Dividendele reprezinta distribuiri in bani sau in natura, efectuate de o persoana juridica unui participant la capitalul social, drepturi obtinute ca urmare a detinerii unor titluri de participare la acea persoana juridica.
Ce sunt dividendele
Sunt considerate dividende castigurile obtinute de persoanele fizice din detinerea de titluri de participare, definite de legislatia in materie, la organisme de plasament colectiv si veniturile in bani si in natura distribuite de societatile agricole, cu personalitate juridica, constituite potrivit legislatiei in materie, unui participant la societatea respectiva drept consecinta a detinerii partilor sociale.
Evidentierea in contabilitate a repartizarii profitului contabil pe destinatii se efectueaza dupa ce adunarea generala a actionarilor sau asociatilor a aprobat situatiile financiare si a decis repartizarea profitului, prin inregistrarea sumelor reprezentand dividende cuvenite actionarilor sau asociatilor, rezerve si alte destinatii, potrivit legii.
Impozit dividende
Veniturile sub forma de dividende, inclusiv castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare definite de legislatia in materie la organisme de plasament colectiv se impun cu o cota de 8% din suma acestora, impozitul fiind final conform articolului 97, aliniatul (7) din Codul fiscal.
Nu se calculeaza impozit pe dividende in cazul sumelor platite cu aceasta destinatie de o persoana juridica romana fondurilor de pensii administrate privat, fondurilor de pensii facultative si organelor administratiei publice care exercita, prin lege, drepturile si obligatiile ce decurg din calitatea de actionar al statului/unitatii administrativ-teritoriale la acea persoana juridica romana.
Nu se considera dividende:
- distribuirea de titluri de participare noi sau majorarea valorii nominale a titlurilor de participare existente, ca urmare a unei operatiuni de majorare a capitalului social, potrivit legii;
- distribuirea efectuata in legatura cu dobandirea/rascumpararea titlurilor de participare proprii de catre persoana juridica;
- distribuirea in bani sau in natura, efectuata in legatura cu lichidarea unei persoane juridice;
- distribuirea in bani sau in natura, efectuata cu ocazia reducerii capitalului social, potrivit legii;
- distribuirea de prime de emisiune, proportional cu partea ce ii revine fiecarui participant;
- distribuirea de titluri de participare in legatura cu operatiuni de reorganizare, prevazute la art. 32 si 33 din Codul fiscal.
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Cartea verde a contabilitatii
In cazul in care dividendele distribuite nu au fost platite pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende aferent se plateste, dupa caz, pana la data de 25 ianuarie a anului urmator, respectiv pana la data de 25 a primei luni a anului fiscal modificat, urmator anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale.
Obligatii de declarare a veniturilor din dividende
Declaratia 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat”se completeaza si se depune de catre contribuabilii carora le revin, potrivit legislatiei in vigoare, obligatiile declarative si de plata pentru impozitele si taxele cuprinse in Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, inclusiv impozitul pe venitul persoanelor fizice, in speta impozit pe veniturile din dividende distribuite persoanelor fizice.
Dividendele distribuite se declara si prin formularul 205 pana la data de 31 ianuarie inclusiv.
Monografie dividende
--> Repartizarea dividendelor catre asociati se inregistreaza:
117/analitic an = 457/analitic asociat
„Rezultatul reportat” „Dividende de plata”
--> Retinerea impozitului pe dividendele:
457/analitic asociat = 446
„Dividende de plata” „Alte impozite, taxe si varsaminte asimilate
--> Plata efectiva a dividendelor nete se inregistreaza:
457/analitic asociat = 5121
„Dividende de plata” „Conturi la banci in lei”
--> Pana pe 25 ale lunii urmatoare (sau pana pe 25 ianuarie anul urmator, dupa caz) se plateste impozitul pe dividende retinut la sursa:
446 = 5121
„Alte impozite, taxe „Conturi la banci in lei”
si varsaminte asimilate”
Prin Legea nr. 163/2018 din 10 iulie 2018 au fost modificate legea contabilitatii, legea societatilor si legea cooperatiei in sensul ca repartizarea trimestriala a profitului catre actionari sau asociati se poate efectua optional, in cursul exercitiului financiar, in limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate si sume retrase din rezerve disponibile in acest scop, din care se scad orice pierderi reportate si sume depuse in rezerve in conformitate cu cerintele legale sau statutare, respectiv pe baza situatiilor financiare interimare aprobate de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor, dupa caz.
Potrivit modificarilor aduse, sumele aferente repartizarilor interimare de dividende se inregistreaza in contabilitate si se reflecta in situatiile financiare interimare drept creante fata de actionari, respectiv asociati.
Pentru respectarea acestei prevederi, propun urmatoarea monografie contabila:
--> Repartizarea dividendelor:
463 = 456
„Creante reprezentand dividende „Decontari cu actionarii/asociatii
repartizate in cursul privind capitalul”
exercitiului financiar”
--> Plata dividendelor nete:
463 = 5121
„Creante reprezentand dividende „Conturi la banci in lei”
repartizate in cursul
exercitiului financiar”
--> Inregistrare impozit pe dividende retinut la momentul platii:
456 = 446
„Decontari cu actionarii/asociatii „Alte impozite, taxe
privind capitalul” si varsaminte asimilate”
--> Plata impozit pe dividende platite in cursul anului (pana pe 25 ale lunii urmatoare celei in care s-au platit dividendele):
446 = 5121
„Alte impozite, taxe „Conturi la banci in lei”
si varsaminte asimilate”
--> Anul urmator, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale, dividendele se repartizeaza in mod obisnuit, dar nu se mai retine impozit (a fost retinut in cursul anului):
117 = 457
„Rezultatul reportat” „Dividende de plata”
--> Si se compenseaza dividendele distribuite cu creanta fata de actionari inregistrata in cursul anului:
457 = 463
„Dividende de plata” „Creante reprezentand dividende
repartizate in cursul
exercitiului financiar”
In cazul in care dividendele distribuite in cursul anului depasesc dividendele ce puteau fi distribuite legal, acestea vor fi restituite in termen de 60 de zile.
--> Sumele incasate reprezentand restituiri de dividende datorate, conform legii se inregistreaza:
5121 = 463
„Conturi la banci in lei” „Creante reprezentand dividende”
repartizate in cursul
exercitiului financiar”
Regularizarea sumelor repartizate in cursul exercitiului financiar potrivit alin. (3^1) trebuie sa aiba loc dupa aprobarea situatiilor financiare anuale, iar dividendele repartizate si platite in plus in cursul exercitiului financiar se restituie in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale.
Obligatia de restituire intervine pentru persoanele care au incasat dividende trimestrial, iar conducerea societatii are obligatia de a urmari recuperarea acestor sume si de a dispune masurile ce se impun in acest scop.
Societatile care opteaza pentru repartizarea trimestriala de dividende au obligatia sa intocmeasca situatii financiare interimare.
Potrivit reglementarilor contabile, in creditul contului 455 „Sume datorate actionarilor/ asociatilor" se inregistreaza sumele reprezentand dividende cuvenite actionarilor/asociatilor si lasate la dispozitia entitatii in contraparida cu 457 „Dividende de plata”.
--> Astfel, in situatia in care asociatul decide sa nu ridice momentan sumele reprezenand dividende distribuite, acestea vor fi considerate imprumuturi primite de la asociat:
457 = 4551
„Dividende de plata” „Actionari/Asociati ‐ conturi curente”
Foto: pixabay.com