email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce sunt dividendele, procedura de distribuire si monografia contabila

Ce sunt dividendele, procedura de distribuire si monografia contabila
impozit dividendece sunt dividendelemonografie contabila dividende

Dividendele reprezinta distribuiri in bani sau in natura, efectuate de o persoana juridica unui participant la capitalul social, drepturi obtinute ca urmare a detinerii unor titluri de participare la acea persoana juridica.

Ce sunt dividendele

Sunt considerate dividende castigurile obtinute de persoanele fizice din detinerea de titluri de participare, definite de legislatia in materie, la organisme de plasament colectiv si veniturile in bani si in natura distribuite de societatile agricole, cu personalitate juridica, constituite potrivit legislatiei in materie, unui participant la societatea respectiva drept consecinta a detinerii partilor sociale.

Evidentierea in contabilitate a repartizarii profitului contabil pe destinatii se efectueaza dupa ce adunarea generala a actionarilor sau asociatilor a aprobat situatiile financiare si a decis repartizarea profitului, prin inregistrarea sumelor reprezentand dividende cuvenite actionarilor sau asociatilor, rezerve si alte destinatii, potrivit legii.

Impozit dividende

Veniturile sub forma de dividende, inclusiv castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare definite de legislatia in materie la organisme de plasament colectiv se impun cu o cota de 8% din suma acestora, impozitul fiind final conform articolului 97, aliniatul (7) din Codul fiscal.

Nota: Cota de impozit de 8% se aplica asupra veniturilor din dividende distribuite, indiferent de anul din care provine profitul nerepartizat. Dividendele distribuite in anii precedenti si neridicate trebuiau deja impozitate pana la sfarsitul anului in care au fost distribuite.


Nu se calculeaza impozit pe dividende in cazul sumelor platite cu aceasta destinatie de o persoana juridica romana fondurilor de pensii administrate privat, fondurilor de pensii facultative si organelor administratiei publice care exercita, prin lege, drepturile si obligatiile ce decurg din calitatea de actionar al statului/unitatii administrativ-teritoriale la acea persoana juridica romana.

Nu se considera dividende:

  •  distribuirea de titluri de participare noi sau majorarea valorii nominale a titlurilor de participare existente, ca urmare a unei operatiuni de majorare a capitalului social, potrivit legii;
  •  distribuirea efectuata in legatura cu dobandirea/rascumpararea titlurilor de participare proprii de catre persoana juridica;
  •  distribuirea in bani sau in natura, efectuata in legatura cu lichidarea unei persoane juridice;
  •  distribuirea in bani sau in natura, efectuata cu ocazia reducerii capitalului social, potrivit legii;
  •  distribuirea de prime de emisiune, proportional cu partea ce ii revine fiecarui participant;
  •  distribuirea de titluri de participare in legatura cu operatiuni de reorganizare, prevazute la art. 32 si 33 din Codul fiscal.
Nota: In cazul cesiunilor de parti sociale, persoana careia i se cuvin dividendele distribuite dupa data cesiunii este noul detinator al partilor sociale, in afara de cazul in care partile au convenit altfel, conform art. 67 din Legea nr. 31/1990 alin. (6).


In cazul in care dividendele distribuite nu au fost platite pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende aferent se plateste, dupa caz, pana la data de 25 ianuarie a anului urmator, respectiv pana la data de 25 a primei luni a anului fiscal modificat, urmator anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale.

Obligatii de declarare a veniturilor din dividende

Declaratia 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat”se completeaza si se depune de catre contribuabilii carora le revin, potrivit legislatiei in vigoare, obligatiile declarative si de plata pentru impozitele si taxele cuprinse in Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, inclusiv impozitul pe venitul persoanelor fizice, in speta impozit pe veniturile din dividende distribuite persoanelor fizice.

Manualul Contabilului Incepator: Rezolva simplu si rapid orice problema legata de contabilitate! Gasesti eficient solutiile perfect legale pentru orice dilema din domeniul fiscal-contabil! Detalii aici >>


Dividendele distribuite se declara si prin formularul 205 pana la data de 31 ianuarie inclusiv.

Monografie dividende

--> Repartizarea dividendelor catre asociati se inregistreaza:

     117/analitic an = 457/analitic asociat
„Rezultatul reportat” „Dividende de plata”

-->  Retinerea impozitului pe dividendele:
           457/analitic asociat = 446
„Dividende de plata” „Alte impozite, taxe si varsaminte asimilate

-->  Plata efectiva a dividendelor nete se inregistreaza:
            457/analitic asociat = 5121
       „Dividende de plata” „Conturi la banci in lei”

--> Pana pe 25 ale lunii urmatoare (sau pana pe 25 ianuarie anul urmator, dupa caz) se plateste impozitul pe dividende retinut la sursa:
                          446 = 5121
 „Alte impozite, taxe    „Conturi la banci in lei”
si varsaminte asimilate”


Prin Legea nr. 163/2018 din 10 iulie 2018 au fost modificate legea contabilitatii, legea societatilor si legea cooperatiei in sensul ca repartizarea trimestriala a profitului catre actionari sau asociati se poate efectua optional, in cursul exercitiului financiar, in limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate si sume retrase din rezerve disponibile in acest scop, din care se scad orice pierderi reportate si sume depuse in rezerve in conformitate cu cerintele legale sau statutare, respectiv pe baza situatiilor financiare interimare aprobate de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor, dupa caz.
Potrivit modificarilor aduse, sumele aferente repartizarilor interimare de dividende se inregistreaza in contabilitate si se reflecta in situatiile financiare interimare drept creante fata de actionari, respectiv asociati.

