Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Discount la achizitia intracomunitara de bunuri: tratament fiscal privind TVA

Data aparitiei: 29 August 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Discount la achizitia intracomunitara de bunuri: tratament fiscal privind TVA
livrari intracomunitarediscount livrari intracomunitaredeclratia intrastatautofactura

Contabilii se confrunta cu diverse dileme in gestionarea reducerilor acordate pentru livrarile intracomunitare. Una dintre principalele provocari consta in determinarea modului corect de a reflecta aceste reduceri in evidentele contabile. O alta dilema apare in ceea ce priveste raportarea corecta a reducerilor in declaratiile fiscale. Spre exemplu, cum trebuie sa procedam in situatia in care discountul nu este prevazut pe factura receptionata?

Discount la achizitia intracomunitara de marfuri: tratamentul fiscal privind TVA

In continuare avem in vedere urmatorul studiu de caz:

"Avem un furnizor din UE care ne livreaza intracomunitar marfuri. Conform contractului, daca plata se face inainte de termenul normal de exigibilitate a platii, beneficiem de un discount (cash discount). Pe factura care insoteste marfa nu este scazut acest discount, ci doar se face mentiunea ca daca platim in termen de pana la X zile beneficiem de un discount de 3%, pe care avem dreptul sa-l deducem din suma de plata.

Pentru acest discount retinut din valoarea facturii nu primim de la furnizorul extern un credit note. Avand in vedere ca nu primim acest document de la furnizor, noi am emis autofactura si am diminuat baza impozabila prin mecanismul taxarii inverse, incluzand reducerea tva in decontul de tva si in D390.

Am procedat corect din punctul de vedere al tva? In declaratia intrastat valoarea statistica a marfurilor trebuie redusa cu acest discount financiar, avand in vedere prevederile pct. 6.3.5 din manualul de intocmire a declaratiei Intrastat?"

Discount acordat de furnizor: raspunsul specialistului

Referitor la autofactura
Conform art 286 alin 4 lit a din Codul fiscal, baza de impozitare a TVA nu cuprinde urmatoarele:
a) rabaturile, remizele, risturnele, sconturile si alte reduceri de pret, acordate de furnizori direct clientilor la data exigibilitatii taxei; 

Potrivit art 287 lit c din Codul fiscal:
Baza de impozitare se reduce in urmatoarele situatii:
(....)
c) In cazul in care rabaturile, remizele, risturnele si celelalte reduceri de pret prevazute la art. 286 alin. (4) lit. a) sunt acordate dupa livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor;


 
Concluzie: Baza de impozitare a TVA trebuie ajustata cu discountul acordat de furnizor.
Potrivit art 319 alin 3 din Codul fiscal:
,,In cazul in care este obligatorie ajustarea bazei impozabile conform art. 287 lit. a) - c) si e), daca furnizorul de bunuri/prestatorul de servicii nu emite factura de corectie prevazuta la art. 330 alin. (2), beneficiarul trebuie sa emita o autofactura in vederea ajustarii taxei deductibile, cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care au intervenit evenimentele prevazute la art. 287 lit. a) - c) si e)’’.

Norme metodologice

92. (1) In sensul art. 319 alin. (3) din Codul fiscal, autofactura trebuie emisa numai daca au intervenit evenimentele prevazute la art. 287 lit. a) - c) si e) din Codul fiscal si furnizorul de bunuri/prestatorul de servicii nu emite factura de corectie prevazuta la art. 330 alin. (2) din Codul fiscal, in termenul stabilit de lege

. In cazul reducerilor de pret se considera ca evenimentul care genereaza obligatia emiterii autofacturii intervine la data la care clientul beneficiaza de reducere. In situatia in care ulterior emiterii autofacturii prevazute la art. 319 alin. (3) din Codul fiscal, se primeste factura emisa de furnizor/prestator pentru aceeasi ajustare si avand aceeasi valoare, se face o referire la autofactura emisa, fara ca aceasta sa mai genereze efecte privind ajustarea taxei deductibile.

Avand in vedere prevederile legale de mai sus, opinia mea este ca ati procedat corect prin emiterea autofacturii, diminuand baza impozabila a TVA.

Conform art 282 alin (9) din Codul fiscal: In cazul evenimentelor mentionate la art. 287, taxa este exigibila la data la care intervine oricare dintre evenimente, iar regimul de impozitare, cotele aplicabile si cursul de schimb valutar sunt aceleasi ca si ale operatiunii de baza care a generat aceste evenimente. 

Asadar, regimul de impozitare (taxare inversa) al operatiunii de baza care a generat reducerea financiara trebuia pastrat, rezulta ca ati procedat corect.
 
Referitor la Declaratia INTRASTAT

Conform pct 6.3.5 din Manualul de intocmire a declaratiei
Indicarea valorii in cazul in care pe factura emisa / receptionata este acordat un discount

Daca pe factura ce insoteste bunurile aferente comertului intra-UE este acordat un discount si valoarea acestuia nu denatureaza valoarea bunurilor, atunci in declaratia Intrastat trebuie indicata valoarea bunurilor dupa aplicarea discount-ului.

In caz contrar, valoarea reflectata in declaratia Intrastat este valoarea reala a bunurilor inaintea acordarii discountului.
Rabaturile si discount-urile care sunt cunoscute la momentul declararii bunurilor pentru sistemul Intrastat si pot fi identificate distinct pentru bunurile livrate vor fi luate in considerare la calculul valorii facturate/statistice.

Reducerile/majorarile de pret care sunt acordate dupa o perioada de timp (de ex. nu sunt previzibile la momentul tranzactiei, sunt acordate ca suma totala pentru toate tranzactiile anterioare) precum si modificarile ulterioare ale contractului de baza nu necesita o ajustare a valorii facturate / statistice.
 
Avand in vedere faptul ca acest discount nu este prevazut pe factura receptionata, opinia mea este ca nu necesita o ajustare a valorii statistice a marfurilor achizitionate, valoarea reflectata in declaratia Intrastat fiind valoarea reala a bunurilor inaintea acordarii discountului.


Raspuns oferit in luna august 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 

Foto: pexels.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X