email
Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce declaratii trebuie depuse la ANAF de catre PFA-uri

Ce declaratii trebuie depuse la ANAF de catre PFA-uri
declaratii pfadeclaratii fiscale 2023declaratia intrastat

Din punctul de vedere al TVA, conform prevederilor de la art. 269 alin. (1)-(3) din Codul fiscal, este considerata persoana impozabila orice persoana care desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati economice, oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activitati.

Activitatile economice cuprind activitatile producatorilor, comerciantilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitatile extractive, agricole si activitatile profesiilor liberale sau asimilate acestora. De asemenea, constituie activitate economica exploatarea bunurilor corporale sau necorporale in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate.

Situatiile in care persoanele fizice care efectueaza livrari de bunuri imobile devin persoane impozabile se prevad prin normele metodologice pentru aplicarea Codului fiscal. In cele ce urmeaza vom vedea care sunt declaratiile fiscale ce se depun de catre persoanele inregistrate/neinregistrate in scopuri de TVA.

Declaratiile care se depun de catre persoanele inregistrate in scopuri de TVA

Formularul 700


Pentru schimbarea perioadei fiscale a TVA se va depune la organul fiscal formularul 700 Declaratie pentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic a categoriilor de obligatii fiscale declarative inscrise in vectorul fiscal numai de catre persoane inregistrate in scop normal de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, in cazul in care efectueaza achizitii intracomunitare de bunuri.

Daca se utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si efectuati o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania, perioada fiscala devine luna calendaristica incepand cu:
- prima luna a trimestrului, daca exigibilitatea TVA aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in aceasta prima luna a respectivului trimestru;
- a treia luna a trimestrului, daca exigibilitatea TVA aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a doua luna a respectivului trimestru;
- prima luna a trimestrului urmator, daca exigibilitatea TVA aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a treia luna a unui trimestru.

In cazul persoanelor impozabile pentru care perioada fiscala este trimestrul calendaristic si care nu au efectuat achizitii intracomunitare de bunuri in anul precedent, se va completa subsectiunea B.II din formularul 700 Declaratie pentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic a categoriilor de obligatii fiscale declarative inscrise in vectorul fiscal.

Astfel, declaratia (formularul 700) se completeaza, in acest caz, de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, care au utilizat trimestrul ca perioada fiscala in anul precedent, care nu au efectuat achizitii intracomunitare de bunuri si care nu au depasit plafonul de 100.000 euro.
Formularul 700 se depune la organul fiscal competent, pana pe data de 25 ianuarie.

Declaratia cod 300 – Decont de taxa pe valoarea adaugata


Se completeaza de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA. Se depune lunar, trimestrial, semestrial sau anual, in functie de perioada fiscala a TVA, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare.

Declaratia cod 390 – VIES Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare.


Se depune lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare, de catre persoanele inregistrate in scopuri de TVA care au efectuat livrari, achizitii sau prestari de servicii in tarile membre ale Uniunii Europene.

Declaratia 394 – Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national.


Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania sunt obligate sa declare toate livrarile de bunuri, prestarile de servicii si achizitiile de bunuri si servicii realizate, pe teritoriul Romaniei, catre/de la alte persoane impozabile inre gistrate in scopuri de TVA in Romania.

Declaratia 394 se depune la organul fiscal competent pana in data de 30 inclusiv a lunii urmatoare incheierii perioadei de raportare declarate pentru depunerea decontului (luna, trimestrul etc.), inclusiv daca in aceasta perioada nu au fost realizate operatiuni de natura celor care fac obiectul declaratiei. In cazul in care perioada de raportare este luna calendaristica, termenul de depunere a declaratiei pentru luna ianuarie este pana la data de 28, respectiv 29 februarie.

Declaratia INTRASTAT

 
Se depune cazul in care se depasesc urmatoarele praguri valorice: 1.000.000 lei pentru expedieri intracomunitare de bunuri (exporturi intra-UE) si, respectiv, 1.000.000 lei pentru introduceri intracomunitare de bunuri (importuri intra-UE).
Astfel, operatorii economici furnizori de date Intrastat trebuie sa transmita lunar la INS, in format electronic, o declaratie statistica in care sunt folosite urmatoarele notiuni specifice:
- introducere de bunuri: sosirea bunurilor in Romania din Statele Membre ale Uniunii Europene;
- expediere de bunuri: iesirea bunurilor din Romania catre Statele Membre ale Uniunii Europene.
Termenul-limita de transmitere a datelor Intrastat la INS il reprezinta intotdeauna data de 15 a lunii urmatoare celei de referinta.

