email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

2.8. Regimul de supraveghere fiscala

Cuvinte cheie:

  • reprezentanti permanenti
  • drepturile supraveghetorilor fiscali
  • contoare
  • aplicarea de sigilii
  • desigilarea
  • remedierea defectiunilor
  • suspendarea activitatii de productie
  • declaratie de remediere a defectiunii

In primul rand trebuie precizat ca, in cazul activitatilor de productie, sistemul de supraveghere fiscala se aplica tuturor antrepozitarilor autorizati pentru productia de alcool etilic nedenaturat si de distilate.

Realizarea unui sistem eficient de supraveghere fiscala se bazeaza pe respectarea intocmai a tuturor obligatiilor ce revin pe de o parte antrepozitarilor, iar pe de alta parte supraveghetorilor fiscali.

Potrivit prevederilor legale, pentru fiecare antrepozitar autorizat pentru productia de alcool etilic si de distilate sunt desemnati reprezentanti permanenti ai directiilor generale ale finantelor publice judetene sau a municipiului Bucuresti, precum si ai directiei generale de administrare a marilor contribuabili, dupa caz, denumiti supraveghetori fiscali.

Sarcina principala a acestor supraveghetori fiscali este de a supraveghea intrarile zilnice de materii prime, normele de consum, cantitatile de alcool realizate, destinatiile acestora, calculul, inregistrarea in contabilitate si virarea la bugetul de stat a accizelor datorate. Prezenta supraveghetorului fiscal trebuie asigurata pe tot parcursul procesului de productie.

In ceea ce priveste antrepozitarii, in vederea inregistrarii corecte a intregii productii de alcool obtinute, fiecare antrepozit fiscal de productie de alcool etilic si de distilate este obligat sa se doteze cu mijloace de masurare, avizate de Biroul Roman de Metrologie Legala, necesare determinarii cantitatii de alcool etilic si distilate, precum si cu mijloace de masurare legale pentru determinarea concentratiei alcoolice pe fiecare sortiment de alcool etilic si distilate, in parte. Mijloacele de masurare si masuratorile efectuate cu acestea se supun, in mod obligatoriu, controlului metrologic al statului, conform legii.

IMPORTANT

Obligatia dotarii cu astfel de mijloace de masurare, denumite contoare, revine tuturor producatorilor de alcool etilic si de distilate. Producatorii sunt obligati sa efectueze, pe cheltuiala lor, atat instalarea, cat si utilizarea acestor contoare.

Contoarele trebuie amplasate la iesirea din coloanele de distilare pentru alcoolul brut, la iesirea din coloanele de rafinare pentru alcoolul etilic rafinat si la iesirea din coloanele aferente alcoolului tehnic, astfel incat sa fie determinate toate cantitatile de contoare

alcool rezultate. In cazul antrepozitarilor autorizati pentru productia de distilate contoarele trebuie amplasate la iesirea din coloanele de distilare sau, dupa caz, la iesirea din instalatiile de distilare.

ATENTIE !

Antrepozitarii autorizati pentru productia de alcool si distilate sunt obligati sa prezinte supraveghetorilor fiscali certificate de calibrare eliberate de un laborator de metrologie din structura Biroului Roman de Metrologie Legala, pentru toate rezervoarele si recipientele in care se depoziteaza alcoolul, distilatele si materiile prime din care provin acestea, indiferent de natura lor.

Pe intregul flux tehnologic de la iesirea alcoolului brut, rafinat si tehnic din coloanele de distilare, respectiv de rafinare, si pana la contoare, inclusiv la acestea, este obligatoriu a se aplica sigilii.

De asemenea, aparatele si piesele de pe tot circuitul coloanelor de distilare si de rafinare, precum si de pe tot circuitul instalatiilor de distilare, trebuie imbinate in asa fel incat sa poata fi sigilate cu plumb.

De retinut este faptul ca sigiliile apartin directiilor generale ale finantelor publice judetene sau a municipiului Bucuresti, respectiv a directiei generale de administrare a marilor contribuabili, dupa caz, iar sigilarea si desigilarea se face de catre supraveghetorul fiscal desemnat, astfel incat sa nu se deterioreze aparatele si piesele componente.