Pentru respectarea acestei prevederi, propun urmatoarea monografie contabila:

-->  Repartizarea dividendelor:
                                       463 = 456
„Creante reprezentand dividende „Decontari cu actionarii/asociatii
repartizate in cursul privind capitalul”
exercitiului financiar”

-->  Plata dividendelor nete:
                                           463 = 5121
„Creante reprezentand dividende „Conturi la banci in lei”
repartizate in cursul
exercitiului financiar”

--> Inregistrare impozit pe dividende retinut la momentul platii:
                                        456 = 446
„Decontari cu actionarii/asociatii „Alte impozite, taxe
privind capitalul” si varsaminte asimilate”

-->  Plata impozit pe dividende platite in cursul anului (pana pe 25 ale lunii urmatoare celei in care s-au platit dividendele):
                                 446 = 5121
„Alte impozite, taxe „Conturi la banci in lei”
si varsaminte asimilate”

-->  Anul urmator, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale, dividendele se repartizeaza in mod obisnuit, dar nu se mai retine impozit (a fost retinut in cursul anului):
                              117 = 457
„Rezultatul reportat” „Dividende de plata”

-->  Si se compenseaza dividendele distribuite cu creanta fata de actionari inregistrata in cursul anului:
                              457 = 463
„Dividende de plata” „Creante reprezentand dividende
repartizate in cursul
exercitiului financiar”

In cazul in care dividendele distribuite in cursul anului depasesc dividendele ce puteau fi distribuite legal, acestea vor fi restituite in termen de 60 de zile.

--> Sumele incasate reprezentand restituiri de dividende datorate, conform legii se inregistreaza:
                         5121 = 463
„Conturi la banci in lei” „Creante reprezentand dividende”
repartizate in cursul
exercitiului financiar”

Regularizarea sumelor repartizate in cursul exercitiului financiar potrivit alin. (3^1) trebuie sa aiba loc dupa aprobarea situatiilor financiare anuale, iar dividendele repartizate si platite in plus in cursul exercitiului financiar se restituie in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale.

Obligatia de restituire intervine pentru persoanele care au incasat dividende trimestrial, iar conducerea societatii are obligatia de a urmari recuperarea acestor sume si de a dispune masurile ce se impun in acest scop.

Societatile care opteaza pentru repartizarea trimestriala de dividende au obligatia sa intocmeasca situatii financiare interimare.

Potrivit reglementarilor contabile, in creditul contului 455 „Sume datorate actionarilor/ asociatilor" se inregistreaza sumele reprezentand dividende cuvenite actionarilor/asociatilor si lasate la dispozitia entitatii in contraparida cu 457 „Dividende de plata”.

-->  Astfel, in situatia in care asociatul decide sa nu ridice momentan sumele reprezenand dividende distribuite, acestea vor fi considerate imprumuturi primite de la asociat:
                           457 = 4551
„Dividende de plata” „Actionari/Asociati ‐ conturi curente”


Foto: pixabay.com
 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Gestionati CORECT procesul de radiere al unui SRL/PFA?


Ce aveti de facut, din punct de vedere contabil,
atunci cand va confruntati cu un caz de radiere?

 
Atentie, procedura in sine este una complexa, sunt multe aspecte de gestionat (legate de stingerea datoriilor fiscale, lichidarea activelor si a stocurilor de marfa, plata impozitelor si contributiilor care rezulta din aceste operatiuni etc.) si, desigur, sunt multe documente de intocmit.
 
Si tocmai pentru ca procedura este una complexa, va oferim un ajutor solid prin intermediul unei lucrari de ultima ora, marca Rentrop & Straton: Radiere SRL. PFA. II. IF!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozit dividendece sunt dividendelemonografie contabila dividende


Data aparitiei: 12 Iulie 2024

Votati articolul "Ce sunt dividendele, procedura de distribuire si monografia contabila":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Achizitie intracomunitara facturata eronat: care sunt implicatiile fiscale?

    • O achizitie intracomunitara de bunuri determina, pe langa obligatiile fiscale de declarare, si alte implicatii pentru societatea beneficiara, cum ar fi trecerea la perioada fiscala „luna calendaristica”, prin prisma obligatiei de raportare a TVA prin D300. Ce se intampla, insa, daca furnizorul a stornat factura initiala de livrare intracomunitara, pe motiv ca nu a furnizat bunurile catre cumparator? Mai este obligata societatea beneficiara sa treaca la TVA lunara? Raspunsu...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

  • Ce sunt dividendele, procedura de distribuire si monografia contabila

    • Dividendele reprezinta distribuiri in bani sau in natura, efectuate de o persoana juridica unui participant la capitalul social, drepturi obtinute ca urmare a detinerii unor titluri de participare la acea persoana juridica. Ce sunt dividendele Sunt considerate dividende castigurile obtinute de persoanele fizice din detinerea de titluri de participare, definite de legislatia in materie, la organisme de plasament colectiv si veniturile in bani si in natura...» citeste mai departe aici

  • e-Factura: Modificari aduse de OUG 69/2024

    • Administratia Judeteana a Finantelor Publice Ialomita aduce la cunostinta contribuabililor interesati, ca prin O.U.G. nr. 69 din 21 iunie 2024 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul gestionarii si implementarii sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si al aparatelor de marcat electronice fiscale, precum si pentru alte masuri fiscale au fost aduse unele precizari privind sistemul e–Factura. e-Factura: modificari...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X