email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Amenzi 2018. Au fost introduse noi reglementari

Amenzi 2018. Au fost introduse noi reglementari
Legea nr. 203/2018monitorul oficialamenzi

Incepand cu finalul lunii august, vor intra in vigoare noi reglementari referitoare la amenzile contraventionale. Actele au fost aprobate prin Legea nr. 203/2018, publicata in Monitorul oficial nr. 647 din data de 25 iulie si vor intra in vigoare de la 24 august 2018, cu exceptia dispozitiilor care intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2019 si care privesc tehnica de plata intr-un cont unic la Trezorerie, inclusiv instituirea titlului de creanta electronic.


Modificari si completari ale actelor normative

Legea 203//2018 privind masuri de eficientizare a achitarii amenzilor contraventionale aduce modificari si la dispozitii continute in alte acte normative.

Codul de procedura fiscala, in material titlurilor executorii: Netransmiterea proceselor-verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor catre organele fiscale in termen de 90 de zile de la comunicarea acestora catre contravenient atrage, potrivit legii, raspunderea persoanelor care se fac vinovate de aceasta.

 Transmiterea cu intarziere a proceselor- verbale nu impiedica executarea silita a acestora, in conditiile in care nu a intervenit prescriptia executarii. A disparut din acest text precizarea privind transmiterea proceselor-verbale catre Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice urmeaza sa prevada ca modelul procesului-verbal de constatare a contraventiei se stabileste prin ordin al ministrului afacerilor interne, care se publica in Monitorul Oficial.
 

Potrivit Legii nr. 203/2018, trebuie trecute anumite date in procesul verbal de contraventie:

  • data si locul unde este incheiat;
  • numele, prenumele, calitatea si institutia din care face parte agentul constatator;
  • numele, prenumele, domiciliul si codul numeric personal (CNP) ale contravenientului;
  • descrierea faptei contraventionale cu indicarea datei, orei si locului in care a fost savarsita, precum si aratarea imprejurarilor care pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite;
  • indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia;
  • indicarea societatii de asigurari, in situatia in care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie;
  • posibilitatea achitarii, in termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii procesului-verbal, a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ;
  • termenul de exercitare a caii de atac si instanta la care se depune plangerea.

 

Se abroga si urmatoarele:

• Contravenientul, cu exceptia persoanei juridice, poate achita, in termen de cel mult doua zile lucratoare de la data primirii procesului-verbal de constatare a contraventiei, jumatate din minimul amenzii prevazute de lege.

• Pentru amenzile contraventionale in cuantum de pana la 20 puncte-amenda, contravenientul poate achita pe loc agentului constatator jumatate din minimul amenzii prevazute de lege.
• In cazul de la punctul de mai sus, agentul constatator elibereaza contravenientului chitanta reprezentand contravaloarea amenzii, in care se mentioneaza data, numele si prenumele contravenientului, fapta savarsita, actul normativ care stabileste si sanctioneaza contraventia, numele, prenumele si semnatura agentului constatator, nemaifiind necesara incheierea procesului-verbal de constatare a contraventiei daca nu se dispune si o sanctiune contraventionala complementara.

• Amenzile privind circulatia pe drumurile publice se achita in conditiile legii si se fac venit integral la bugetele locale.

• Procesele-verbale ale cetatenilor straini sau ale cetatenilor romani cu domiciliul sau, dupa caz, rezidenta normala in strainatate, devenite titlu executoriu, se comunica de catre politia rutiera pe raza careia s-a produs fapta, Inspectoratului General al Politiei Romane.

• Politia rutiera din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane comunica in scris Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, in cel mult 6 luni de la primirea titlului executoriu, numele si prenumele contravenientului, numarul pasaportului si al procesului-verbal de constatare a contraventiei, precum si suma datorata, pentru a fi luate in evidenta si a fi conditionata intrarea pe teritoriul Romaniei a contravenientului.


 Ce noutati mai aduce Legea  203/2018


• Reglementarile tehnice se aplica, in sistem pilot, amenzilor contraventionale la regimul circulatiei pe drumurile publice aplicate conducatorilor de autovehicule.

• Organizarea, functionarea, finantarea si administrarea sistemului informatic de gestionare a titlurilor de creanta electronice se stabilesc prin hotarare a Guvernului.

• Reglementarile tehnice se aplica amenzilor contraventionale, altele decat cele in sistem pilot aplicate amenzilor contraventionale la circulatia auto, pe masura dezvoltarii sistemului informatic de gestionare a titlurilor de creanta electronice, de la o data ce va fi stabilita prin hotarare a Guvernului, potrivit legestart.ro.

• Pentru procesele-verbale intocmite anterior intrarii in vigoare a prezentei legi, aplicarea si executarea sanctiunii contraventionale se supun prevederilor legale in vigoare la momentul intocmirii actului de constatare.

• De la data intrarii in vigoare a prezentei legi, contravenientul poate achita jumatate din minimul amenzii prevazute de lege si in acele situatii in care actul normativ de stabilire a contraventiilor nu prevedea expres aceasta posibilitate.

• Normele de aplicare a prezentei legi se aproba prin hotarare a Guvernului, pana la data de 31 decembrie 2018.


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Legea nr. 203/2018monitorul oficialamenzi


Data aparitiei: 30 Iulie 2018

Votati articolul "Amenzi 2018. Au fost introduse noi reglementari":
Rating:

Nota: 4.67 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X