urmatoare celei pentru care se depune declaratia.


Fisierul de declaratie Intrastat poate fi generat folosind una din variantele urmatoare:

- programul oferit de Institutul National de Statistica (Intrastat offline 2007, versiunea 1) utilizand adresa: http://www.intrastat.ro/soft/Intrastat_Setup1.exe
- online, utilizand adresa: http://intrastat.insse.ro/intrastat/ ;
- cu un program propriu care genereaza fisiere a caror structura respecta specificatiile Institutului National de Statistica.

Fisierul de declaratie cu programul INS, se transmite la adresa de e-mail declaratie.intrastat@insse.ro, sau direct, folosind site-ul pentru declaratiile online.

5. CONTRAVENTII

Legea 422/2006 privind organizarea si functionarea sistemului statistic de comert international cu bunuri, publicata in Monitorul Oficial nr.967 din 4 decembrie 2006, incrimineaza urmatoarele contraventii:

a) refuzul transmiterii datelor statistice solicitate (se sanctioneaza cu amenda de la 7.500 lei la 15.000 lei);
b ) intarzieri în transmiterea datelor (se sanctioneaza cu amenda de la 7.500 lei la 15.000 lei);
c) comunicarea de date incorecte si incomplete (se sanctioneaza cu amenda de la 7.500 lei la 15.000 lei);
d) refuzul de a prezenta persoanelor autorizate de catre conducerea INS documentele si evidentele necesare verificarii datelor statistice (se sanctioneaza cu amenda de la 7.500 lei la 15.000 lei);
e) neaplicarea masurilor dispuse de INS prin atentionari sau procese-verbale de constatare a contraventiei (se sanctioneaza cu amenda de la 7.500 lei la 15.000 lei).


6. DATE DE CONTACT ALE INSTITUTULUI NATIONAL DE STATISTICA

Adresa INS : B-dul Libertatii 16, Sector 5, Bucuresti, Cod Postal 050706, Romania
Telefon: +4 021 317 77 20 sau +4 021 317 77 21 sau +4 021 317 77 22 sau +4 021 317 77 23 sau +4 021 318 18 43 sau +4 021 311 50 13
Fax: +4 021 318 18 58 sau +4 021 311 50 39 sau +4 021 311 50 42 sau +4 021 311 50 08
E- Mail : intrastat@insse.ro
Web : www.intrastat.ro

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia intrastat


Data aparitiei: 13 August 2007

Votati articolul "Declaratia Intrastat":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X