Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Cum inregistram certificatele verzi in contabilitate dupa aparitia OUG 24/2017?

Data aparitiei: 05 Mai 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
certificate verziOUG 24/2017subventiiinregistrari contabile

In randurile urmatoare, clarificam modul in care se interpreteaza corect modificarea adusa de OUG 24/2017 privind certificatele verzi primite. Vom vedea astfel daca la data primirii certificatelor nu se inregistreaza certificatele verzi in contabilitate, ci se tine evidenta lor doar extracontabil.

Pana acum inregistram la data stabilirii numarului cuvenit 4558 = 7411 la data primirii 507 = 4558. Dupa intrarea in vigoare a ordonantei ce inregistrari se fac? Pentru certificatele verzi primite in luna aprilie ce inregistrari contabile trebuie efectuat?

Din expunerea de motive a OUG 24/2017 (disponibila si pe site-ul Senatului Romaniei, procedura legislativa de aprobare a ordonantei avand numarul L59/2017) reiese ca s-a urmarit ca aceste certificate verzi (CV - care nu trebuie considerate instrumente financiare) sa capete valoare doar la momentul tranzactionarii si nu la momentul emiterii, masura fiind menita sa schimbe modul in care sunt inregistrate certificatele verzi in contabilitate. Astfel, conform reglementarilor contabile actuale (pct. 298 din  Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014) certificatele verzi sunt recunoscute la venituri inainte de tranzactionare, prin evidentierea lunara a dreptului de a primi certificate verzi prin articol contabil 445 „Subventii”/analitic distinct = 7411 „Venituri din subventii de exploatare aferente cifrei de afaceri”, fapt ce este considerat ca generator de posibile dificultati ale fluxului de numerar pentru producator avand in vedere ca din totalul certificatelor verzi numai o parte sunt sustinute prin schema de ajutor de stat si vor fi valorificate prin vanzare.
 
Pana in prezent reglementarile contabile nu au fost adaptate potrivit prevederilor OUG 24/2017, dar pentru a da eficienta textului de lege nou adoptat inseamna ca aceste certificate verzi se vor evidentia extracontabil (similar certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera). Cel mai probabil la modificarea reglementarilor contabile se va introduce un nou cont in afara bilantului (similar contului 806), dedicat special certificatelor verzi.
 
Conform art. XVI din OUG 24/2017 certificatele verzi emise dupa data intrarii in vigoare a ordonantei dobandesc valoare in momentul tranzactionarii, iar cele emise anterior au regimul juridic stabilit de legislatia in vigoare la momentul emiterii acestora. Cu alte cuvinte, prevederile ordonantei se vor aplica doar pentru certificatele verzi emise (nu primite) incepand cu luna aprilie 2017.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist


 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X