Declaratiile care se depun de catre persoanele neinregistrate in scopuri de TVA

Declaratia cod 301 – Decont special privind taxa pe valoarea adaugata

 

Se depune de persoanele care nu sunt platitoare de TVA, dar care efectueaza achizitii intracomunitare de bunuri peste 34.000 lei, achizitii de servicii intracomunitare si din afara UE. Se depune pana pe data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a avut loc operatiunea.

Declaratia cod 390 VIES Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare.


Se depune lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare, de catre persoanele inregistrate in scopuri speciale de TVA, conform art. 317 din Codul fiscal care au efectuat livrari, achizitii sau prestari de servicii in tarile membre ale Uniunii Europene.
Declaratiile se depun in format hartie, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire si prin mijloace electronice de transmitere la distanta.

Creat special pentru rezolvarea problemelor practice cu care se confrunta contribuabilul in teren, ghidul Cartea Verde a PFA. Contabilitatea si obligatiile fiscale descrie, pas cu pas, traseul actiunilor legale de parcurs:

- juridic: inregistrarea/modificarea/radierea juridica si/sau fiscala
- contabil: conducerea contabilitatii – documente de intocmit, registre
- fiscal: calculul obligatiilor fiscale, declaratia unica anuala.

 

Foto: unsplash.com


de Alina Ilie

NOUTATI Contabile 2023

Cunoasteti noile modificari si explicatii aferente Mijloacelor FIXE?


1 Dificultati la incadrarea unui obiect in categoria corecta - mijloc fix sau obiect de inventar?
2 Dubii in alegerea tratamentul fiscal-contabil corect aplicabil acestuia?
3 Ezitari la aplicarea noilor reguli de impozitare a profitului reinvestit?
4 Nu stiti cum sa evitati inregistrarile eronate aducatoare de amenzi consistente?

Consultati acum lucrarea actualizata: Mijloace fixe. Manual actualizat. Legislatie explicata. Studii de caz.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratii pfadeclaratii fiscale 2023declaratia intrastat


Data aparitiei: 05 Mai 2023

Votati articolul "Ce declaratii trebuie depuse la ANAF de catre PFA-uri":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Politici Contabile esentiale pentru orice firma - 42 modele editabile

    • Politicile contabile influenteaza dimensiunea rezultatului contabil, a elementelor bilantiere si, ca o consecinta, valoarea indicatorilor economico-financiari. Ele trebuie alese astfel incat sa reflecte cat mai fidel imaginea firmei. Modificarea politicilor contabile poate fi efectuata numai la inceputul unui exercitiu financiar si doar daca apar schimbari legislative sau daca noile politici ofera informatii mai relevante si mai credibile referitoare la operatiunile...» citeste mai departe aici

  • Cota de TVA creste la 9% pentru achizitia unei locuinte noi in 2024

    • Anul 2024 vine cu o modificare importanta privind TVA-ul pentru locuinte. Astfel, potrivit proiectului de lege privind masurile fiscale pus marti in dezbatere publica, TVA pentru locuintele cu o valoare sub 600.000 lei se va majora de la 5% la 9% incepand cu 1 ianuarie 2024. Desigur, cota redusa de 5% se va mentine pana la final...» citeste mai departe aici

  • Amenzi de la 5.000 lei la 30.000 lei pentru bunuri fara documente de provenienta

    • Documentele de provenienta, precum factura, avizul de insotire a marfii, documentele vamale sau orice alte documente justificative, sunt esentiale pentru a stabili legalitatea si autenticitatea bunurilor. Acestea ofera informatii despre provenienta, proprietarul si traseul bunurilor, ceea ce este crucial pentru a asigura conformitatea cu legile vamale, fiscale si comerciale. In plus, sunt esentiale pentru a preveni evaziunea fiscala. In acest context, in c...» citeste mai departe aici

  • Ce cote de TVA se vor modifica de la 1 ianuarie 2024

    • Anul 2024 aduce noi modificari privind cotele de TVA. Iata o sinteza a celor mai importante masuri care vizeaza TVA, asa cum arata proiectul cu care Guvernul va merge in Parlament pentru asumarea raspunderii. Modificari fiscale 2024: noile cote de TVA anuntate de Guvern Astfel, va creste TVA de la 5% la 9% pentru: - livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, incl...» citeste mai departe aici

  • Cum se completeaza Ordinul de plata multiplu electronic (OPME): instructiuni pas cu pas

    • Reamintim ca Ordinul de plata multiplu electronic (Formularul F1129) poate fi utilizat pentru a efectua plati online. Acesta se foloseste de catre institutiile publice care sunt inregistrate in Registrul entitatilor publice si de catre operatorii economici si alte entitati decat institutii publice pentru efectuarea de plati din conturile deschise la unitatile Trezoreriei Statului prin care isi desfasoara activitatea proprie. Administratia Judeteana a Finan...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2023!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X