email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tratamentul fiscal privind veniturile din dividende

dividende

TRATAMENTUL FISCAL PRIVIND VENITURILE DIN DIVIDENDE

In situatia in care o societate romaneasca are actionari persoane fizice si/sau juridice straine, impozitul aplicabil asupra dividendelor obtinute din Romania este reglementat de Titlurile II si V din Legea nr, 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare si de catre normele metodologice aplicabile.

In cazul in care exista conventii de evitare a dublei impuneri intre Romania si alte state, aceste acorduri sunt aplicabile in conditiile legii. Conform Conventiei de evitare a dublei impuneri veniturile din dividende se impun in tara de sursa.

Pentru aplicarea prevederilor Conventiei de evitare a dublei impuneri, atat persoanele fizice cat si persoanele juridice trebuie sa faca dovada rezidentei fiscale. Certificatul de rezidenta se elibereaza de catre autoritatea competenta din tara respective, in limba engleza. Certificatul de rezidenta trebuie sa fie in original sau copie legalizata, tradus si legalizat de organul autorizat din Romania.

Certificatul de rezidenta trebuie prezentat la data obtinerii venitului din Romania.

Spete de caz:

- persoana fizica nerezidenta nu prezinta certificatul de rezidenta fiscala

Temeiul legal : prevederile Titlului IIIdin Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

-persoana juridica nu prezinta certificatul de rezidenta fiscala

Temeiul legal : prevederile Titlului V din Legea nr, 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Impunerea veniturlor de natura dividendelor obtinute de o persoana fizica nerezidenta

Temeiul legal : Potrivit prevederilor art. 115 si 116, Titlul V din Codul fiscal, veniturile de natura dividendelor obtinute de o persoana fizica nerezidenta se impun cu cota de 16%.

In momentul in care prezinta certificatul se face si regularizarea impozitului in cadrul termenului legal de prescriptie.

Pentru aceasta, certificatul de rezidenta trebuie sa cuprinda informatii potrivit carora beneficiarul dividendelor a avut in termenul de prescriptie, rezidenta fiscala in tara al carui rezident este. Certificatul de rezidenta fiscala prezentat in cursul anului este valabil si in primele 60 de zile din anul urmator, cu conditia ca persoana fizica sa nu isi fi schimbat rezidenta fiscala.

Impunerea veniturilor de natura dividendelor obtinute de o persoana juridical straina

Impunerea dividendelor ob t inute de o persoana juridical stra ina dintr-un stat membru al Uniunii Europene, Codul fiscal, se face astfel:

- nu se impun sumele primite din Romania de catre o persoana juridica straina daca aceasta detine minimum 15% din titlurile de participare la societatea din Romania, pe o perioada neintrerupta de 2 ani, care se incheie la data platii dividendelor,

- incepand cu anul 2009, sumele primite din Romania de catre o persoana juridical straina nu se impun daca aceasta detine minimum 10% din titlurile de participare la societatea din Romania, pe o perioada neintrerupta de 2 ani, care se incheie la data platii dividendelor.

Declararea impozitului din dividende

a) Persoane juridice

Declararea impozitului pe dividende se face de catre societatea care a platit aceste venituri prin completarea formularului 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul general consolidat” formular care se depune la organul fiscal teritorial lunar, pana la data de 25 a lunii urmatoare la care se refera.

b) Persoane fizice

Daca beneficiarii dividendelor sunt persoane fizice, societatea din Romania platitoare de dividend, trebuie sa completeze si formularul 205 ”Declaratie informativ a privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit”. Declaratia se completeaza anual si se depune pana la data de 30 iunie a anului urmator celui in care s-a realizat venitul si s-a retinut impozitul.

c) Cazul impozitului pe dividende cu retinere la sursa

Pentru impozitul pe dividende retinut la sursa, societatea din Romania trebuie sa depuna anual, la organul fiscal teritorial, o „declaratie informativa” pana la data de 28, respectiv 29 februarie inclusiv, a anului urmator pentru care s-a platit impozitul pe dividende.

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Costurile de productie ale firmei. Atentie la amenzi!


Dvs. dati importanta cuvenita calculatiei costurilor de productie?
Pentru ca este decisiva:

  •   pentru pastrarea unei evidente contabile corecte a productiei
  •   pentru rezultate contabile si fiscale conforme legislatie in vigoare
  •   pentru protectie maxima impotriva erorilor in registrele dvs. contabile
  •   pentru evitarea amenzilor FISCULUI
  •   pentru managementul eficient al proceselor din firma!

Comandati acum Modele editabile pentru Calculatia Costurilor!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
dividende

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 01 Noiembrie 2007


Votati articolul "Tratamentul fiscal privind veniturile din dividende":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 01 Noiembrie 2007 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X