Dupa aplicarea sigiliilor, atat antrepozitarii cat si supraveghetorii fiscali au obligatia de a urmari ca amprentele sigiliilor sa fie mentinute intacte.

Sigiliile aplicate de catre supraveghetorii fiscali nu sunt aceleasi cu sigiliile metrologice, ele fiind complementare sigiliilor metrologice aplicate contoarelor conform reglementarilor specifice stabilite de Biroul Roman de Metrologie Legala.

Verificarile efectuate de catre supraveghetorii fiscali se concretizeaza prin aceea ca toate operatiunile reflectate in documentele aferente productiei de alcool sau de distilate, incepand de la intrarea materiei prime pana la livrarea alcoolului si a distilatelor catre sectiile de prelucrare sau catre terti, precum si toate documentele intocmite, inclusiv documentele fiscale speciale, vor fi vizate de supraveghetorul fiscal desemnat.

Desigilarea aparatelor si a pieselor de pe tot fluxul tehnologic se face numai in baza unei solicitari scrise, justificate din partea antrepozitarului sau in situatie de avarie.

Cererea de desigilare se transmite supraveghetorului fiscal cu cel putin trei zile inainte de termenul stabilit pentru efectuarea operatiunii propriu-zise. Procedura de desigilare se realizeaza de catre supraveghetorul fiscal, acesta intocmind un proces verbal de desigilare, in care va consemna data si ora desigilarii si cantitatea de alcool si distilate inregistrata de contoare la momentul desigilarii, precum si stocul de alcool si distilate pe sortimente, din rezervoare si din recipiente.

Daca producatorul constata un incident sau o disfunctiune in functionarea unui contor, acesta trebuie sa anunte in scris supraveghetorul fiscal, care va consemna acest fapt intr-un registru special destinat acestui scop, procedandu-se imediat la remedierea defectiunii. Totodata, producatorul va solicita prezenta agentului economic autorizat de Biroul Roman de Metrologie Legala pentru activitati de reparatii ale mijloacelor de masurare din categoria respectiva, in vederea desigilarii mijloacelor de masurare si repunerii lor in stare de functionare si resigilare.

Contoarele defecte pot fi inlocuite cu alte contoare de rezerva, legale din punct de vedere metrologic, cu specificarea indicilor de la care se reia activitatea intr-un proces verbal de inlocuire.

In situatia in care timpul de remediere a contoarelor depaseste 24 de ore, activitatea de productie a alcoolului si a distilatelor se suspenda, instalatiile respective fiind ime-diat sigilate, incheindu-se pentru aceasta un proces-verbal de suspendare, in care vor fi mentionate cauzele accidentului sau ale avariei care au generat intreruperea activitatii si data intreruperii acesteia, stocul de alcool sau distilate existent la acea data si indicii inregistrati de contoare in momentul suspendarii activitatii.

Atat procesul-verbal de desigilare, cat si cel de suspendare, incheiate in prezenta antrepozitarului, trebuie depuse la directia generala a finantelor publice judeteana sau a municipiului Bucuresti, respectiv la directia generala de administrare a marilor contribuabili, dupa caz, in termen de 24 de ore de la incheierea acestora.

Reluarea activitatii dupa desigilarea instalatiilor respective se poate face numai in baza unei declaratii de remediere a defectiunii, intocmite de antrepozitar si vizate de supraveghetorul fiscal, insotite de un aviz eliberat de specialistul care a efectuat remedierea, cu sigilarea intregului flux tehnologic.

Sub incidenta sistemului de supraveghere intra si circulatia alcoolului etilic si a distilatelor in vrac, importurile de alcool, distilate si bauturi spirtoase ce se efectueaza in vrac, productia de tuica si rachiuri de fructe, precum si circulatia si comercializarea uleiurilor minerale, supravegherea pentru fiecare din aceste operatiuni avand reglementari specifice.

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<


Data aparitiei: 20 Februarie 2006

Votati articolul "2.8. Regimul de supraveghere fiscala":
Rating:

Nota: 4.17 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

X